torsdag 4 januari 2018

Sjuka Sverige!

Sedan 2015 har antalet personer som fått avslag på sin ansökan om sjukpenning, har mer än dubblerats och antalet personer som får sin tidigare beviljade sjukpenning indragen tredubblats. Denna dystra statistik visar siffrorna från Försäkringskassan (FK), att allt fler sjuka får avslag på sin ansökan om sjukpenning och att allt fler sjukskrivna får sin tidigare beviljade sjukpenning indragen.

Vissa experter på området hävdar, att det är den socialdemokratiska regeringens direktiv till FK, om att pressa ned antalet sjukpenningdagar som ligger bakom utvecklingen.
LO rasar och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare säger:
”S ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor.”
Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet:
”Enligt min mening så är det absolut det politiska kravet att man ska sänka sjuktalen som ligger bakom att fler inte får sjukpenning, både att fler inte nybeviljas sjukpenning och att fler åker ut ur systemet.”

Det är en tråkig utveckling när politiker ska vara "tuffa" mot sjuka och svaga människor. S trovärdighet när de kritiserar borgarna blir minimal. Det här är en skandal utan dess like. Ett brott mot Sveriges befolkning. Människor som näst intill arbetat ihjäl sig, betalat skatt hela sitt liv och gjort rätt för sig blir trampade på och kastade på tippen, när de bränt ut sig.

F
K använder sig av sina medicinska rådgivare som aldrig ens träffat den sjuke eller vet vem sjuke är, för att dra undan mattan på de sjuka och deras ord, väger mer än varenda läkare den sjuke träffat. Det är svårt att avgöra hur politiskt styrd den här utvecklingen är, men FK är ökända för att göra oerhört hårda och märkliga bedömningar om till exempel arbetskapacitet. De ifrågasätter också allt oftare läkarna bedömningar, vilket blir bisarrt.

Cancerpatient anses arbetsföra för att de rent fysiskt kan arbeta (det vill säga inte amputera armar och ben och ligger i koma), utan att hänsyn tas till att de mår psykiskt dåligt och genomgår en oerhört påfrestande behandling.

Kan det vara en kombination av regeringens krav på minskade sjukpenningdagar och en myndighet som feltolkat det å det grövsta och försöker tvinga folk i arbete så länge de kan stå upp. Akta er för att bli sjuka i dagens Sverige. Ni är inte värda ett skit, när ni blir sjuka. Det finns inget skyddsnät kvar här. Ni blir utförsäkrade med risk för att hamna på gatan.

Statistik säger en del, men inte allt. För att en statistik skall vara lätt att förstå, borde FK också redovisat anledningen till ökningarna. Det står inget om det är riktigt sjuka som kastas ut eller om det är fuskare som ljugit om, att de är sjuka? Det har avsl
öjats mer än en gång, att sjuka åker hem på semester, när man har ersättning och sedan blånekar man eller påstår att man inte kan språket.

Men vi har också i SVT sett inslag, där man tog upp ett fall med en svårt sjuk och rullstolsburen kvinna som av FK bedömts som 100 % arbetsför. Nu är hon utförsäkrad och tvingas istället leva på försörjningsstöd.
Hennes kommentar var
riktigt skön. " jag har alltid röstat på S men nu är det slut med det! "
 
Det är en negativ utveckling eftersom det drabbar oskyldiga och sjuka människor. Precis som alla försämringar av LSS. Vad beror denna utveckling på?
Det beror givetvis på skenande kostnader. Trots att Sverige är jätterikt och går som en Tesla
enligt Magdalena Andersson, så har vi inte råd att ta hand om sjuka människor. Det finns ingen annan orsak till ökningarna, än att det fuskas mycket. Folk vill inte kanske inte jobba och då hittas det på diverse olika sjukdomsproblem istället. Så kan vi inte ha det. Men fusk finns överallt och bör tas tag i utan att verkligt sjuka drabbas!
Märkligt nog så brukar jakten på simulanter och bedragare sluta med att totalförlamade, döende och döda uppmanas gå tillbaka till jobbet och utföra lättare uppgifter annats så...
Ökningen kan också bero på den ökade invandring. Det är mycket svårt för FK att ”syna” invandrare som påstår att de är sjuka som är förenat med krig och flykt. Det finns massor av måndagssjuka svenskar med och svenskar som är arbetsskygga.
Men i sak så har de rätt. Sjukskrivningarna kostar allt för mycket. Och de som bluffar och utnyttjar systemet är många. Men att de skulle klara av att styra upp det hela tror nog ingen på. Sverige är nog världsledande på att importera problem och sen klia sej i huvudet och undra vad som hänt.

Bara för några år sedan var kvaliteten i FK bedömningar av rätten till sjukpenning och i utredningarna varit lägre, det finns flera rättsliga uppföljningar både internt inom FK och externt via ISF (Inspektionen för Socialförsäkringen) som stödjer detta.

När FK fick en ny generaldirektör (efter den totalt misslyckade katastrofen Dan Eliasson), ändrades fokus på mer rättssäkerhet och en korrekt tillämpning av lagstiftningen.
Tidigare har sjuka personer fått ersättning under en lång tid, trots att de medicinska underlag de presenterat inte styrkte nedsatt arbetsförmåga, med minst en fjärdedel p.g.a. sjukdom.
Det finns många historier som avslöjats, där miljontals kronor som gått till människor som ej borde varit sjukskrivna(fusk) utifrån den rådande lagstiftningen.

Hur kan en socialdemokratisk regering, som i opposition var starkt kritiska gentemot regeringen Reinfeldts hantering av sjukförsäkringen (bl.a. i debatten om den s.k. "stupstocken") och som gick till val på. att föra en mer "human" politik, komma undan med detta?
Sossarnas humana politiken är inte till för varken Sverige eller svenskarna utan för världens invandrare. Sedan är det betydligt lättare för S, att peka finger mot andra partier, än att ha torrt på fötterna själva. Det kostar pengar för staten att ha en drös kommuner som är mer eller mindre havererade p.g.a. flyktingkrisen och pengar måste sparas nånstans.
Vi får se om
sossarna kommer undan med det 2018 och om nån annan kan göra om och göra rätt. Vågar nån sätta blåslampa på fuskarna istället för att straffa oskyldiga?

Glöm inte att Ulf Kristersson var soicalförsäkringsminister under Reinfeldt. Ulfs CV är inte vackert. Vad som är skrämmande är att folk tror att Ulf är annorlunda än Reinfeldt, det är samma sak bara i en ny förpackning.
Han första uppdrag var, att se över sjukförsäkringsreformen och att genomföra ett antal förändringar. Dessa presenterades under våren 2011 och var en del av regeringen budgetproposition inför 2012. I samband med detta vägrade Kristersson att följa riksdagens beslut om hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas.
När Ulf blev socialförsäkringsminister, så var det med nyliberala grepp han skulle förändra sjukförsäkringen. M hade som mål att försöka tvinga sjuka människor att återgå till arbetet eller till arbetsmarknadsåtgärder eller till socialbidrag. De införde en så kallad reform som innebar att många som var helt oförmögna att arbeta, ändå förlorade sin sjukpenning. M vill sänka kostnaderna för sjukförsäkringen, men i sin iver att göra det konstruerade de ett system som inte bara var orättvist, det var djupt omänskligt. De flyttade helt enkelt över många från sjukförsäkringen till Arbetsförmedlingen trots att de inte kunde arbeta. När de nya reglerna slog så hårt mot de svagaste i samhället så valde Ulf att försvara reglerna och inte ens visa någon förstående för de drabbade. Det som hade hänt var att människor kunde bli utförsäkrade lättare, redan efter 180 dagar och inte sällan stod på bar backe efter sjukskrivningsperioden. Flera självmord har förekommit som en följd av de omänskliga reglerna, men MSM har av sympati med regeringens politik, tonat med kritiken.
Under en period kunde de mest bisarra exempel på utförsäkrade människor visas upp. Trots att de var svårt sjuka och i många fall varken kunde gå, sitta eller stå skulle de tvingas ut i arbetslivet. Det var nyliberalerna som hade tagit över Moderaterna som av ideologiska skäl ville ta död på välfärdsstaten som genomförde den här politiken. Personer som Kristersson – och Fredrik Reinfeldt – är inte bara ett hot mot den svenska välfärdsstaten utan mot Sverige som nation.

Ulf Kristersson ser inte på människor som människor, utan som arbetshjon som ska tvingas underkasta sig arbete under slavliknande förhållanden oavsett hur de mår. Efter mycket kritik så tvingades Kristersson anpassa sig en aning till kritikerna, men hur resultat kommer att bli vet man inte riktigt.
Nu sitter Ulf som ledare för M! Med tanke på hans CV borde de som röstar på M, ta sig en funderare på, om han är mänsklig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar