lördag 17 juli 2021

Idag får vi bevittna Sydafrikas väg mot total anarki!

Sydafrikas väg mot en typisk afrikansk stat inleddes samma dag som president Frederik Willem de Klerk lämnade ifrån sig makten 1994 till Nelson Mandela.

När andra afrikanska länder kan skylla på gamla kolonialherrar, kommer samma argument låta ihåligt i Sydafrikas fall. Från ett tämligen välutvecklat samhälle till
att bli ett kaossamhälle och en tidigare president Jacob Zuma som trodde att AIDS botas genom samlag med oskulder. När Nelson Mandela dog och efterträdes av Jacob Zuma 2009 började också nedgången av Sydafrika och allt eskalerade och förföljelsen av vita och deras egendom börjades!

De senaste dagarna har vi i media/TV fått bevittna dramatiska krigsscener från Sydafrika. Den tändande gnistan till kravallerna/inbördeskrig är stor fattigdom, kombinerat med ekonomisk nedgång i Coronans spår tillsammans med att den ytterst korrupte Jacob Zuma dömdes till fängelse för domstolstrots i ett åtal mot honom för korruptionsbrott. Från fängelset eldade han på sin anhängare. Det behövs inte en kärnfysiker för att förstå, att det då kan bli kravaller/inbördeskrig. Kravallerna sägs vara de värsta sedan den misskötta Apartheid-regeringens dagar på 80-talet, då Sydafrika var nere i djup ekonomisk misär.

Hundratals, kanske tusentals människor stormar köpcentrum och plundrar. Polisen som är i numerärt underläge står på sidan av och skjuter några "gummikulor" på dem.

Skillnaden mellan apartheid eran och den nuvarande situationen är att landet var utsatt för ekonomisk bojkott på 80-talet. Säga vad man vill om apartheidregimen men de byggde upp en rätt imponerande infrastruktur med bra vägar och kraftverk som fortfarande håller uppe landet. Plundringen i Johannesburg verkar ha skett t.ex. i de mer välmående delarna av Soweto och det numera ned slummade Central Business District. Områden som domineras av svarta. Vad Foliehatten förstår har han inte kunnat se att vita områden som Sandton och judiska Morningside har drabbats. Misstänker att den svarta medelklassen kommer börja flytta från dessa områden och att man får en utveckling liknande Detroit i t.ex. Soweto.

Sydafrika var det mest civiliserade och moderna samhället i Afrika. Sakta men säkert bryts samhället ner och kommer allt mer att likna övriga Afrika.
Bakom de pågående upproren finns också politiska krafter ute på vänsterkanten som vill störta samhället i totalt kaos för att kunna ta makten och göra sig av med olika minoriteter som vita och indier. Därefter tror de sig kunna bygga upp ett nytt bättre samhälle, men det kommer att bli något i stil med Zimbabwe.

Jämför svensk medias rapportering om situationen i Sydafrika och det som hände i USA förra sommaren, stor skillnad. Dessutom har det nu visat sig att valresultat i flera stater är kraftigt förfalskade och det skall bli mycket intressant att se hur detta slutar. "Dödstyst" i svensk media/SVT!

Lite fakta i vilka områden de vita bor i.
Pretoria: boer
Johannesburg: ango
Durban: anglo
Port Elizabeth: anglo
Kapstaden: anglo
övriga landet: boer
Foliehatten kan ha missat någon stad i Zululand som är tillräckligt stor för att nämnas för sig självt men i princip är det så här det ser ut bland vita sydafrikaner. Anglos i de största städerna förutom Pretoria. Boer i de mindre städerna och på landsbygden.

Foliehatten som besökt Sydafrika flera gånger och pratat med både svarta och vita anser att det som nu händer i Sydafrika är ett troligtvis undertryckt raseri som byggts fram under apartheid-åren, där fattiga svarta anser sig ha rätt att "ge igen" på samhället eftersom de inte fått det bättre efter apartheid, även om det egentligen beror på dem själva. Rent krasst har väl de flesta svarta inte fått det så mycket bättre ekonomiskt sett efter apartheid och Sydafrikas BNP per caipta har sjunkit stort.

Jacob Zuma har stått för en nationalistisk korruptionskultur där han och hans ministrar har fått göra vad de ville och nu anser han och hans anhängare att det är tid att visa/ta makten igen.
Foliehatten tycker sig känna igen samma mentalitet även i Zimbabwe under Mugabes tid, ett slags hämndbegär gentemot samhället. Även om det bara drabbar dem själva. Tragiskt att se.
Foliehatten blir inte alls överraskad om Sydafrika går samma väg som Zimbabwe
och att de vita som kan kommer att lämna landet. Sydafrika kommer bli/är ett land där ingenting fungerar.

Vår s.k. statsminister var med och förhandlade fram JAS Gripen affären där mutor ingick. Är det någon som tror att Stefan Löfven är oskyldig och att han inte ger mutor än idag?

 

2 kommentarer:

  1. Bra artikel! De svenska sossarna har med glädje slösat svenska skattebetalares pengar på korrupta organisationer såsom PLO och ANC - i det senare fallet var förstås Nelson Mandela en undantagsperson.

    SvaraRadera