torsdag 10 september 2020

Hur stor makt hade Rupert Murdoch?

Den som har möjlighet att titta på SVT Play rekommenderar Foliehatten alla som är intresserade av nutidshistoria, för se vilken makt mediemogulen Rupert Murdoch har/hade. SVT Play sänder den i tre delar om den australiensiske affärsmannen och hans familj. Familjen har under decennier byggt upp ett imperium som gav/gett dem en makt som märks i alla världens beslutsfattande rum.

Serien är mycket bra och är ett professionell arbete man önskar det fanns motsvarighet till i Sverige både i upplysning och framförande.

Tydligen har den fåfänga Cecilia Hagen också uppskattat serien eftersom hon skriver om den i dagens Expressen.

"Utan honom hade Tony Blair aldrig blivit Storbritanniens premiärminister.
Utan honom hade aldrig Trump blivit USA:s president.”

Hagen: ”Och är det någon blåögd person som fortfarande tror att västvärlden styrs av dess valda ledare, så räcker det att se den lysande serien om mediemogulen Rupert Murdoch för att förstå att det är just han som det senaste halvseklet gjort det. Utan honom hade Tony Blair aldrig blivit Storbritanniens premiärminister, utan honom hade det aldrig blivit något krig mot Irak, utan honom hade heller aldrig Trump blivit USA:s president. För övrigt tycks tv-serien Succession handla om honom och hans stenhårt styrda familj. Men ta först och främst och titta på den om Murdoch och känn hur hela er världsbild förändras.”

De som kan historia, pålästa och är bildade personer känner till, att den starkaste pådrivande politiska kraften bakom de liberala krigen i Mellanöstern inte var Murdoch, utan den ”Israeliska Lobbyn” i Imperiets kärnland. De känner också till vid det här laget, att Murdochs imperium i princip var det enda av mediekonglomeraten som inte kontrolleras av folket. Han har förresten avvecklat det mesta av sitt medieägande vid det här laget.

Att läsa Hagens krönika är som att se en modern halogen ficklampa i arbete, där man kan rikta lampans ljus så att den lyser intensivt och koncentrat på endast en vald punkt. Resten av verkligheten hamnar i mörker eller halvskugga. Blicken fastnar på den intensivt belysta punkten och resten ignoreras. Vi kan notera att de övriga fem mediekonglomeraten hamnar i mörkret, utanför den riktade halogenlampans sken.

Hon är ute och tassar litet på förbjuden mark här och mediemogulen får bara några rader i hennes krönika. Men parallellerna till C J Bonnier går inte att undvika genom hennes oförsynthet, något som dokumentären också frambringar med den skillnaden att Murdoch verkar internationellt och C J Bonnier ”bara” i Sverige/
Baltikum.

Cecilia Hagen skriver är också en vanlig konspirationsteori enligt Statens Medieråd.  ”En konspirationsteori är en tro på att det finns en sammansvärjning som styr vad som händer i olika sammanhang. Den verklighet vi tror oss se via till exempel medier stämmer alltså inte enligt konspirationsteoretiker.”

Det är kanske så, att det som kallas för konspirationsteori plötsligt blir dagens sanning när Bonnier, Expressen och Cecilia Hagen för fram att det finns en dold verklighet som inte syns där Murdoch styr världens ledare som de vore kasperdockor. Hagen förstår inte att världens ledare har ett ansvar för sina beslut och handlingar även om Murdoch säkert har både inflytande och ansvar han också. Världens ledare är inte några viljelösa stackars offer, utan maktmänniskor med agens som kan och skall hållas till svars för vad de gjort.

Styr Murdoch förresten över Stefan Löfven också eller är han immun?

 

1 kommentar:

  1. Placera 19:11 igår förenklad sammanfattning om D
    Det kan inte misslyckas...

    SvaraRadera