söndag 13 september 2020

Statliga Vattenfall liknar allt mer ett gökbo!

Varför försvinner Magnus Hall så fort från VD-posten i Vattenfall? Men 17 miljoner i lön kan det knappast vara frivilligt. Han kanske inte klarade av att följa regimens påbud om koldioxid-klimat och energi-politik och därför fick han sparken. Vattenfalls har de senaste åren gjort virriga och vildsinta satsningar, där många har slut med ekonomiska katastrofer. Vattenfalls klimatpropaganda på diverse TV-kanaler, är inget annat än totalt vidrigt och vedervärdigt.

Finansdirektör Anna Borg kommer från 1 november att ersätta Magnus Hall. Hon har tillbringat större delen av karriären på statliga Vattenfall. I en intervju i DI stänger hon definitivt igen dörren för Ringhals. Om det blir en kall vinter i södra Sverige, kan vi se framemot elbrist. Det visar bara vilken totalt inkompetent regering som sitter i Sverige. Det är de som bestämmer i Vattenfall. Katastrof räcker inte ens, att nämna!

Vattenfalls kolkraftverk Moorburg utanför Hamburg är en både ekonomisk och miljömässig mardröm, inte långt ifrån det utskällda köpet av holländska Nuon när det gäller nedskrivningar. På tre år har man avskrivet värdet på Moorburg med 13,7 miljarder, från 27 till 13,3 miljarder och slakten slutar inte där. Det holländska kraftbolaget Nuon skrevs ner från 97 till under 50 miljarder kronor. Maud Olofsson bästa affär någonsin.

Vattenfalls hemsida beskriver de kolkraftverket, att det har en effekt motsvarande två kärnkraftsreaktorer och att det är "ett av världens modernaste och effektivaste kraftverk." Kraftverkets effektivitet hyllas, liksom den positiva påverkan på den lokala ekonomin.

Der Bundestag, det federala parlamentet, har antagit en lag om avveckling av kolkraft. Man planerar att i en första runda förmå anläggningar för 4.000 MW att stänga i förtid, under 2021. En ersättning beräknas till storleksordningen € 165.000 per MW.
Det intressanta är att Vattenfall har anmält sig till den första anbudsrundan. För Moorburg handlar det om € 270 miljoner, SEK 2,8 miljarder. Det ser som Vattenfall överväger på allvar att stänga ett av landets allra mest miljöanpassade kraftverk.

EU-kommissionen är på väg att skicka in handlingar till EU-domstolen i en rättsprocess som kan komma att innebära ytterligare ett hårt slag mot kraftverkets ekonomi och framförallt verkets drift. Rättsprocessen är komplicerad och Vattenfall är inte direkt inblandat. I stället är det Tyskland som EU-kommissionen har valt att stämma. Det handlar om Moorburgs miljöpåverkan.

Enligt EU-kommissionen har Moorburg tillstånd ta stora mängder kylvatten och sedan pumpa ut det uppvärmda vattnet i floden igen. Elbe är en viktig för vandrande fisk. Tyskland har enligt kommissionen varit för generösa med miljötillstånd till Moorburg. EU anser att det bryter mot uppsatta regler. Intressant är att EU går in och petar och har åsikter i vad ett land har givit för tillstånd. Vilka andra länder står på tur att utsättas för EUs makt?

Tyskland för nu en vettlös politik med Energiewende och det toppas med att stänga de miljövänligaste anläggningarna. Vad händer när även kärnkraftverket Brokdorf an der Unterelbe, med 1.480 MW stänger under 2021? De gröna som styr mycket i tysk energipolitik har inte berättat hur effekten från dem skall ersättas när det råder vindstilla
Ovanpå detta kan vi lägga att Merkel efter påtryckningar från USA kan avbryta gas från Nord Stream 2. Detta skulle det bli en katastrof för det tyska folket den dag kärnkraften och kolkraften läggs ner. Kommer “De Gröna” att lyckas nedmontera Tyskland?

Äventyret med kolkraftverket Moorburg kan kosta Vattenfall 24,2 miljarder i förlust!1 kommentar:

 1. https://youtu.be/hJ7-5Xj-z40

  Vi hade världens bästa energi system.

  Vattenkraft har fått en politruker till chef. Nu kärnkraft stängas oavsett konsekvenser

  Ersättning blir vindkraft som vi vet inte är ett fullgott alternativ.

  Det blåser ojämnt

  Det ingen nämner är att deras livslängd är begränsad till femton tjugo år

  Och vingarna går inte att återvinna.

  Konsekvensanalyser verkar inte finnas på den politiska kartan.  Våra politiker låtsas att de värnar miljön när istället motsatsen råder, dessutom är risken överhängande att i södra Sverige kommer eltillförseln att stängas ner om det blir smällkallt och ingen vind. Inte ovanligt..  Ett extra krux lär då uppstå. Nätet är problematiskt att få igång igen.

  Vi får förbereda oss på långa elavbrott i stil med det vi hade efter Gudrunstormen.

  Då var ett utedass en tillgång.

  Hur mycket mat som kommer att gå till spillo vill man inte tänka på...

  Våra inkompetenta politiker förnekar sig inte!

  SvaraRadera