måndag 5 oktober 2020

Kan Sverige stå utanför ekonomiska VM?

Det är kreditexpansionen som måste till för att säkerställa tillväxten i ekonomin och Sverige är en valutaregim. Det är ekonomin som dikterar villkoren för politiken. Man hade hoppats på att invandring och migration skulle öka kreditexpansionen eftersom det innebär befolkningstillväxt.

Många ekonomer har tjatat om sin käpphäst om skuldmättnad. Nu har vi kommit dit, att västvärldens ekonomier inte kan bära mer skuldtillväxt, på grund av att pengar är ränteburen skuld. Det är därför Longbow tjatar om sin käpphäst, med att EU kommer att göra om sitt ekonomiska system. Det nya tänkta systemet är att staten "lånar av sig själv" till 0% ränta.

Vårt samhälle är sjukt kapitalistiskt. Allt kretsar kring lån och konsumtion, vi köper saker vi inte behöver för pengar vi inte har. Svensk kultur är stundtals sjukt "americano", ironiskt nog. Man ska uppfylla sig själv. Konsumerar man inte så finns man inte. Konsumtionen blir till en ritual där konsumtionen i sig självt blir syftet med individens handlande. Köpcentrumen är våra kyrkor och globalistslipsarna är våra präster.

Fastighetsvärden stiger i Sverige på grund av att det tillhör "finansiella ekonomin" och inte realekonomin. Aktier har också gått upp mycket. Problemet är att den värdeökningen inte kapitalförsörjer samhället. På något sätt måste kreditexpansionen fortsätta så länge vi har nuvarande ekonomiska system. Det gick inte att fixa med invandring eftersom det inte gick att göra produktiva bolånetorskar av analfabeter och asylinvandrare.

SD svarar på detta med att föreslå, att ge CASH till svenska folket! SD vill ge 10 000 kronor till varje svensk medborgare och 5 000 kronor för barn under fem års ålder. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson och den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt på DN Debatt.
Det statliga engångsbidraget, som partiet kallar för ett ”centralt administrerat stöd till hushållen – Cash”, ligger i partiets skuggbudget som presenteras på måndag. Stödet ska inte påverka eller påverkas av övriga inkomster och riktar sig mot individer och hushåll för att öka konsumtionsbenägenheten.
Bruttokostnaden för bidraget uppges uppgå till 91,7 miljarder kronor för 2021. Staten ska återfå cirka tio miljarder kronor i form av konsumtionsskatter, enligt partiföreträdarna.

Helikopterpengar enligt den nya ekonomin. Den nya ekonomiska modell USA och EU redan använder och nu kanske också Sverige anträder. Ekonomisk doping.

Syftet med helikopterpengar sägs oftast vara att öka penningmängden så att inflationen kan ta fart. Då som alternativ till räntesänkningar som lockar till ökad belåning med risk för tillgångsbubblor.

Görs det över statsbudgeten måste motsvarande köpkraft dras in senare, när lån skall återbetalas. Skall man experimentera lite vore det intressant att se vad som händer om Riksbanken börjar sätta in pengar på folks konto. Då ökar penningmängden utan att någon behöver skuldsätta sig.

Kanske ett bättre sätt att få fart på inflationen? Betala får vi i vilket fall
som helst. Antingen genom att pengarna vi sparat blir mindre värda eller genom att skatter höjs när lånen skall betalas. Går det att stå utanför när alla andra dopar sig i det ständigt pågående ekonomiska VM?

 

1 kommentar:

 1. Låna av sig själv-va inte det vad tyskanarna glorde för knappt 100 år sen?? halv sanning men ändå..
  Somliga blir ilsk när-ränta-på-räntan-försvinner=nationalisering av riksbank/er...ungefär.
  Våra Riksbank kan inte kanalisera sk pengar utan privatbankernas tranferrerings-system, mig veterligen-men rakt in på någons kontot??den är bra...
  Via skatteverket, kanske??
  0 ränta, va det hört??
  Hahaha!!

  Jo, några stod ju får "glittret" till den globala upprustningen & ville ha avkastning innan WW II.
  Idag är det kriget mot terror som gäller...
  Same, same but different??

  Mvh Per

  SvaraRadera