måndag 16 mars 2020

Varför hamstrar folk toapapper = kaospapper?

Att köpa ris, pasta, burkskinka  m.m. kan vara logiskt i tider som dessa. Foliehatten blir lite förundrad, när man ser folk i affären fylla halva/hela vagnen med toapapper.

Foliehatten funderar hur har detta gått till och hans teori är att någon sett att toapappret råkar vara slut i en affär. Denne idiot ringer till en kvällstidning som genast slår på krigstrumman och deklarerar längst upp på hemsidan ”Svenskarna bunkrar toapapper, snart är det slut! En halv miljon svenskar får panik och gasar till affären för att slippa vara med om detta trauma. 

Bunkring av toapapper har rapporterats från Sverige, USA, Australien, Japan och Hongkong. Folk verkar inte förstå att toapapper är bland det sista vi kommer att få brist på i Sverige. Måhända att det är brist i några butiker i några dagar innan ny leverans kommer, men slut hos tillverkarna finns det ingen risk för inom överskådlig framtid. Är det något Sverige är självförsörjande på, så är det toapapper och allt annat sorts papper! Tillverkarna/leverantörerna av toapapper har till och med sagt, att det inte är nån överskådlig fara gällande tillgången, folks irrationella beteende är det som leder till tomma hyllor.

Folk har även hamstrat bönor, gula ärtor och ärtsoppa på burk. Kanske något samband med ett ökat behov av toapapper? Om du dör så kommer du ha en toarulle i näven det är garanterat.
 
Kan förklaring vara, att när Coronavirus utbrottet började i Kina så hamstrade kineserna toapapper, för de fick information om att de pappersbruk som tillverkade toapapper skulle ställa om och börja producera andningsskydd istället för toapapper, så det finns en risk att toapappret ska ta slut i Kina och då hänger resten av världen med, helt utan anledning.

CNN intervjuade framstående psykologer om bunkringen av toalettpapper. Att människor överhuvudtaget bunkrar kan bland annat förklaras av, att det är ett sätt att känna kontroll över en situation man egentligen inte har kontroll över. En annan förklaring är, att vi är sociala varelser. Om vi ser andra människor agera på ett visst sätt tenderar vi själva att göra samma sak.

Att människor bunkrar just toalettpapper har att göra med att det är en sådan vara man ändå hade köpt någon annan gång och att den totala kostnaden över tid då inte förändras. Det här kan ställas i relation till andra (kanske mer nödvändiga) bunkringsvaror, såsom spritkök eller frystorkad mat som man troligtvis inte kommer konsumera, om det inte blir en livsmedelskris och som därmed ses som en onödig utgift.
Toalettpappret i sig ses som den mest nödvändiga bunkringsvaran vid en eventuell kris (om ni använder er fantasi finns det ju väldigt många andra sätt att lösa hygienen vid toalettbesök). Man kan tvätta sig med vatten. Svenskar borde lära sig vad en bidé är eller lära sig använda duschslangen.  

Det handlar snarare om att bunkra, tillfredsställer psykologiska behov och då bunkrar människor varor som de vet att de ändå hade köpt i framtiden. Bara man har toapapper så klarar man sig. Ungefär som att vitlök skrämmer Dracula. Man kan förstå om folk hamstrar importvaror eftersom gränserna är på väg att stängas. Sverige har själva försatt sig i den situationen, att vi inte är självförsörjande ens till 50%, utan vi måste importera livsmedel.
Om det blir problem med livsmedelsimporten till Sverige, först då kan vi börja prata om problem.

3 kommentarer:

  1. Nu har pappersfabriken lilla Edet brunnit ner, så nytt toapapper kanske inte kommer som på beställning. Visste någon om detta innan tro?

    SvaraRadera
  2. Branden påverkar knappt! Såg att ICA basic toapapper tillverkas i Litauen.

    SvaraRadera
  3. Denna hysteri beror mer på masspsykos, det är inte bara Sverige som hamstrar toapapper och internet snabbar på skiten. Nu måste vi som inte hamstrar nästan göra det för att inte bli utan, helt galet.

    SvaraRadera