onsdag 26 augusti 2020

Stor upphetsning i Sverige över att NATO och Ryssland övar i Östersjön!

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i sydöstra och mellersta Östersjön och anledningen är den omfattande militära verksamheten som nu pågår.

Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist: ”Vi lever i en orolig tid, den globala säkerhetsmiljön genomgår många förändringar och vi ser ett försämrat säkerhetsläge i närområdet. Det pågår omfattande militär verksamhet i Östersjönregionen, både från rysk och från västlig sida, på ett sätt som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar.
Övningsverksamheten är i större utsträckning mer komplex och mer snabbt uppkommen än tidigare. Coronapandemin har också medfört en ökad oro och osäkerhet globalt. Läget är sammantaget mer instabilt, mer konfliktfyllt och svårare att förutse. Den aktuella händelseutvecklingen i Belarus påminner oss om detta.
Fokus för beredskapsinsatsen är att förstärka sjöövervakningen i Östersjön till havs och från luften. Dessutom ökas den militära närvaron på Gotland.

Hur i helvete kan Försvaret ens komma på tanken att ryssarna skulle attackera eller invadera Sverige, men nog är det så om man har livlig fantasi. Lustigt att Försvaret nämner kalla kriget, med tanke på att USA och Kina just nu är mitt uppe i ett.

Första sidan på DN och SVD och upphetsningen går snart över i extas. Det gick fort! Snart ser vi också direkt från överkokon ”ryssälskaren” Patrik Oksanen komma med sensationella uppgifter från UD.

Om vi tar det på dagissvenska:
NATO och Ryssland övar i Östersjön.
Sveriges lilla försvar håller koll på vad som händer under tiden.
Man ”går upp i beredskap”. Det vill säga i stället för att sitta hemma och spela tv spel, så är en del av dom som jobbar i försvaret är på jobbet. Staten lär väl få skramla för att få fram pengar till bränsle till allehanda maskiner och fordon som nu ska startas upp. Till vilken nytta kan man fråga sig. Det är budgettider och då ska det bankas på stora trumman för att det ska hällas ännu ett par miljarder i det inkompetenta svarta hål som försvarsmakten utgör.

Om inte annat kan kanske den ryska flottan vara lite irriterad på att de svenska, danska, kanadensiska och brittiska flottorna (med den senare i förarsätet) har gått samman i arbetet för att stödja den ukrainska flottans övningsaktiviteter.

Ryssarna ser oss helt klart som allierade med NATO. Inget konstigt med det. Ryssfobi i väst. De får knappt segla 1m på Östersjön innan media/Försvaret/Oksanen tror att ett krig är på gång. Den som är den största mätartävlingen på Östersjön som har pågått till och från mellan öst och väst i decennier. Mäta vem som har störst "k..!" 
Det vore bra om någon med sunt förnuft kan förklara varför Gotland påstås vara ett sådan strategisk yta för Ryssarna? En ö som kan attackeras från alla håll och kanter lär vara värdelöst och omöjligt att försvara till skillnad från att försvara fastland.

Hetsarna vill ha ett storkrig för att ta världen ur skuldbubblan och Covid-19 depression. Löfvén klarar inte ens av "kriget i förorterna" och det nya Sverige. Skulle det bli krig i Sverige så kommer svetsaren gå i idé och bara tänka på sig själv och säga "vi såg det inte komma!" Säga vad man vill om Hitler, men det var han som indirekt fick slut på depressionen i USA.

Det finns uppgifter om att rysk militär rör sig på svenskt territorium och ryssarna är för smarta att begå den blundern. Hela denna upphetsning handlar inte om Sverige, det handlar om Vitryssland. Oppositionen i Belarus driver ingen EU/NATO-linje, man protesterar mot presidenten, inte för EU. EU/NATO driver den linjen. Vilket har blivit ryssarnas problem.

Det som pågår är att man kollar gränskränkningar och man håller öppet koll på vad som pågår strax utanför våra gränser. Det är nog en hel del utländska fartyg och flyg ute just nu som brutit rutiner och man vill nog bara försöka få koll på dessa.
Lite väntat att vi skulle reagera till slut med tanke på alla övningar och "övningar" som utförts av båda sidor en tid bakåt nu. I ett sådant här skede är det informationsinhämtning som är det primära. Alla vill ha ett informationsövertag.

Varför vissa länder är rädda för Ryssland har väl sina olika skäl. Baltländerna är rädda. De anfölls oprovocerat av Sovjet/Stalin och ockuperades i 50 år.
Nu övar NATO och Ryssland i närområdet och försvaret håller lite koll. Media/SVT/Försvaret överdriver å det grövsta såklart och man får det nästan till att svenska armén mobiliserat när några få jobbar lite övertid.


 

2 kommentarer:

 1. Vårt försvar är ett skämt
  Det ät inte angreppet på våra bloggare.

  https://newsvoice.se/2020/08/sozzeregeringen-swishhoror/


  Låt Centrum För Rättvisa titta på Helena Edlunds ärende för då drar Skatteverket åt sig öronen. De vet att CFR är förmögna att driva ärenden till EU-domstolen och där är utgången mer oviss jämfört med om Edlund endast driver sitt ärende inom svenskt rättsväsende. Svenska domstolar är så korrupta att de undantagslöst ställer sig på myndighetens sida.

  Vi har ett svensk Deep State rakt under näsan i alla svenska myndigheter och domstolsväsendet är värst i klassen.

  SvaraRadera
 2. I denna fråga är jag för en gångs skull inte överens med krönikören: analysen är alltför ytlig. Det hela handlar inte om att Ryssland skulle avse att invadera hela Sverige, det som vore aktuellt i en konfliktsituation i området Baltikum/Belarus vore att ta kontroll över det strategiskt viktiga Gotland. Kan rekommendera siten Cornucopia? för en mer sakkunnig diskussion av denna fråga.

  SvaraRadera