söndag 16 augusti 2020

En titt i kristallkulan om politik!

EU står rådlösa idag till omvärlden. Macrons försök med federala ambitioner att knyta (den symboliska) makten till Paris är det enda konkreta i unionen jämte Bryssels via Paris pungslående av små länder som Sverige och den korkade Löfven begriper inte vad han gjort. Allt hänger på Merkels godkännande vilket i Berlin betyder, att Tysklands exportindustri måste vinna på Macrons idéer

Chris Forsne tog i en tweet efter EU:s klubbade avtal upp Macrons tidiga julklapp på 70 miljarder till franska bönder och vinodlare som han gick ut och gratulerade till i en tweet och Forsne undrade var Löfvens tweet om julklapp till svenska bönder fanns?

Utrikespolitiken globalt sett - inte inrikespolitiken mellan EU-länderna - är ett getingbo idag och de ekonomiska relationerna en riktig ormgrop. I EU vet man varken ut eller in i förhållandet till USA och Kina och med Ryssland kan EU bara hoppas på bättre politiska relationer. iILondon står man inför en tillfällig ökenvandring och är ute ur leken som spelare i den inre kretsen, tills Brexit är klart.

Om Joe Biden mot alla odds hamnar i Vita Huset underlättas inte läget för Paris och Berlin. Då kommer de stora bankerna(ägare judar) i NY arbeta för en ekonomisk avspänning med Kina och som finansen på Wall Street vinner mest på.
Det kan bara vara Tyskland som öppnar upp för ökad handel med Kina och övriga EU-länder kan få hänga med som huvudsakliga underleverantörer. Ett scenario som kineserna offentligt välkomnar, enligt i en källa. Mitt i dessa förvecklingar sitter Xi orubblig och är förvissad om, att Kina i längden segrar.

Putin sitter lika orubbad men är en semi-spelare med sina kärnvapen och vapenexport och har gas/olja som enda pjäser. Tack vare EU-bojkotten har Ryssland blivit världens största producent av eko-produkter.
Putin kunde/kan väl i ett tal skicka en klar varning till Trump/Biden att sionisterna i USA slutar lägga sina näsor i blöt i Ukraina. För världsfredens skull. Aldrig i tiden att Ryssland släpper Ukraina till Biden och Wall Street hur mycket ukrainarna själva i majoritet vill det. Judarnas "nostalgi" för det enorma slaviska området i öst tycks aldrig sina, vad det kan bero på.

Om vi spånar in i framtiden kan vi se, att Kinas ekonomiska och politiska inflytande i EU kommer öka. Det politiska finns redan i mindre mån i Italien, Grekland och Ungern, medan USA:s avtar på båda håll. Ökad handel mellan Kina och USA kommer till stånd med Biden på Kinas villkor som berikar Kina och en del andra i USA, medan arbetarnas villkor i industrin inte nämnvärt förbättras i USA, även om arbetslöshetssiffrorna hålls nere

Relationen Ryssland-USA har gått in i progressiv försämring vilket inte betyder något för båda länderna i ekonomiska termer. Ryssland vänder sig mer mot Kina och Asien och skickar trevare mot Paris och Berlin, medan USA som kompensation även efter förbättrade handelsrelationer med Kina får söka kvarhålla banden med Japan, Sydkorea och Filippinierna och stärka vänskapen med Indien, Brasilien och Indonesien och försöka hålla Kina borta från dessa tre blir nog svårt.

Venezuela är en liten bricka i storspelet men har en symbolisk sprängkraft tillhörande USA:s självklara globala hälft och utvecklingen där kan bli en prövosten för den sittande presidenten.  Blir det tillbakadragande för USA i Sydkinesiska sjön kompenseras det aktivitet mot Venezuela, kanske verkliga motivet för att USA spelar upp i Sydkinesiska sjön. Mitt i dessa oceanströmningar på världshaven blir EU den allt mindre fisken som helhet, medan Tyskland som enhet i unionen växer och utvecklar sin handel med Kina och blir rikast i EU och kan skänka pengar till Frankrike och Sverige i framtiden, om inte den omöjliga unionen spruckit innan dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar