torsdag 12 december 2019

5 kvinnliga partiledare i Finland bildar ny regering!

För cirka 14 dagar sedan avgick den finske statsministern Antti Rinne eller rättare sagt, han fick sparken. Rinne han bara sitta som statsminister i 5 månader. Rinnes tvingades avgå efter hans hantering av den politiska krisen som bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket Posti. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.
700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön. Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt Rinne representerar socialdemokraterna (SDP), avgick för 14 dagar sedan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.
Efterträdare till Antti Rinne blev den rekordunga Sanna Marin (34 år) som valdes till ny statsminister av socialdemokraterna (SDP).
Alla fem partierna i Finlands regering leds nu av kvinnor och fyra av dem är under 35 år.
Sanna Marin, sosse, statsminister, 34 år
Katri Kulmuni, centerns of, näringsminister, 32 år
Li Andersson, vänsterförbundets of, undervisningsminister, 32 år
Maria Ohisalo, de grönas of, inrikesminister, 34 år
Anna-Maja Henriksson, svenska folkpartiets of, justitieminister, 55 år

SDP har sedan valet förlorat stora mängder röster på grund av sin tydliga fokus på feminism och klimatfrågor. Något som tydligen inte lockar arbetarröster. Deras största konkurrent, Sannfinländarna har ökat till nästan 25% av rösterna. Samtidigt har sossarna rasat ner till dryga 13%.

Foliehatten blev nyfiken på Sannas kvalifikationer och hoppade till när han insåg att: ”Marin is the child of same-sex parents. She has one child with her long-time partner Markus Räikkönen.”
Sannas CV
Diverse sommarjobb 2000-2004
Jobbat på Sokos(finsk Åhléns)som försäljare
KF:s Ordförande Tammerfors
Statsminister 2019-?
I kombination med hennes uttalade ambitioner ter sig Finlands framtid i alla regnbågens färger.
Samtidigt måste man ge Sanna kredit för, att hon har varit väldigt öppen om sin bakgrund och det har skrivits mycket om den. Idag lever hon ihop med en man som hon dessutom har ett barn med. Sanna är välmeriterad i jämförelse med svenska politiker. Har Carl Bildt någonsin haft ett riktigt jobb? Hur är det med Shekharabi?
Sanna Marin har en bakgrund som påminner lite om vår egen Stefan Löfven. Foliehatten funderar över, om inte Sanna som växt upp med en så trasig barndom, är kanske en person som har svårt att rota i sig själv. Är Sanna lämplig att leda ett land som balanserar mellan Ryssland och väst som personligen verkar leva efter en globohomoagenda med värdeord som HBTQ, radikalfeminism, öppna gränser och klimatgretakulten som ledstjärnor? En del anser att, Sanna är ganska galen och förvirrad vänster extremist som tror på klimathysterin och vill förbjuda bilar, kött o.s.v.
Ett lustigt klipp från när Marin var kommunfullmäktige ordförande i Tammerfors som handlar om en förbittrad spårvagnsmotståndare. 
 
Sossarna har aldrig varit så stora i Finland som i Sverige. Dessutom har det varit vanligare i Finland med koalitionsregeringar, där så gott som alla partier ingått, åtminstone till en början. Exempelvis har den finska motsvarigheten till SD gjort sig bort i en tidigare regering.
Den finska regeringen är emellanåt beroende av presidenten. Han är den ende av de nordiska statscheferna som har någon reell makt. Det gäller särskilt utrikespolitiken och presidenten väljs direkt av folket. Presidentmakten har skurits ner i flera omgångar sedan 80-talet. Presidentskapets makt reducerades avsevärt då Tarja Halonen tillträdde! Ingenting får äventyra Finlands sammanhållning och enighet!

Rinne avgick inte bara p.g.a. poststrulet, det var bara droppen. Många sossar är väldigt nöjda med bytet och tackar Centern, för att de skötte saken åt sossarna. Rinne var tidvis en riktig virrpanna och mycket otydlig. Ingen retorikexpert hade kunnat rädda honom i det långa loppet. Han var t.o.m. värre än Löfven och det säger mycket. När han låg på sjukhus i vintras och Marin vikarierade för honom inför valet, gick det uppåt för sossarna. När han sen kom tillbaka, så sjönk siffrorna dramatiskt igen och de höll på att förlora valet. En vecka till med offentliga uppträdanden och TV-debatter hade räckt, för att sänka dem till andra eller tredje plats.

Marin fick dessutom flest röster av alla sossar i riksdagsvalet, långt fler än Rinne, trots att hon kommer från en mycket mindre valdistrik
t och var bland de topp-röstmagneterna av alla kandidater i valet.
 
Betraktar man det som hände i Finland, kan med fog påstå, att det var någon typ av en statskuppsliknande händelse. Finland hade ganska nyligen val och sittande statsminister avgick, för en skitsak som en poststrejk.
Den nya regeringen leds av 5 kvinnor. I Sverige fick den nybildade Jämställdhetsmyndigheten, där ledningen bestod av kvinnor, kalla in företagshälsovården efter bara 6 månader. Kvinnorna bråkade, mobbade och trakasserade varandra, så det stod härliga till.
 
Foliehatten sammanfattar vad Finlands nya statsminister Sanna Marin står för. Hon beskriver sig som ytterrödgrön värdeliberal feminist samt globalist. Hon har växt upp i en regnbågsfamilj och förespråkar euthanasi, translagar samt att könen är fler än två. Dessutom är hon anhängare av den nya klimatreligionen. Finland bör gå i spetsen i kampen mot klimatförändringar och i egenskap av trafikminister (6 mån) tillsatte hon en arbetsgrupp för att framställa en vägkarta mot fossilfri trafik. Dessutom förespråkar hon förbud mot nya privata fordon med förbränningsmotorer.
Staten skall styra samhället mot hållbar ”konsumtion och rörelse” och i egenskap av vegetarian anser hon att staten genom skatteåtgärder ska minska ätandet av kött. Hon förespråkar 6 h/dag och 4d/v. Finland skall följa alla internationellt ingångna avtal (bl.a. Marrakechavtalet) och 2015 sade hon att det inte bör finnas någon gräns för migration.
Foliehatten säger bara lycka till Finland. Skall bli intressant att se hur länge denna regering klarar av att sitta kvar.

2 kommentarer:

 1. Och Foliehatten.. undrar varför Sanna sitter där hon sitter???efter sista stycket???
  Allt agendafolk,sen tidernas begynnelse,är"produktplacerade"marionetter...
  Tjejgänget som tar över Finland hur gamla är de??
  Mångfald gäller inte ålder heller tydligen.

  SvaraRadera
 2. Minska ätandet av kött?
  Det skulle Jukolas sju bröder höra.
  Det var ju de som delade sinsemellan på 40 hastigt slaktade 40 oxar.
  Efter 43 år med finsk hustru trodde jag att finska flickor var ytterst vettiga varelser.
  Ack, att du punkterade denna bubbla.

  SvaraRadera