lördag 24 juli 2021

Upploppen i Sydafrika är en konflikt mellan stammar!

Upploppen och plundringarna i Sydafrika fortsätter och den officiella siffran är att 337personer hittills har dödats fram till igår. Inte alls förvånande att det är väldigt sparsamt rapporterat i SVT om detta? Tydligen passar inte agendan och givetvis är det där skon klämmer, vi minns alla hur SVT följde trumpeten som hökar!

Det finns en kulturgeografisk "anatomin"som påminner lite om upproret i samband med Rodney King-incidenten i Los Angeles på 90-talet. Det blev upplopp bland svarta och de började omedelbart plundra butiker i närområdet för att stjäla mat, gymnastikskor, intressanta mediciner, tv-apparater, etc.
Butikerna ägdes sällan av svarta eller vita, eftersom de har mycket svårt att driva företag med vinst.
Butikerna drevs ofta av första generationens koreaner som med hårt arbete och små marginaler ville bygga upp kapital så att deras barn kunde komma in på bra universitetsutbildningar och påbörja klassresan. Det var dessa butiker som de svarta ville åt pga asiaternas "rasism" då de tjänade pengar på svarta kunder.

Idag ser vi samma sak i Kwazulu-Natal och Gauteng. Här är det indier som driver små näringslivsrörelser och butiker eftersom de svarta inte klarar av driva dessa butiker. Ressentiment och rashat riktas då mot indierna som trots allt får business att fungera.
Precis som koreanerna i Los Angeles måste dessa indier nu försvara sina livsverk med vapen i hand, eftersom polisen varken kan (eller vågar) vara på alla platser samtidigt.
Det som kanske inte framkommer i MSM eller SVT är att den rättrådiga delen av polisen måste dessutom jaga andra poliser som plundrar.

Det finns en etnisk dimension och det handlar om att Zuma är zulu. Kaoset började i Kwazulu-Natal ("Zululand") och i kåkstäder utanför Johannesburg som är fullproppat av unga zulumän på jakt efter arbete. Det var där som kaoset började. Zuluerna ser
sig som andra rangens svarta under xhosas som dominerar ANC. Att ANC ska sätta Zuma i fängelse ses som en provokation från xhosas. Sedan har kaoset spridit sig till andra kriminella svarta och blandade grupper som tar tillfället i akt för att plundra.
Konflikten är inte mellan svarta och vita, utan primärt mellan zuluer och regeringen, som är xhosadominerad. Problemet i Sydafrika är den våldsamma delen av befolkningen
som är lättpåverkade.
Det svenska samhället med fredlig konfliktlösning har tagit lång tid att bygga upp men raseras nu snabbt. Likt Sydafrika krävs snart bara en gnista i Sverige för att se liknande upplopp av samma typ av människor.

När Mandela var ledare var han en terrorist (frihetskämpe om du så vill). Han var marxist och vi vet vad som händer när kommunister tar makten. Han satt i fängelse och blev legend men någon ak
tiv ledare var han inte. Det var hans fru Winnie Mandela som bildade ett mindre garde runt sig av beväpnad styrkor. Det blev enbart en frihetskamp utan en plan B när plan A (frihet) var uppnådd. Avsaknaden av denna plan B ser vi resultatet idag – korruption och makt fullkompliga svarta ledare efter Mandela. Förfallet är ett faktum och svarta i Sydafrika klarar inte av uppgiften att ta över en stat och bygga vidare på den.

Vi kan notera att Kina "roffar" åt sig allt de kan.
Den kinesiska staten och det kinesiska kommunistpartiet hjälper Afrika. Detta leder till utveckling men inte på samma sätt som den europeiska kolonialismen.
Kolonaliseringen medförde att flera länder utvecklades exponentiellt under väldigt kort tid. Den vita mannen efterlämnade sedan allt på ett silverfat som de svarta sedan förstörde utan pardon. Tanzania ett praktexempel.
Sekotidningen:
"En järnväg från Mombasa i Kenya, genom Uganda och vidare mot Sudan. ... Kina investerar stort i Afrika, mot dyra lån och Kenya blir skyldigt Kina motsvarande 50,3 miljarder kronor för järnvägen. Det är nära tre gånger den internationella standarden och fyra gånger den ursprungliga uppskattningen."
Det Kina gör nu är mycket värre än under de vitas tid. De slutar helt plötsligt med lån till Kenya.  Kina är verkligen omtänksamma när det gäller Afrika!

Kort sammanfattning om orsakerna till upploppen
Pandemi och ekonomi
Pandemin gjorde att folk är uttråkade och syssloslösa och har väldigt mycket tid. Samtidigt har Sydafrika väldigt hög arbetslöshet - en av världens högsta på 32% (enligt Google).

Ex-president Zumas dom
I juni 2021mgreps f.d. president Zuma (ANC). När Zuma dömdes, för bl.a. korruption under sin president-tid, så gick hans "fans" i taket.
De började marschera och demonstrera under parollen "Free Jacob Zuma and shut down KZN" (KZN är en enorm provins med ca. 10M invånare och till yta lika stort som Ungern). Zuma vägrade inställa sig till fängelset och hans supporters började barrikadera sig runt hans hus.

Upploppen och stölder
Ett antal demonstranter började "plötsligt", likt händelserna i USA, att storma butiker och hem. De kallas för "looters" och stjäl allt de kommer över. De har även ställt enorm oreda och satt eld på flera butiker, restauranger och andra företag. Detta har lett till att det har blivit brist på mat eftersom att alla butiker är totalförstörda och plundrade. Närmast att likna med den ”lotsade” bristen på toalettpapper i Sverige i början av pandemin.
Polis, militär och privata (beväpnade) vaktbolag har kallats in och på flera platser har det varit fullt utvecklad skottlossning, närmst likt ett krig.

Rasmotsättningar
I Sydafrika är en stor andel av de arbetslösa mörkhyade. Det finns en mångårig väldigt tydlig uppdelning mellan vita och svarta.
Det är primärt de svarta som varit överrepresenterade i upploppen. Detta har i sin tur spätt på det förakt som finns från vita mot svarta sydafrikaner. Vita sydafrikaner har varit upprörda för att butiker stängs av säkerhetsskäl även i de ”bättre” kvarter där primärt vita bor och det inte inträffat några upplopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar