måndag 17 augusti 2020

Vad är ett löfte värt av en socialdemokrat?

Ingen glömmer när storskrävlaren Anders Ygeman sa, att Sverige skulle utvisa 80.000 som inte hade här att göra! Det ”bidde” ingenting.

Statsradion står inte riktigt att känna igen för tillfället. Allt möjligt värdegrundsproblematiskt ploppas ut ur folkets lyssningsutrustning. Först var det 78 % av ertappade sexköpare som var utrikes födda. Detta särskilt anmärkningsvärt som kommunisten Linda Snackisnecker proklamerat just sexköp som den enda brottslighet man med fördel och av värdegrundstvång ska höja straffsatserna för och S-kärringar med Helen Fritzon i spetsen yrkat kraftfullt bifall till.

I självaste mediegranskningsprogrammet Medierna luftades frågan om mediernas roll i tillskapandet av bilden av jättefarliga nazister. Till och med fördes det på tal att Expo och andra media, betalade gossar för att posera i naziregalia och med vapenattrapper, samt svamla vit makt-gallimattias. Visserligen försökte "reportern", som inte är svensk, dra in svenska flaggan i nazigeschäftet, men ex-extremisten Anders Högström korrigerade desinformationen genom att påpeka att det var hakkorsfanor man poserade med, "ingen hade betalat annars."

Så toppen på isberget: Utvisningsdömda brottslingar blir kvar i landet!
”Peter Larsson: De fallen som jag varit med och gripit, då är det våldtäktsmän. Jag tänker ju på kvinnorna, som det allt för ofta är, hur dom känner när de springer på den här individen X antal år senare på gatan och har suttit i en rättegång och de utdömt ett straff på oftast ett par år och sedan kanske också utvisning. Jag vet hur jag känner och det är en frustration och en ilska.”

En kvinna som P1-programmet I lagens namn varit i kontakt med blev våldtagen och misshandlad av en man som dömdes till ett flerårigt fängelsestraff och till tio års utvisning – men som trots det aldrig blev utvisad efter sitt fängelsestraff.
Den våldtagna kvinnan: ”Om han inte utvisas... det handlar ju inte bara om mig, det handlar om min familj, mina barn, det handlar om dom som ställde upp och vittnade. Där har jag ju känt en djävulsk oro... Det här är ju större än mig.”

P1-programmet I lagens namn har tagit del av statistik från Gränspolisen över avslutade ärenden som visar att elva procent av utvisningarna inte kunnat verkställas. Men statistiken har viss eftersläpning och dessutom tillkommer öppna ärenden. Ingen ansvarig myndighet har heller räknat hur många av dessa som är ute på gatan.

Patrik Engström som är chef för nationella gränspolissektionen: ”Vi har alltså ett jättedåligt system för att följa upp ärenden och ta fram statistik. Det finns olika hinder för att någon inte utvisas, trots att det beslutats i domstol. Det kan handla om att gärningspersoner misstänks ljuga om sin identitet eller förhindrar utvisning genom att vara våldsam. Det går heller inte enligt internationella konventioner att utvisa någon till ett land där personen riskerar död eller tortyr. Det fjärde hindret är att flera länder inte släpper in sina medborgare om de inte frivilligt återvänder. Till många av de här länderna så kan man återvända om man gör det frivilligt. Om du tar Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea. Till dessa länder kan du återvända frivilligt, men om du väljer att inte göra det har vi väldigt begränsade möjligheter att verkställa det med tvång.”

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen: ”Det finns också ett antal ”problemländer” som vägrar att ta emot sina medborgare om de inte återvänder frivilligt. Våra fem problemländer är Irak, Iran, Somalia, Libanon och Eritrea. Till dem kan du återvända frivilligt. Men om du väljer att inte göra det, har vi väldigt begränsade möjligheter att verkställa det med tvång.”

Skulle svenska politiker ha minsta lilla ryggrad hade dom stoppat allt bistånd till dessa länder eller åtminstone räkna av kostnaderna för deras medborgare, då skulle dom cykla hit och hämta hem dom själva. Så länge lagen säger att man inte får utvisa folk som riskerar tortyr eller liknande, kommer de inte utvisas oavsett vad de hittar på. Vilket borde ändras. Har man spelat med den insatsen, så borde man ta smällen.
Riksdagspolitikerna - 7-klövern och den kontrollerade oppositionen har inte drabbats själva och därför kan man hålla på med denna cirkus. När endast
är vanligt folk som drabbas, så är det en icke fråga för överheten. Först när brottsoffren finns i hundratal bland politikerna i riksdårhuset så kanske det kan bli ändring.

Public service kör ett program om utvisningsdömda, Expressen skriver mer om gängkriminalitet. Dahlberg hade en ledare för en tid sedan där hon frankt skrev att när dessa frågor börja ta över pandemins kommer raset för Löfven och S.
Mycket riktigt, i den senaste gallupen föll S 2,5 %. Nere på ca 26,5 %.
Kan man skönja ett litet litet ljus i tunneln?

F ö hade Foliehatten fel om Sarnecki. Trodde att Public Service en gång för alla pensionerat honom. Men inte, han var framme med snoken i SVT häromkvällen och menade att polisen skulle göra om statistiksystemet för uppklarade brott. Istället för som nu, en fortkörning ger samma värdefulla pinne som en uppklarad våldtäkt.  Systemet skulle istället ge pinnar vägda mot brottets straffvärde i fortsättningen. En våldtäkt skulle ge lika många pinnar som 10 fortkörningar.
Sarneckis andemening var att satsa mer på grova brott och ta smärre överträdelser i händelse av tid.

Anpasslingars mästare känner andra vindar och nu gäller att städa upp efter sig så gott det går.  När Sarnecki satt i orubbat bo under mycket lång tid i det liberala landets katastrofala brottsbekämpande och brottsförebyggande, anpassade han sig till och förstärkte rådande system att professorn blev ett med makten och statens förste eller andre talesperson av två i kriminalpolitiken.
För det var/är ingen skillnad mellan Perssons, Reinfeldts och Löfvens politik på området. Vem minns inte moderata justitieminister Asks åtta-åriga gärning?
Med ny regering och nya styrelser i Public Service och nya VD:ar efter 2022 duger inte Sarneckis kappvändande. Låt honom gå in i skuggorna och helst skulle han där tvingas läsa sina utredningar och remiss svar och forskningsrön som legat till grund för lagstiftning sedan 90-talet.

3 kommentarer:

  1. Tack för mycket välmotiverad kritik - regeringarna Persson, Reinfeldt och Löfven, det blir många förlorade år beträffande brottsbekämpning. Bra att Beatrice Ask nämns, hennes roll i förhalnings- och förstörelse-arbetet inom brottsbekämpning är enligt min roll underskattad och ofta förbisedd ... Hennes nuvarande kollega Morgan Johansson går på i liknande ullstrumpor.

    SvaraRadera