söndag 17 januari 2021

Epoken Angela Merkel är nu slut och ny efterträdare valdes igår!

Angela Merkel hade den 22 november 2020 suttit vid makten som Tysklands förbundskansler i exakt 15 år. Igår den 16 januari valdes hennes efterträdare och Merkel avgår i höst.

Det media eller svenskarna inte förstår är, att Angela Merkel varit mycket kontroversiell och hon kommer nog få samma eftermäle i Tyskland som Stridshingsten Reinfeldt fått i Sverige.

De flesta kanske kommer ihåg att Merkel haft problem med sin hälsa det senaste året. En del anser att Merkel har begynnande Parkinsons. Titta på länken. Tysk media har haft fullt upp med att föra en monolog om Merkels hälsa är hennes privatsak eller om det angår hela Tyskland.

Var det därför som Merkel vägrade åka på G7-möte i Vita Huset i slutet av juni 2020 och hon angav Covid-19 som orsak.
Intressant är att Merkel var en av de få som öppet gått ut och kritiserat avstängningen av Trump på Twitter. 

Merkel gjorde en tvärvändning i tysk politik och att skulddelning mellan EU-länder skulle delas. Sverige skall betala de skulder Italien, Spanien och andra samlat på sig under många år genom deras politikers fagra löften och obalanserade budgetar. Merkel hade fått order om, att ta smällarna innan hon pensionerades.

Imperiet har visat sin makt och världen faller isär i konflikter när de försöker ta kontroll över den genom splittring. Att vi Nordeuropeer öser pengar in i obalanserade sydeuropeiska budgetar är ingen solidaritet.

Det fanns tre kandidaterna huvudkandidater som efterträdare:
Armin Laschet, grå ministerpresident i den folkrikaste staten. Backas upp av amerikanska intressen. Merz underdånighet är på gränsen till landsförräderi. Förespråkar att Tyskland tar den ekonomiska smällen på minst 25 miljarder Euro om NordStream 2 inte byggs färdigt. Ordförande i Atlantik-Brücke. 
Macron tycks ha ett gott öga till Laschet. Om det beror på Laschets vallonska rötter eller hans åsikter är Macron väldigt vag med att säga.

Friedrich Merz, en av de ivrigaste rövslickarna när Merkel öppet bröt mot Dublinförordningen och lät 1 miljon migranter ta sig hela vägen genom Europa till Tyskland.

Norbert Röttgen, minoritetskandidat som vågar kritisera Ryssland och lägger utrikespolitiken i fokus och vill ha hårdare tag mot Putin. En annan av Merkels rövslickare som dessutom fick sparken från sin post som miljöminister. En streber utan förmåga att vinna förtroende hos väljarna. Har allt för många inflytelserika fiender inom CDU/CSU för att kunna nomineras. Medlem i Atlantik-Brücke.

Utöver dessa tre klara kandidater finns också Markus Söder från Bayern som kandidat. Varje gången en CSU-kandidat blivit hela CDU/CSU:s kandidat har de förlorat stort.
CSU är ett regionalt parti och som sådant kommer det alltid att vara underordnat moderpartiet CDU. Det försökte Strauß ändra på 1980 genom att bryta loss CSU från Unionen och gå till val med ett rikstäckande CSU.
Strauß må ha varit en färgstark ledare, men knappast särskilt konservativ för att förklara hans förlust. Dåtidens Donald Trump.
Hans motståndare socialdemokraten Helmut Schmidt hade idag betraktats som betydligt konservativare än dagens "kristdemokrat" Angela Merkel.
Manövern med FPD:s partnerbyte strax efter valet får ses som en fortsättning på de långa knivarnas natt, där de pådrivande var Helmut Kohl och Ernst Albrecht
von der Leyen. Von der Leyens är far till Ursula i EU.
Edmund Stoiber trodde att hade vunnit. Så nära var det mellan honom och Gazprom-lobbyisten socialdemokraten Gerhard Schröder. SPD fick draghjälp av de Gröna Khmererna och endast tack vare det fick Stoiber se sig slagen.
CDU/CSU aldrig förlorat pga att man har ställt upp med en CSU:are som kanslerkandidat.

Foliehatten har goda kontakter med tyskar och har pratat politik med dem och det som förundrat är att de känner en skam från WW II och att den fortfarande en viktig faktor i Tyskland. Man förstår inte tyskar utan att förstå att det är den enda nationen i världen som har skamkänslor över historien. Tyskarna fattar inte politiska beslut eller väljer ledare utifrån nedärvd skam, de är betydligt kyligare och mer kalkylerande än så. De har helt enkelt fattat att Putin är bättre för Tyskland och Europa än USA.
Det som inte framkommit i svensk media är att Östtyskar är pragmatiska i sitt förhållande till Ryssland, inte trots - utan tack vare - att de har något att jämföra med. Efter 40 år med västpropaganda ser ”inser de” att propagandan är lika rabiat från dagens Väst som från gårdagens Öst. Empiriskt bevisat.

Igår valdes Armin Laschet ny partiledare för CDU och som efterträdare till Angela Merkel. Tyskarna har redan visat sitt missnöje på medias kommentatorsfält:
”Gute Nacht Deutschland” - är en vanlig kommentar som finns att läsa i många av de tusentals kommentarer som nu droppar in på nyhetssidorna.

Enligt kommentarerna är Tysklands framtid avgjord med Laschet fortsätter vänstervridningen i tysk politik. Han är Merkel trogen till 100%, och är inget annat en Merkel 2.0. Problemet är också att vi i och med valet, att tyskarna precis som i Sverige har en stor lucka till höger i politiken.
I Tyskland ser du extremvänster, vänster, mittenvänster, mittenliberalism, och sedan har har de ett högerpopulistiskt parti på ytterhögerkanten som stagnerat på 12%..
Vänstern består av kommunisterna i Linke. En socialdemokrati som går längre och längre vänsterut mot mer och tydligare socialism. Ett miljöparti de gröna som också står långt ut till vänster med en tydlig socialistisk prägel.
CDU som sk
ulle vara ett liberalkonservativt mittenparti, men som under Merkel mer och mer gått åt vänster och idag spikades den riktningen med valet av Laschet.
Systerpartiet CSU som endast är representerat i Bayern, har tidigare stått för en mer konservativ politik, men även här har vi sett en vridning vänsterut, framförallt med partiledaren Björn Söder, en förespråkare för en mer ambitiös klimatpolitik.
FDP som balanserar på 5% spärren..

Alla tecken tyder på att nästa regering i Tyskland blir en koalitionsregering av CDU och De Gröna. De kommer få egen majoritet med god marginal och med Laschet och CDU kommer den gröna politiken att få mer inflytande, vilket konkret betyder mer socialism, mer förbud och kraftfullare åtgärder för klimatet och allt det andra som följer med en sådan politisk inriktning.

I höst kommer det att utses en ny förbundskansler och regering när Angela Merkel avgår. Största partiet får kanslerposten och det är sannolikt att CDU får den - Armin Laschet. Intressant är att i opinionsundersökningar har De Gröna i ett par mätningar förra året faktiskt varit största parti.

Hur Tysklands styrs påverkar hela Europa och EU och tyskarna har även effekter för världspolitiken. Vad som sker i Tyskland får dessvärre bränsle i den fortsatta utvecklingen här i Sverige.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar