lördag 29 februari 2020

Fångar får försämrade villkor!

måndagen beslutade Kriminalvården, att anhöriga och vänner inte längre kan ge pengar till intagna på häkten eller anstalter och det skall trädda i kraft den 29 februari.
 
Den som sitter i häkte eller på anstalt har kunnat få ta emot 1600 kronor per månad av sina anhöriga eller vänner. Pengarna används oftast till att handla mat i kiosken eller telefonkort för att ringa ut från fängelset. Anledningen är att pengar till de intagna och pengar från statskassan inte får finnas på samma konto. En annan anledning är att pengarna som kommer in till intagna ska vara spårbara.

Lennart Palmgren avdelningschef för avdelningarna för häkte, anstalt och frivård på kriminalvården: ”När vi skulle införa betalkort för att slippa hantera kontanter med de intagna så upptäckte vi att dagens system för transaktioner och insättningar inte är hållbart, och det är utifrån bankernas krav och regler för att öka spårbarhet helt enkelt.”
 
I Dagens Juridik kritiserar man beslutet. Advokat Johan Eriksson:
”Det är vansinne”Det strider mot oskyldighetspresumtionen att behandla häktade på det sättet. Ska en häktad person, som ska behandlas som oskyldig, tvingas leva på 90 kronor i veckan? Det motsvarar väl en veckopeng för en tredjeklassare?”
 
Foliehatten anser att Johan Erikssons kritik är mycket märklig. Tror varken FN och EU har mer att tillägga, när det gäller interners rättigheter. Herregud, man får skämmas för en sådan advokat!

Fångarna på Norrtäljeanstalten valde att strejka i protest. Sverige kommer bli lamslaget, eftersom nytillverkningen av lastpallar i princip kommer avstanna.
 
Foliehatten anser att det är mycket bra beslut. Svenska fängelser är lyxtillvaro jämfört med många andra länder och mördare och grovt kriminella har en lyxtillvaro. Alla länder i i södra Europa eller andra fängelser utanför Europa hade struntat i om internerna hade strejkat. De hade sagt att ni har inga rättigheter utan bara skyldigheter.
 
Det ska svida att sitta i fängelse, man ska inte kunna ta emot pengar hur som när man sitter inne. Alla intagna får mat, kläder och hygienartiklar utan kostnad, så utöver det ska de väl knappast ha mer behov än det de kan arbeta ihop. De kanske skall blir påminda om vart de sitter och varför. Enligt uppgift är det fortfarande tillåtet att skicka in kvinnor på besök till fångarna och dom får ta emot besök av sina flickvänner och fruar. Stoppa det, så kan man börja tala om straff, för då blir livet i fängelset sämre än utanför.

Intagna har sysselsättningsplikt under tiden på anstalt, vilket innebär att du måste arbeta, studera eller gå behandlingsprogram. För all sysselsättning får du en ersättning på 13 kronor i timmen. Ersättning för arbete på anstalt kan inte föremål för löneutmätning. DE som får ett arbete kan räkna snitt per månad 176 tim x 13 kr = 2228 kr. Johan Eriksson påpekar i Dagens Juridik att inte alla häkten erbjuder möjlighet för de häktade att arbeta och därmed själva tjäna pengar till sina utgifter.

Varför är det orimlig att de dömda skall betala för skadestånd, mat, hyra, gym, tv-spel, kiosk etc? Foliehatten menar att om du nu har blivit dömd för brott, så kan du välja att inte jobba=existensminimum eller att jobba eller studera. Det verkar att det finns enorma möjligheter för yrkesutbildning på anstalter som dessutom skulle kunna leda till vettig rehabilitering och jobbmöjligheter vid avtjänat straff.

Bilden
Foliehatten och många andra verkar ha, är att det är gratis logi, mat, nöje och träning, ganska kravlöst egentligen. Det verkar som att om du inte vill jobba så slipper du, men det värsta som händer är att du inte kan köpa tobak, läsk, godis i kiosken! Jobbar du har du 2228 att handla för varje månad!
Foliehatten undrar hur många fattigpensionärer som arbetat ett helt liv och har 1600:- i fickpengar?

1 kommentar:

  1. Jag har rådbråkat min hjärna och funnit att Foliehattens bedömning, att det är bättre nu än förr då man förr gärna rådbråkade de som gjort grova brott. För snatteri och hor blev det vatten och bröd i en fängelsehåla. Då bad de till sin gud om förlåtelse men den gode guden visade ingen ömhet när rådbråkades.

    SvaraRadera