fredag 18 september 2020

Om Liberalerna vill vara kvar i riksdagen måste de lämna JÖKen omgående!

Igår presenterade Novus/SVT ytterligare en opinionsundersökning och precis som tidigare undersökningar ligger L konstant under riksdagsspärren på 4%.

Problemet för L är eller frågan om det finns plats för två liberala partier i svensk politik? Den frågan är rätt intressant och också avgörande för L:s möjligheter att överleva.

Foliehatten anser att det finns ett bra skäl: C har så tydligt profilerat sig som ett nyliberalt parti och att C mycket tydligare än L ingår i det rödgröna blocket. Efter den senaste presskonferensen där Lööf uppträdde under etiketten
regeringen diskuteras det redan om hon ska bli vice statsminister.

Det
har blivit mycket trångt för L att stå bakom S tillsammans med C. På den platsen fyller L ingen funktion, den upptas av det större C och Löfven tycks gilla Rödskrikan. I den positionen finns inget som kan attrahera nya väljare. Knappast heller någonting som kan få gamla väljare, förutom gruppen kärnväljare som alltid väljer L och röstar på partiet. Lägg dessutom till att Sabuni inte är lika profilerad i någon stor fråga som Björklund var i skolfrågan. Varför ska man då överhuvudtaget rösta på L förutom då möjligen som en stödröst för att Löfven ska kunna bilda en regering som troligen dessutom måste de facto ha stöd av Vänsterpartiet .

För att L ska lyckas måste de profilera sig som ett socialliberalt (inte nyliberalt) parti som tillhör den borgerliga oppositionen och inte det rödgröna regeringsblocket. Först då blir de tillräckligt distinkta från C för att kunna locka nya väljare. Det här borde egentligen inte vara något problem. L är ett relativt migrationsliberalt parti. Det stämmer möjligen historiskt men de håller på att anamma en striktare migrationspolitik som bråket nyligen om gymnasieafghanerna visade. L avvisade där de krav på nya speciallagar och uppskov som det rödgröna blocket vurmar för.

C, V och MP
ville mildra den växande ungdomsarbetslösheten till följd av Coronapandemin och att den riskerar att slå undan benen för dem som omfattas av den nya gymnasielagen, men förslaget får hård kritik.
L:s Fredrik Malm i Aktuellt: ”Det är väldigt svårt att säga att en tillfällig pandemi ska vara ett argument för att bevilja permanenta uppehållstillstånd.”
Halmstad kommun kringgick detta och diskriminerade svenskar, när de anställde afghanska nyutexaminerade undersköterskor, för att de inte skulle utvisas.

Ett L som förespråkar en stramare migrationspolitik kommer naturligtvis att smälta in lättare i det borgerliga blocket, där migrationen tidigare varit en tvistefråga.
Detta borde dessutom vara betydligt lättare för ett tydligt socialliberalt parti. Oreglerad invandring är en nyliberal dogm. Socialliberaler har alltid vurmat för välfärden, vilken på sikt är inkompatibel med oreglerad invandring.

Väljer L att bryta med JÖK:en och sälla sig till M och KD måste partiet acceptera att kunna föra samtal med SD och kompromissa med dem. Man kan fråga sig om hjärntrusten i L studerat det senaste valresultatet och o-undersökningarna, så har de troligen inget annat alternativ, än lämna JÖKen. Stannar de kvar, blir det exit med nästan 100% säkerhet.
Avhoppet kommer säkert bli svårt för en del L-medlemmar att svälja, men Foliehatten tror faktiskt att flera av väljarna kan acceptera det.
Här måste L-toppen förklara för de kritiska, att vill L stanna kvar i riksdagen finns inget annat alternativ.
Migrationen måste struktureras upp, det inser allt fler och fler. Leijonborg hade stor framgång när han förde fram sina krav om språkkunskaper hos väljarna.

Foliehatten tror att L kan skapa ett existensberättigande i riksdagen om de ansluter sig till M och KD och accepterar samtal och förhandlingar med SD. L kunde här vara garanten för de som vill ha en borgerlig regering och vill ha struktur och reglering när det gäller invandringen men ändock inte så hård att dörren stängs helt. Häri ligger existensen att bli garanten för att SD inte får föra igenom sin politik helt och hållet, en motvikt mot SD inom en regering som är helt beroende av stöd från SD. Detta scenario skulle säkert tilltala en del moderata väljare som kanske tycket att M går för nära SD. I Stockholm så är moderaterna mer invandringsvänliga än M i Skånekommunerna.

Sedan om Nyamko Sabuni har stöd och kraft att föra en politik som tvingar partiet att samtala med SD, är en annan sak.En sak som Nyamko är bättre på än Stefan Löfven, är att prata begriplig svenska.

 

1 kommentar:

  1. Träffande avslutning på din text som för mig blev ett skratt; "En sak som Nyamko är bättre på än Stefan Löfven, är att prata begriplig svenska."
    - Många kan och fler ska lära sig begriplig svenska. Frågan är hur mycket svenska kan nu undersköterskorna i Halmstad?

    SvaraRadera