tisdag 29 september 2020

EMU kommer att bli orsaken till att EU kraschar!

EMU ser mer eller mindre dödsdömt ut. Trots det enorma räddningspaket EU sjösatte för några månader sedan, går det inte i längden att rädda Euro! Covid-19 kom som en skänk från ovan för de styrande i Bryssel, så att de kunde dölja fiaskot med införandet av Euro.

Centre for European Policy genomförde en studie ifjol och där framgår det klart och tydligt, att det endast är Tyskland och Nederländerna som vunnit på Euro samarbetet, av de åtta länder som studerades och alla andra är förlorare.
Grekland tjänade på bytet till en början men efter 2011 har landet förlorat enorma summor på att övergå till
Euro. Italien har förlorat 4 000 miljarder Euro jämfört med om de behållit Liran.

Att EMU faktiskt blev ett så pass omfattande projekt ligger verkligen under Foliehattens förstånd. Hur tänkte politikerna och speciellt ekonomer som förespråkar detta? Även som lekman så förstår man att länder med så skilda ekonomier, aldrig kan ha en gemensam valuta.

Det framstår allt mer tydligt att det var makteliten i Bryssel som drev igenom detta destruktiva projekt, mot bättre vetande. Införandet var en av grundbultarna för att slå samman länderna i EU och flytta makten till Bryssel.

Det som hände Grekland var mycket enkelt att förutse. Att Grekland och Tyskland skulle ha samma valuta var en urusel idé från början. Samma sak med det som håller på att hända i Spanien, Portugal och Italien. Det enda landet som råkat illa ut som var lite otippat var Irland.

Enligt brittisk press var den egentliga orsaken till att politikerna i Bryssel var så oerhört ”korkat” måna om att hålla kvar Grekland i systemet. Om grekerna hade lämnat EMU och återinfört en egen flytande valuta och egen styrränta, så hade Grekland börja växa starkt, efter en stabiliseringsperiod på några månader. Valutan faller, landets varor blir konkurrenskraftiga, turismen kommer att blomma upp och välståndet i landet kommer att växa. Detta ser andra PIIGS-länder och deras medborgare och så kommer kraven att växa sig ohållbart starka, att även de ska lämna. Vips har hela EMU fallit ihop som ett korthus.

Ett av villkoren för Tysklands återförening var att
Västtyskland övergav sin valuta DM, eftersom både Frankrike och UK har haft en historiskt kluven roll i sin relation till Tyskland. Valet mellan ett tyskt Europa eller ett europeiskt Tyskland helt enkelt.
EMU handlar om att sätta bojor på det återförenade Tyskland och har främst initierats från Frankrike.

Vilket Europa ha
de vi fått med ett återförenat Tyskland med en egen valuta och utan EU? Backar vi till situation som fanns 1914 och 1939...där Tyskland förnekas det inflytande i Europa som deras demografi och ekonomiska styrka och vars politiska språkrör främst var Frankrike som Tysklands förmyndare. Vad vore EU och Euro utan Tyskland? Vi är då tillbaka i den maktbalansen som rådde 1938 eller 1914.
Ett starkt självständigt Tyskland som slipper ta ekonomiskt ansvar för Sydeuropa ha
de ett stort folkligt stöd i Tyskland, men även i Norden. Helt naturligt har Sverige varit Tysklands följeslagare mot sydeuropéerna. Frankrike är det land som främst har anledning att frukta en EMU-kollaps. Britterna gick aldrig med i EMU-samarbetet och lämnar snart EU.

I somras kom EU-länderna överens om att instifta en återhämtningsfond för att mildra de negativa ekonomiska konsekvenserna av Covid-19. I själva verket är det ett rättningspaket för Euro.
Paketet uppgår till svindlande 750 miljarder euro – i kronor nästan 8 000 miljarder – varav 390 miljarder euro ges som rena bidrag. De största vinnarna är Spanien, Italien och Grekland.
De tre länder som kriser mest pga Euro!

För några dagar sedan skriver Financial Times, att den Europeiska Centralbanken ECB vill att fonden blir permanent. När EU återupptar diskussionen om budgetreglerna bör fonden bli ett instrument för att undvika framtida skuldkriser i sårbara medlemsländer, hävdar banken. I klartext de länder som inte klarar sin ekonomi pga Euro skall få bidrag, där de rika skall betala, bl.a. Sverige!

D
et vi nu ser, är svart på vitt att EU och ECB är oroliga för de skuldsatta ekonomierna i Sydeuropa. Man vill att valutasamarbetet kompletteras med finanspolitiska muskler för att undvika att ekonomierna går omkull. Problemet som finns har EU sopat under mattan tillfälligt. Varken Spanien, Italien eller Grekland kommer att få ordning på sina ekonomier, så länge de är med i EMU. Det finns en chans i världen. Vi kan se framemot fler räddningspaket de kommande åren eller så spricker EU. De länder som fått betala i de senaste räddningspaket kommer aldrig att gå med på fler paket, där man slänger in mer pengar i den bottenlösa brunnen som EMU är!
EU är på väg att skapa en superstat
och alla imperier brakar samman förr eller senare. Risken är stor att det blir ganska snart med nuvarande inriktning.

2 kommentarer:

 1. Tyskland har makten i EU.
  Räddningspaketet innebär att Europas ALLA skattebetalare skickar gratispengar till de länder som står i skuld till den Tyska industrin.
  Räddningspaketet gör det möjligt för Tysk industri att fortsätta sälja varor, även till de länder som inte själva kan betala för dem.
  Paketet räddar egentligen Tysk industri från att behöva anpassa sig till kundernas betalningsförmåga eftersom HELA Europas skattebetalare garanterar att den Tyska industrin alltid får betalt oberoende av allt.
  Paketet är i praktiken ett riktat statligt stöd till den Tyska industrin, paketet förslavar mottagarländerna och ökar klyftorna i Europa.
  Sverige är en av de verkligt stora förlorarna i härvan, vi har negativt handelsnetto mot EU, dvs. vi importerar mer än vi säljer till EU, samtidigt skall vi bidra med krediter till de andra länderna som också har negativt handelsnetto.
  Vår industri och folk skall betala pengar till medelhavsländerna för att dessa sedan skall kunna betala Tysk industri för importen.
  Sverige och svensk industri hamnar i ett dubbelt negativt läge visavi Tyskland och Tysk industri, Sverige får relativt sett högre kostnader och negativt industristöd.
  Hela upplägget kommer så småningom spricka då den Tyska herremakten inte kan krama ur mer krediter ur resten av Europa, men innan dess kommer Frankrike och Tyskland återigen komma i krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevliga framtida utsikter. Men det ligger en hel del i det förutom att det inte kommer att gå så långt som till krig mellan Frankrike och Tyskland. Det vore i så fall storförlust och ett utplånande av Tyskland. Den här gången.

   Radera