fredag 21 augusti 2020

EUs stödpaket tillkom för att rädda Euro annars hade projektet gått under!

 Den franske presidenten Macron twittrade glatt att han lyckades ordna/förhandla fram 70 miljarder i stöd till franska bönder och vinodlare i förhandlingarna i EUs Covid-19 stödpaket. Vår mästerförhandlare Stefan Löfven lyckades med konststycket, att minska stödet till svenska bönder med en halv miljard.

Sveriges regering tillsammans med några andra medlemsländer har legat på för att minska EU:s flerårsbudget för 2021-2027. En uttalad svensk linje var inför budgetförhandlingarna var att den "gemensamma jordbrukspolitiken bör minskas väsentligt." En av konsekvenserna blev att jordbruksstödet som går till Sverige kommer vara en halv miljard kronor mindre än i dag. Foliehatten säger - som vanligt misslyckades man. Det är Merkel och Macron som bestämmer och det blir som de vill.

Sverige är ett av de länder som får betala allra mest för det gigantiska bidragspaket som EU ska dela ut till Medelhavsländerna för att rädda deras ekonomier. Paketet som klubbades igenom nyligen, har väckt nytt liv i EU-kritiken. Sveriges bidragsåtagande är en hissnande summa som kommande generationer nu kommer att vara tvungna att betala under de närmaste årtiondena.

Alla förstår nog inte att Covid-19 kom som en skänk från ovan för EU. EU hade enorma problem med Euro. Ett projekt som egentligen aldrig borde sjösatts.
Italien och Grekland hade problem långt före Euro och att det gemensamma myntet Euro i längden kan visa sig vara ett ohållbart projekt. Stödpaket är till för att stoppa den värsta blödningen och frågan är om inte vi ser en kris igen om något år.
Tyskland är numera i praktiken en stor exportfabrik med Kina som främsta marknad och med en kraftigt undervärderad valuta Euro som huvudsakligt smörjmedel.
Om valutaunionen sprack och D-marken återinfördes i morgon, skulle den rusa kraftigt och exporten rasa och i södra Europa skulle motsatt sak ske.

Inget land har kort sagt tjänat mer på Euro än Tyskland, vilket framför allt återspeglas i landets gigantiska handelsöverskott som är större än Kinas i absoluta tal och leder till underskott i andra länder eftersom alla inte kan ha överskott på samma gång.

När Covid-19 bröt ut gjorde Tyskland en mycket skarp tvärgir. Skälen är egentligen flera. Eurokrisen skakade EU-projektet i grunden och odlade starka antipatier mot Berlin i krisländerna.
Innan EU-tyckarna bråkade om Sverige och de andra länderna i ”frugala fyran” är sparsamma eller bara snåla,
är Tyskland sparsammast/snålast av alla. Berlin och Bonn har varit paniskt rädda för underskott och inflation i nästan ett sekel, tysken hyr hellre hus än köper på kredit,och under Eurokrisen vek Angela Merkel inte en tum.
Glöm inte att Von der Leyen är Muttis adept. Det Mutti säger rapar Von der Leyen sedan upp.

Angela Merkel har länge varit uttalad EU-förespråkare men Covid-19 förde henne steget längre. Hon betraktar nu hela EU:s inre marknad som Tysklands hemmamarknad. En obetydlig skillnad? I mars försvarade hon tyska skattebetalare mot italienska anspråk. Två månader senare meddelade hon att tyskt näringsliv inte kan återhämta sig om inte övriga EU:s gör det samtidigt. Efter hennes möte med president Macrons drog de upp riktlinjerna för att låna upp 500 miljarder Euro gemensamt för att ge bistånd till de hårt Coronadrabbade länderna. Detta förslag blev lite förändrat, för att blidka några andra länder.

Angela Merkel hycklar inte om det tyska egenintresset: ”Det är mer än en solidarisk gest, det är en investering.”
Det har gått så långt att Sverige nu sponsrar Mercedes-exporten och annan tysk industri genom att hjälpa till att pumpa in stora pengar i Euro-området som krisar när ekonomier som Italien och Spanien ställs med samma valuta som det urstarka Tyskland. Det skall inte Sverige betala. Det är en sak för tyskar, italienare och de andra euroländerna.

750 miljarders-potten är totalt 390 miljarder tänkta som bidrag från EU till medlemsländerna. Resterande 360 blir lån som länderna får söka till förmånliga villkor från EU. För åren 2021 och 2022 vet man dock hur pengarna i fonden kommer att falla ut. Italien, Spanien och Frankrike får då tillsammans nästan hälften av alla bidrag. Macron lyckades medan mästerförhandlaren ser till att Sverige får betala dyrt!


Aldrig tidigare har vi experimenterat mer med den ekonomiska politiken när staten lånar av staten. Nya pengar som lyfter börsen och fastighetsmarknaden skapas.
D
I:s analytiker skriver: ”I Sverige väntas Stefan Löfven låna ett par hundra miljarder kronor av Riksbankschefen Stefan Ingves.”
Krislösningen
och betalningen som Stefan Löfven gör, liknar en bananrepublik.4 kommentarer:

 1. Krediter, va??
  Vad mer en kasinochips år det??
  Hur f....n kommer man åt detta??
  $katte underlaget är politrukernas frälsning...

  Hit Them where it hurts!!
  Ingen skatt...

  Jag ser ingen annan utväg...
  Hur svårt kan det vara att berätta för politrukerna-No more!!

  Mvh Per

  SvaraRadera
 2. Jo, vi lär hjälps åt, mannen..
  Annars??

  Mvh Per

  SvaraRadera
 3. Ett program på swebbtv imorgon
  Om stödpaketet
  Där påstås att slöseriet måste godkännas av riksdagen
  Blir intressant i så fall om politikerna i vanlig ordning försöker smyga igenom detta utan debatt eller konsekvensanalys....

  SvaraRadera
 4. Amerika lånar också, av sig själva. Skillnaden är att Federal Reserv (Centralbanken) inte ät det egna folkets bank utan F.R. ägs av de rikaste av de rika familjen Rothschild Kan moneygarkerna vara rätt nyord?

  SvaraRadera