onsdag 6 april 2016

B Acha Bazi eller dansande lekpojkar i Afghanistan 
Bildresultat för bacha bazi bild


Afghanistan har länge ansetts vara en av de mest religiösa länderna i världen.
Ett land där både män och kvinnor följer islamisk doktrin noggrant.
Men bakom det fromma yttre döljer landet en mörk hemlighet - en hemlighet som regeringen på alla sätt försökt att sopa under mattan.

”Bacha bazi eller dansande lekpojkar", som på ytan är en ofarlig form av underhållning. Unga pojkar dansar för äldre män och detta är utbrett.

Afghaner kallar denna motbjudande handling b Acha Bazi och det är precis vad det låter som.

Unga pojkar vanligen utfrysta från sin by av sina familjer utför denna dans.

Pojken
är klädd i flödande färgrik dräkt i klockor. De dansar i förslappade miljöer för äldre turban skäggiga afghanska män.
De utsättas för sexuella övergrepp och för att döva smärtan tar de ofta till läkemedel och alkohol.

I själva verket är det ofta lite mer än sexslaveri, där pojkar så unga som 10 utsätts för övergrepp av medelålders män för sin egen sexuella tillfredsställelse.

Bacha Bazi är djupt förnedrande och den utgör den utbredda subkultur av pedofili i Afghanistan och den är en av de mest flagranta pågående kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen.

De unga pojkar som tränas för sexuella relationer med äldre män köps - eller - i vissa fall kidnappades från sina familjer.
De skickas in i en värld som trasar sönder deras maskulina identitet. Dessa pojkar är ofta att klädda som kvinnor, bära smink och dansa för mängder av äldre män. De förväntas delta i sexuella handlingar med mycket äldre män. De blir ofta kvar hos en man eller grupp sexuella underhuggare under en längre period.

I en artikel i The Guardian:
"Klädd i en flödande skjorta och lång, röd kjol, med sherwal byxor under och små silverklockor fästa vid händer och fötter, steg dansaren över golvet, ansiktet dolt bakom en röd halsduk. Klockorna klämtar med rörelsen, kjolen fladdrar förbi, män tittar och de sträcker ut sina händer för att röra dem. Sitar spelaren sjunger högt, en kärlekssång om svek. Dansaren vrider sin kropp och sjunger med hest röst med sitar spelaren. Armar kastas högt upp från en mager, muskulös kropp, dansen blir snabbare och snabbare tills slutligen halsduken faller av.
Då avslöjas att dansaren är en vacker ung man med ett ansikte av spår av en mustasch och skägg. En av de äldre männen tar snabbt upp halsduken och började sniffa.
I ett angränsande rum – förbereder sig 16-åriga Mustafa för att dansa. Hans ägare hade öppnat en liten bunt av kläder med  en lång, blå kjol, crimson skjorta, läderremmar och klockor. Mustafa står på ett bord - nervöst rökande en cigarett.
Han håller sina smala armar över huvudet. Han kläs av två skäggiga män. De fnissar och skrattar och klär honom som en docka. De kammar Mustafas långa hår, och de uppmanar andra att ha "äran" av linda remmarna runt Mustafas händer och fötter". 
Övergrepp på pojkar är en gammal centralasiatisk barbarisk sedvänja med rötter begravda djupt i den lokala kulturen i Afghanistan och andra muslimska länder i regionen med pervers syn på kvinnan och sexualitet.

Den starka åtskillnaden mellan könen och kvinnans katastrofala ställning har banat väg för en speciell och destruktiv kultur.
Afghanistans fattigdom har varit en drivande kraft i uppkomsten av ”Bacha bazi” under de senaste 15 åren.

Det gör det enkelt för
ligor att stryka omkring på gatorna och "granska" unga pojkar. De försöker locka pojkarna från deras familjer med löften om arbete eller utbildning.

Dessa
fagra löften är ofta inte värda någonting. Istället blir pojkarna, ibland så unga som åtta – tio år, tränade som dansare och kläs och sminkas för att se ut flickor.
Även om homosexualitet är förbjuden i islam finns det kryphål för att kunna utnyttja minderåriga pojkar som sexslavar. De tvingas att dansa för män och bjuds ofta runt och utnyttjas sexuellt.

Bacha bazi är visserligen olagligt i Afghanistan, men eftersom det rör sig om män med pengar och makt,  genomdriver inte polisen lagen. Då är regeringens löften till FN, om att förbjuda Bacha bazi, inte mycket värda.

Pashtunerna är den dominerande folkgruppen i södra och östra Afghanistan.
I deras kultur är Bacha bazi inte detsamma som homosexualitet och anses därför förenligt med islam.

Attityden är att om mannen inte älskar pojken så är inte den sexuella handlingen omoralisk. Därför är detta vida bättre än att besudla en kvinna, enligt en studie från 2009 om pashtunernas sexualitet.
Eftersom beteendet är så utbrett bär många afghanska pojkar/män ärren efter det. Det kan vara så många som femtio procent av de pashtunska männen som tar pojkar till ”älskare” - enligt en uppskattning.

När Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter släppte en rapport 2015 fann de att systemet med Bacha bazi fortfarande var lika utbrett som det alltid har varit.

Kommissionen hade svårt att sätta en exakt siffra på hur många pojkar som varit - eller fortfarande är Bacha bazi.
Det kan vara så många som 1000.

För kommissionen har det varit mycket svårt att komma i kontakt med dessa pojkar. De få pojkar som utredningen trots allt lyckats tala med avslöjade att de drömt om att försöka lämna Bacha bazi. Trots hot om våld och till och med hot om mord.
Det tragiska är att de inte har någonstans att vända sig till. De är inte accepterade av samhället och deras egen familj vill inte känna av dem

Ahmad en Bacha bazi berättar:
”Jag älskar min herre. Jag älskar att dansa och agera som en kvinna och "leka" med min ägare. När jag växer upp, kommer jag att vara en ägare och jag kommer att ha mina Bacha bazi".

Ahmed fortsätter:
"Ingen erkänner att de varit Bacha bazi. Vi vill inte prata om det.
Många pojkar är 18 eller 19. Om de vill gifta sig, får det absolut ingen veta att de varit Bacha bazi. Ingen familj vill ge sin dotter till en Bacha bazi".


Men det finns en liten strimma av hopp efter rapporten. De styrande har insett att man måste göra någonting åt problemet.
För första gången har en lag antagits som direkt behandlar Bacha bazi. Polisen har äntligen börjat göra gripanden.


Om man ska säga något positivt om talibanerna, så var b Acha Bazi faktiskt förbjudet "under talibanstyret”. De försökte få bukt med problemet men de misslyckades.

Efter talibanstyret som föll 2001 har Bacha bazi sakta med säkert krupit tillbaka och är nu så utbredd och blomstrande att den även förekommer i de flesta städerna, inklusive huvudstaden Kabul.

Bacha bazi är ett vanligt inslag i bröllop, särskilt i norr. Deras "ägare" eller "mästare" kan vara enkla eller gifta män, som håller dem i en form av sexuellt slaveri, som konkubiner. Att äga en Bacha som sexslav är en statussymbol.
Återkomsten av Bacha bazi efter talibanernas nederlag där betydande delar av regeringen, polisen och militära tjänstemän deltar har satt USA och dess allierade i NATO i en prekär situation.
Man har sett genom fingrarna på dessa sexuella rovdjur och korrupta pedofilers framfart.

Man får hoppas framöver att den starka västerländska moraliska motviljan mot pedofili sannolikt kommer att urholka NATO:s vilja och de internationella filantropiska organen att fortsätta sitt stöd för Afghanistans utveckling efter övergångsperioden.

Joel Brinkley, en reporter för San Francisco Chronicle, frågade :

"Varför amerikanska och NATO:
s styrkor kämpar och dör för att försvara tiotusentals stolta pedofiler, säkert mer per capita än någon annan plats på jorden?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar