onsdag 22 september 2021

Inflationen ökar och priserna stiger mer än lönen!

Sveriges inflation kan mycket väl gå över 3 % de kommande månaderna och anledningen är de stora prishöjningarna på el och drivmedel. Inte nog med att Svensson inte fick löneökning 2020(Covid-19) och knappt vet vad reala tillgångar är så sitter han nu fast med fackavtal långt under inflationen. Hur känns det att bli fattigare.

Man kan även diskutera fördelen med inflation: den äter upp skulder.
Under inflationsåren i USA 1945-59 åt den upp hela USAs krigsskuld, helt gratis och USA nådde sin peak av rikedom kring år 1960.

Inflationsmål är politiska och kan ändras om bara någon styrande vill det. Riksbanken har noll makt över inflationen i Sverige, det hela är bara en lek med ord. Om inflationen tickar uppåt i USA (idag 5%) så får vi samma effekt i Sverige.

Inflation i Sverige kommer förmodligen vara mellan 3-4 % ett tag som kommer pressas ner med reporäntan. Att ha inflation som är något över inflationsmålet under ett tag är inga problem.
Räntorna kommer inte att stiga speciellt mycket, eftersom staten och vanliga hushåll är för skuldsatta och skulle räntorna stiga för mycket skulle ekonomin krascha.

Svensken har bland världens högsta privata skulder -
kopplade till bostäder som kommer att rasa i pris när räntorna går upp. Först kommer prissmällen, men sedan försvinner lånen i sakta takt.

Sverige är skuldmättat! Symptom på detta är minusräntan. Du får pengar om du lånar, är detta normalt och sunt? När du tar ett lån på 3 miljoner, går dom inte in som förr i bankvalvet och ser om där finns 3 miljoner banken kan låna ut. Banken skapar 3 miljoner ur tomma intet med en skuldsedel som alla andra banker accepterar. Idag är det mycket tom luft pengar som nu finns i omlopp, 70 - 80 % eller mera av hela penningmängden?

På SVT
häromdagen hade de ett inslag, där de påstod att svensken inte skall vara rädda för inflationsspöket och det var tydlig propaganda, nu går det åt helvete med ekonomin, men inget att oroa sig för.

Det är inte bara i Sverige som inflationen satt fart utan det gäller även i EU. Eurozonens inflation steg till 3,0 procent på årsbasis i augusti, upp från 2,2 procent i juli. Det framgår av ny data från statistikbyrån Eurostat som släpptes på fredagen. Det är den högsta siffran på tio år. För EU som helhet uppgick inflationstakten till 3,2 procent, upp från 2,5 procent i juli.

Den lägsta inflationen noterades på Malta och i Grekland, med 0,4 respektive 1,2 procent. Den högsta inflationen fanns i Estland, Litauen och Polen på över 5,0 %.

Det är värre när ett land devalverar likvida medel. Nu är det däremot hela
västvärlden som sitter i samma båt.

Prisinflation på energi tack vare en totalt vansinnig politik, har till sist kommit ikapp Sveriges konsumenter. Det har varit en uttalad ambition att " harmonisera" priset på energi som råder på kontinenten. Tysklands konsumentpriser på köpt KwH ligger 75-85% över det svenska priset under många år. Nu är vi på väg att anpassas och nu kommer det att gå fort i.o.m att vi lagt ner 2 kärnkraftsverk + 1
för renovering!

Om vi blickar bakåt och ser hur prisutveckling varit, så har vi redan en enorm kollaps i köpkraft för vanliga arbetare.
Sedan 1996 har bostadspriserna ökat i genomsnitt 6.67% per år medans lönerna enbart har ökat med 3.05% per år.
Snittlönen inom privatsektor 1996 var 17 500kr per månad, idag är den 36 000kr per månad. Om lönerna hade ökat i samma takt som bostadspriserna så skulle den genomsnittliga månadslönen inom privat sektor 2020 varit 82 500kr per månad.
Med en lön på 82 500kr så får du behålla väldigt lite efter skatt, det är därför viktigt att justera efter nettolön istället för bruttolön om du vill veta vilken lön som krävs 2021 för att ha samma köpkraft som en genomsnittlig Svensson hade 1996.
17 500kr i månaden gav 12 400kr efter skatt 1996. Med 6.67% löneökning per år blir det 58 400kr per månad eller drygt 100 700kr per månad före skatt.
För att ha samma köpkraft på bostadsmarknaden 2021 som en genomsnittlig Svensson hade 1996 så måste du idag ha en lön på 100 700kr före skatt.

1996 kostade ett fat olja 107 kronor - en svensk arbetare kunde köpa 163 fat olja per lön.
2021 kostar ett fat olja 634 kronor - en svensk arbetare kan köpa 56 fat olja per lön.
1973
hade en vanlig kommunanställd en lön på 3 052kr per månad och en uns guld kostade 320kr - 9.5 uns guld per månad.
2020
hade en vanlig kommunanställd en lön 32 200kr per månad och en uns guld kostar 15 500kr - 2 uns guld per månad.

Det som skiljer lånemöjligheten 1973 och 2021 är naturligtvis räntorna. Båda åren kommer antagligen i framtiden att anses unika och vi kommer kanske under nästa jättelånga cykel att återgå till 1973 års räntor och inflation.
Många missar att 1973 så existerade det ingen ekonomisk värld utanför väst. En fabriksarbetare behövde inte konkurrera med en kines eller en indier. 70% av världens befolkning skapade ingen ekonomiskt värde. Idag är hela världen som är med och vill ta del av kakan och det är inte som har volymenar. Svenska händer är inte bättre än kinesiska, snarare tvärtom.
Man kan se det bubbla under ytan hela tiden, när folk är villiga att lägga 500k på en bil, 165 kr på en lunch, 400 kr på en klippning. Pengar har inget värde längre.

Tittar vi vad som hänt med matpriserna ser vi också rejäla höjningar. Maten i affären har stigit med 5-10% dom senaste månaderna. Foliehatten handlar rutin grejer och där märker han en ökad kostnad.
Muttis trepack krossade tomater var på "kampanjpris" i min butik vilket var standardpriset i samma butik för två år sedan.
Kaffet har visserligen hållit sitt pris på kampanj, men annars har priset gått upp och förpackningarna blivit mindre.
En kopp kaffe kostade 20 kr på macken 2019. Nu kostar samma kaffe 27 kr.
Kött i allmänhet har gått upp i pris, men kan fortfarande vara bra nivå under kampanj. Även färdiga köttprodukter" som korv, bacon och liknande har gått upp i pris.
Bara för att nämna få, socker och mjöl har ökat i pris väldigt snabbt efter ha varit på samma nivå i massa år. Ett par kronor per paket men risken är att fortsätter med ett par kronor i prisökning per år.

Man behöver inte var Einstein för att förstå, att el måste bli betydligt dyrare när hela EU lägger ned högeffektiva kol- och kärnkraftverk, byggda med investeringar gjorda för 30-50 år sedan och ersätter dessa med lågeffektiv svajig grön el från vindkraft och solpaneler? Som vanligt blir det konsumenterna och skattebetalare som får stå för slutnotan. Ett faktum som MP sällan brukar skylta med. De gröna fanatikerna som gillar grön el, måste förstå att denna globala omställning kommer att bli jävligt dyr och även driva inflation.

Det intressanta borde vara vad som orsakar inflation. Ökad skuldsättning orsakar bara inflation i den mån den är ohållbar eller oärlig. Om "trycka pengar" används synonymt med skuldsättning så fokuserar man inte på vad som är inflationsdrivande. I privatekonomin upplever inte människor att de trycker pengar när de tar ett lån eftersom det är ett lån och ingen gåva. Samma med centralbanker. Vad som avgör hur stor del av den ökade skuldsättningen leder till inflation borde vara det intressanta, inte att skuldsättning sker i sig.

Sverige har historiskt stor skuldmassa vilket är djupt problematiskt och kommer leda till förödande komplikationer. Bostadens äganderätt är en "idé" om ett materiellt rättighetsanspråk. När regeringen i framtiden tvingas till omfattande reformer kommer ingen skatteslav märka någon skillnad. Staten och kapitalet sitter i samma båt, och äger dig, din egendom och ditt liv. Människan föds fri, men dör i bojor.
 

5 kommentarer:

 1. Sverige en guldgruva för kriminella

  Vi har en generell slapphet i Sverige. Ligor kommer ofta från Georgien, Litauen, Rumänien och Polen. Detta är säkra länder och medborgare därifrån som söker asyl måste generellt sätt kunna få avslag och avvisas omedelbart.

  Allt medan de alltså får betalt av Migrationsverket och svenska skattebetalare för sitt boende och uppehälle.

  Man tar sig för huvudet.
  Slapphet är bara förnamnet.
  Och vi skattehjon får som vanligt stå för notan med höjda matpriser och försäkringspremier.

  SvaraRadera
 2. Krediter skapar inflation, mig veterligen.
  Hela fastighetsbubblan bygger på det.
  Krediter är inte sk pengar, som har ett inboende värde.
  Mer som spelmarker, om ni förstår.
  Jag kan ha fel, som alltid.

  Mvh Per

  SvaraRadera
 3. behöver du ett lån? Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Hej Hur mår du idag?? Behöver du ett brådskande lån nu inom de närmaste 6 - 12timmarna nu utan stress eller fördröjning REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag ger vi ut lån på 2% ränta maila oss nu för dina brådskande lån
  Maila oss vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  Maila oss remy.credit111@gmail.com
  Vi har ett lån till dig
  REMY.INC

  SvaraRadera
 4. Behöver du ett nödlån för att betala av din skuld eller ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du en lånekonsolidering eller ett bolån? Leta inte längre, för vi är här för att lägga alla dina ekonomiska problem bakom oss. Kontakta oss via e-post: {larrybright424@gmail.com Vi erbjuder lån till intresserade parter till en rimlig ränta på 2%. Intervallet är från 5 000,00 euro till 100 000 000,00 euro.

  SvaraRadera