fredag 20 december 2019

Lyckopillret skall fixa allt!

SVT sänder en serie - ”Landet lyckopiller” där komikern och skådespelaren Nour El Refai är en av dem och hon frågar sig varför det har blivit så här många. I Sverige tar en miljon svenskar antidepressiv medicin. Det är var tionde svensk.

En galen tanke vore kanske, om smärtstillande och ångestdämpande, borde doseras i de kommunala dricksvattennäten, så att alla skall må bra! Tänk vilka besparingar sjukvården skulle göra! En del anser, att av dessa 1 miljon är det max 5% som verkligen lider av äkta depression.

Kan förklaring vara, att vi lever för ett inrutat liv och att det finns hjälpmedel för allting. Kroppen behöver fysisk påfrestning och många kämpar inte fysiskt för någonting och då mår psyket inte bra!
En annan stor anledning beror på, att läkarna är väldigt frälsta, när det gäller utskrivningar av antidepressiva mediciner och läkemedelsindustrin skrattar hela vägen till banken. De är väldigt snabba med att skriva ut medicin nästan oberoende av vad du söker för. Läkarna försöker i tid och otid påstå, att deras patienter är deprimerade och har ångest, när de uppsöker sjukhuset. Många behöver nog andra åtgärder, men det är enklare att skriva ut piller. De lutar sig mot massa kliniska studier, där dessa har dokumenterad effekt.

En annan anledning till att så många är deprimerade och går på lyckopiller i Sverige tror Foliehatten också beror på, att det är en erkänd diagnos som är lätt att ställa och accepterad. Personer som har hälsoproblem som sjukvården inte klarar av att behandla eller ens kan diagnosticera, får helt enkelt diagnosen depression och lite lyckopiller, så var det avklarat. Många sjukdomar kan bero på bristsjukdomar (mineraler, vitaminer), organproblem (hormoner), olika typer av virus/bakterier som slår olika.

En annan orsak, är det haveri vi ser i dagens samhälle. Vi tar för givet att det skall finnas stöd för oss, den dag vi behöver den, trots allt betalar vi enormt mycket i skatt. Den dag när man helt plötsligt står där och FK, vägrar ge dig sjukpenning, läkarna säger att det inte är något fel på dig och nu vet du inte hur du skall försörja familjen och redan ut allt. Det är ganska givet, att även den mest hårdhudade människan, inte har en blekaste aning om hur de skall lösa sitt liv ekonomiskt, får problem. Då är det inte så förvånande, att människor utvecklar ångest eller depressioner.
 
Det billigaste alternativet för sjukvården blir att skriva ut ett ”Lyckopiller” än att ordinera någon form av behandling.
Egentligen är det helt otroligt hur folk vågar sätta i sig dessa piller som dessutom ger den värsta baksmällan om dom slutar. Avvänjningen måste ske i etapper och delas upp i småbitar för att inte få hallucinationer, ungefär som med alla droger.

Alla mår dåligt ibland vilket skulle vara illa, om man inte gjorde det och inte ens den friskaste personen går omkring och trallar konstant. Frisk luft, god vällagad mat och en djup nattsömn är rena hälsomedicinen som alla borde prova. Känner läkarna till konsekvenserna av denna utskrivning eller är dom tystade av forskare även i detta fall? Mycket som tystas ned då det handlar om miljardbelopp för läkemedelsindustrin och då bryr sig ingen om brukarna.

 
Det finns studier som indikerar att ögonfärg och få soltimmar vintertid i Sverige ger depressioner. De med ljusa ögon såsom blå har visats vara mindre benägna få vinterdepression (SAD) då blå ögon släpper in mer ljus (det lilla som finns vintertid) än hos de med mörkare ögonfärg, bruna ögon. De med mörkare ögonfärg har ett skydd naturligt mot starkt solsken för sydligare breddgrader men här uppe förhindrar de mörkare ögonen insläpp av vinterns svaga solljus (likt solglasögon på vintern). Följden kan då bli depression och hormonrubbningar.

Renar f.ö. ändrar ögonfärg på vintern för att klara av genomleva den mörka vintern i norr.
Renens och människans öga är helt olika uppbyggda, men det är intressant att renarnas ögon blir mer blå på vintern. Blått ljus är bra för kroppen vintertid eller ger mer ljus in (reflekterar).
Mörk hud i norr kan ge svåra brister p.g.a. för lite solljus som kan penetrera huden för D-vitamintillverkning som kroppen gör själv delvis i vår hud. D-vitamin kan tillföras genom medicinering men kosten är central för hälsan. Likaså ska de med ljus hud och ljusa ögon akta sig för att bränna sig, särskilt på utlandssemester
n söderöver och då ökar cancerrisken.


En studie i Uppsala pekar mot att modern migration från syd till nord, ger bristsjukdomar i invandrargrupperna
. Depressioner kan naturligtvis uppkomma av andra skäl (inom alla möjliga etniska grupper), men migrationsrelaterade bristsjukdomar och depressioner kommer antagligen öka radikalt framöver här i Sverige och påverka samhället på flera plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar