Många har säkert hört talas om EU:s jordbrukspolitik(CAP) som är en fullständig katastrof och är allmänt illa omtyckt. Starka intressen bl.a. franska , spanska, polska och italienska bönder har sett till att 30% av EU:s budget går till jordbruksstöd, medan denna sektor bara har några procent av BNP. Det som är fullständigt sjukt är att det är de stora markägarna som får en stor del av den generösa kakan, ofta utan att bruka marken.
Strukturomvandlingen inom jordbruket har inte alls genomförts lika hårt i övriga EU som i Sverige. Sverige antog en egen, realistisk, jordbrukspolitik strax före EU inträdet och med inträdet backade vi faktiskt tillbaka några decennier i utvecklingen. Med EU-inträdet kom mer bidrag och detaljstyrning. I grund och botten är både konsumenter och producenter förlorare på den utvecklingen.
Det kanske allra märkligaste är att Sverige tackade nej till pension för bönder, medan Finland tackade ja!
Det är nog mer ett politiskt problem än ett traktats problem. Vissa saker är politiskt svåra, för att inte säga omöjliga, att genomföra. Det finns helt enkelt inte något stöd för detta i EU. Många befolkningstäta länder i Europa som har ett väljarunderlag som till stor del består av småbrukare. I Sverige har vi storjordbruk vars väljarröster varken spelar till eller från i valsammanhang.
Länder som Portugal, Italien, Frankrike, Polen och Rumänien. Bara i dessa länder finns det totalt över 10 miljoner som är direkt sysselsatta inom jordbruket. Om man sedan plussar på med livsmedelsindustrin så inser man hur stor andel av befolkningen som är beroende av jordbruk i dessa länder. Franska bönder anser att Gud har givit dem rätten att producera vin och champagne oavsett om det finns någon avsättningsmarknaden för produkterna. Herrens vägar är outgrundliga.
Att någon politiker ens skulle våga antyda att det kommer ske kraftiga reduceringar av jordbruksstödet, även om det i sak är önskvärt, är nog för mycket begärt.
De som kan sin historia kommer säkert ihåg att Sovjetunionen använde 5- eller 10-årsplaner för sitt jordbruk och EU använder 7-årsplaner. Kan det vara en kommunistisk förebild?
Många länder har flera gånger tagit upp och diskuterat reformer i CAP, men de har alltid röstats ner. Det visar också, att det är de stora länderna som har makten och de kör över de små länderna utan att blinka.
Försöker man leta efter information i EU-arkivet inser man snabbt att det inte är den lättaste saken att göra. Det är svårt och mycket krångligt. Frågan är om inte EU på alla sätt medvetet försöker dölja information? Både Ms och S-ledamöter godkände igår i EU-parlamentet, den allmänt avskydda jordbrukspolitiken "CAP."
Greta har synpunkter på EU via Twitter: ”Dear MEPs, your vague distant climate targets will have no meaning if you fail to #VoteThisCAPdown and keep supporting the commercial lobby interests. This is your chance to turn empty words into action. The eyes of future generations are upon you. No more excuses.#FututreOfCAP”
Greta kritiserade även omröstningen där ger 4000 miljarder kronor till CAP för den kommande sjuårsplanen och att EU avstod från att modernisera och rationalisera sektorn.
Greta nämnde att det är fel att ge uppmärksamhet till EU:s diskussioner om vegetarisk korv och om den får kallas korv när man samtidigt genomför en allmänt kritiserad jordbrukspolitik. EU:s legendariska gurk böjnings direktiv om att prima EU-gurka bara får böja 10 mm per decimeter verkar inte komma tillbaka. Omröstningen verkar ha slutat till fördel för den vegetariska korven.
De som kan läsa innantill inser att Greta är en stor hycklerska. Hon har inte agerat kraftfullt mot EU:s tandlösa klimatlag som hon kritiserade i ett tal i EU
Ja, lite underligt allt!
SvaraRaderaMen.
Då vi ägde gård var vi ju tacksamma för de 200 000 SEK per år som inflöto.
2,8 miljoner under våra sista 14 år med gården.
Kunde kvitta dem mot nästan exakt samma räntekostnad...
Det ända som skilde sverige från Finland var att vi inte jagade älg med hexameter. Det gjorde ju min kollegas son i J-stad.