lördag 17 oktober 2020

Sjunger den katastrofala JÖKen på sista versen eller……?

För att en regering skulle kunna bildas efter valet 2018 var stödhjulen C och L tvungna att vara ett underlag för bildandet av ministären Löfven. Löfven vek sig som en fällkniv för ett av sossarnas stora frågor arbetsrätten och C och L fick igenom starka och stora förändringar av LAS. Ett lagförslag som gick remissrundan och är klart att genomföras. Igår skulle en andra runda mellan arbetsmarknadens parter vara slutförda och ett nytt övergripande avtal på plats, men vid 17-tiden meddelade LO-basen Susanna Gideonsson att LO säger nej till lagförslaget.

JÖK-partiernas Las-utredning ska nu i stället ska införas som lag för att reglera turordningsregler och andra ändringar på arbetsmarknaden. Foliehatten är lite förundrad över att ytterligare en remissrunda skall ske.

Det här borde Löfven och hjärntrusten i ledningen ha förutsett. De köpte Centerns och Liberalernas stöd för att få sitta kvar vid makten. Att S skulle smita från notan och komma undan med det är korkat, även om de brukar lura alla som samarbetar med dem, är det för uppenbart att C och L aldrig kan vika ner sig nu för då är de partierna ännu mer rökta.

Den som avgör hur framtiden kommer att se ut för JÖKen är Jonas Sjöstedt! Han har hotat hela tiden precis som han gjort flera gånger tidigare. Nu är det upp till bevis för Dörrmattan Sjöstedt. Det är han som sitter med korten i handen.
Säger han nej och röstar med högerblocket fälls regeringen. Mera troligt enligt Foliehatten, är att mästerförhandlaren håller ett samtal med Sjöstedt och serverar ett rejält
”fläskben” till honom och han kommer att kasta sig över detta och krisen är över. För V kommer detta i så fall innebära en rejäl svekdebatt framför allt på nätet och ett tapp i opinionen.
Ett tredje alternativ är att det hela dras i långbänk fram tills valet så det inte stör regeringen. Framför allt L vill inte ha ett nyval, för då åker de ut, så de kommer att böja sig, trots hög svansföring av Sabuni. Mer osäkert är vilket fot Rödskrikan skall stå på. Nyval och stor risk för att C halveras och det är inget C vill. Foliehatten tror att även C accepterar att LAS omarbetas vilket tar minst ett halvår, sedan ska det ut på remiss och till parterna som kommer sitta och mangla det igen och till acceptera.

Är inte detta ett spel för galleriet. Förändra LAS vill också sossarna, men de vill inte själva hålla i yxan. Dörrmattan Jonas vill ha smärre justeringar. LAS måste nog förändras, men inte bara till arbetsgivarnas fördel. C vill att folk ska kunna avskedas utan någon förklaring!
Det var Dörrmattan som såg till att denna regering, inklusive januariöverenskommelsen, kom på plats. Nu kommer samtliga politiker att i största samförstånd göra små, små eftergifter och så är saken avklarad. Alla kommer skylla sitt agerande och avsaknad av civilkurage på Sveriges prekära läge (Covid-19), ökande arbetslöshet, oro i omvärlden etc. etc.
Som vanligt en tävling i allmänt politiskt ordbajseri!

Företag kan alltid göra sig av med arbetskraft om de vill. LAS har aldrig fungerat i praktiken. När en arbetsgivare vill göra sig av med obekväma anställda så gör arbetsgivaren en omorganisation och dom anställda får söka om sina jobb. Småföretagare kan när som helst lägga ner företaget och starta ett nytt med den arbetskraft de vill ha eller så kan det lokala facket komma överens med arbetsgivaren att kringgå LAS. Det finns hur många sätt som helst och sparka folk. Det räcker med tre varningar från arbetsgivaren om en person alltid kommer sent eller om den anställde gör upprepade fel eller inte kommer överens med andra anställda. Smarta arbetsgivare läser och använder fackets avtal.

Svenska företag ska konkurrera med fifflande företag från övriga EU, ett klassiskt exempel är utländska åkerier med usla löner, obefintliga arbetsregler och sommardäck på lastbilarna mitt i den svenska vintern. Lösningen verkar vara att göra det enklare för svenska företag att också fiffla. Förlorarna blir såklart arbetstagarna och samhället i övrigt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar