onsdag 5 augusti 2020

När Stefan Löfven säger att vi hanterat Covid-19 bra – viftar media på svansen!

Svensk media svek folket i Covid- 19 krisen skriver en brittisk svenskplacerad journalist Rickard Orange i Aftonbladet idag.

Sällan har man sett ett så cyniskt statsmedia/Public Service förhålla sig så oberört till egna folkets liv eller död som denna vår/sommar. Hans redaktörer i London ville har "arga röster från ledarsidorna, pudlande ministrar, avgående tjänstemän, och en totalt ny strategi."  Var är svenska mediers reaktioner på de stigande dödstalen, frågade de sig.

Vi är alla i
ndoktrinerade av ett konsensusdrivande statsmedia i Sverige. I naturliga fall - i ett land med medier med integritet - skulle det skrivas spaltkilometer om de mot grannländerna oerhörda stora skillnaden i dödstalen. Indoktrineringen har gått hem, svenska folket störs inte nämnvärt.

Medierna i Sverige går samman eftersom man är rädd för att störa rådande politiska ordning
och såga av den stora bidragsgren man sitter på. Man är rädd för förändring i Sverige. Statsmedia förhåller sig till sittande makt som Neues Deutschland en gång gjorde till DDR och Erich Honecker om man skalar av den "den svenska demokratins" oförgripliga värden som ett fritt media i förhållande till makten, vilket är en chimär.

Det är mycket märkligt hur MSM och SVT just nu lyfter fram smittan i Norge och Danmark.
I dagens Sydsvenska: Danmark borde dämpa. Smittspridningen i Danmark ökar igen. Nu måste politikerna dra i handbromsen.”
Fakta om danska smittan enligt Jyllandsposten där 3 av 4 är från Somalia: ”I Aarhus Kommune ser der ud til at være en smittekæde i somaliske kredse. I hvert fald er 61 af sidste uges i alt 78 nye tilfælde med coronasmitte blevet konstateret blandt personer med somalisk herkomst.”

Skulden för Covid-19 ska fördelas rättvist. Några små smittkällor i Norge eller Danmark ändrar inte den större bilden av ett Sverige med 10 gånger så många smittade.
Anders Tegnell har byggt upp något slags immunitet mot fakta.
Han och FHM lyfter fram det minskade antalet på IVA och minskade antalet dödsfall och tidningarna rapporterar lydigt, precis som en hund som viftar på svansen. Sverige är utom fara medan grannländerna kämpar med smittan, är bilden som ska levereras. Det är märkligt att vi inte ser några reportage från vårt eget land om var någonstans smittan ligger och vilka som är smittade. I stället har vi reportage i dagens SvD från kollektivtrafiken i Köpenhamn. Där medelklassresenärerna nu börjar använda munskydd. Någon superspridare lär ha satt skräck i resenärerna. Så fick man med det ordet också. "Superspridare." Medialt så det förslår. Foliehatten tror/vet att situationen i Danmark är som i Sverige - att smittan inte ligger hos den arbetande medelklassen utan i andra befolkningsskikt som inte är lika spännande att berätta om, så fungerar svenska medier. Relativisering och förtigande och skydd av statliga FHM är det som gäller.

Vi kan ta frågan om munskydd. Finland väntas införa munskydd i kollektivtrafiken och på offentliga platser. Finska FHM väntas inom kort skärpa sin tidigare rekommendation av användande av munskydd - ansiktsskydd där även näsan täcks, rapporterar Finlands statstelevision YLE idag.
Även Danmark och Island har ändrat sig och rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken och andra särskilda situationer. WHO uppdaterade sina riktlinjer utifrån ny forskning redan för två månader sedan och vill att alla länder världen över inför munskydd/ansiktsskydd i affärer, på jobbet, skolor, kyrkor, moskéer, sociala tillställningar, bussar, tåg m.m. En mycket stor majoritet av världens länder rekommenderar nu munskydd varav de allra flesta har diverse skarpa krav.

Sverige hör till en udda minoritet som inkluderar Sudan, Somalia, Jemen, Syrien, Bhutan, Vitryssland och några mininationer i Mikronesien. Det är inte sannolikt att hela världen har fel och Sverige har rätt.
Foliehatten hörde för någon vecka sedan Erik Blix intervjua Lena Hallengren. Erik tog upp frågan om munskydd. Foliehatten säger bara - är Lena totalt korkad och till slut hävde hon ur sig, att hon anser frågan vara politisk och då fanns det ingen anledning att svara på frågan!


Om inte SvD kan inta annan position mot DN eller Expressen mot Aftonbladet eller GP mot Sydsvenskan i Sveriges
Covid-19 hantering är det inte mycket svenska folket har att vänta sig och när SVT/SR intar en överslätande och relativiserande hållning likt de stora tidningarna. Det finns inget hopp om en demokratisk debatt - bortsett från enstaka inlägg för syns skull i DN eller andra tidningar och några minuter ibland i en tv-studio - och politiska förändringar om dalande opinionssiffror för regeringen i och med pandemin i Sverige.

1 kommentar:

  1. Tack för bra betraktelse. Mycket avslöjande beträffande de stora mediernas agendajournalistik, hela tiden vinklade reportage.

    SvaraRadera