tisdag 26 januari 2021

Stora mäns misstag!

Alla stora historiska personer har gjort stora misstag. En av dem var Napoleon Bonaparte. För att bekosta sina meningslösa krig i Europa och Egypten, sålde han Louisiana till det som var Amerika på den tiden – västkuststaterna. Louisiana är en bred korridor från Mexiko till Kanada. Med försäljningen beseglades också Frankrikes stormaktsdrömmar att vara jämbördiga England.

Det var ett
gigantiskt misstag av Napoleon. Tacka för, att efterföljande franska statschefer är förbannade på korsikanen. Hela västra delen av USA hade kunnat vara franskspråkigt och Kalifornien kunde bli fransmännens delikata turistmål. Alla filmer från Hollywood hade spritt det vackra språket över världen som den nu ”fula” amerikan-engelskan istället gör.

Ryssland sålde Alaska för att det var svårt att försvara mot en invasion från brittiska Kanada. Britternas ärkefiende USA hade en bättre geostrategisk position än Ryssland, de kunde anfalla Kanada söderifrån om Alaska blev attackerat.

Napoleonkrigen var ett världskrig efter sjuårskriget. Frankrike blev sannerligen söndersmulat under loppet av ett halvt sekel. Om perioden 1750–1815 fick återverkningar på ett globalt plan långt fram i tiden, kan samma sak sägas om åren 1914–1945. USA har haft stor tur vid flera tillfällen i historien. Nu kastar man bort det. Segern 1945 inledde en epok som kännetecknas av paranoia och storhetsvansinne i märklig kombination. 

Slutet på 1900-talet ser starka antiimperialistiska strömningar som reaktion på detta, samtidigt som den europeiska nationalstaten ska krossas. Är det inte underligt? Amerikansk radikalism och impulser från tredje världen blir till en giftigt hopkok. Om USA i stället blivit en vit superstat hade Richard Spencer sluppit drömma om en vit europeisk union som motpol. USA:s nyckfulla och aggressiva beteende har stört hela den tidigare världsordningen.

Den historiska händelsen som ännu frustrerar fransoserna ganska mycket kan kopplas till president Macrons tuppfäktning på världsarenan. Han driver på för att koppla loss EU från USA och feder
alisera EU. Macron vill ersätta Bryssel/Strausbourg med Paris och Berlin.

Svensk media/regering är totalt blinda för vad som håller på att ske. Totalmedia har fullt upp med att skåla och de har inte noterat fördömanden från Paris om Trumps förlust. Det blev en plump i protokollet för Macron som gärna sett att han hjälpts av Trump att skilja EU och USA. Biden blev en nitlott för den egentligen häpnadsväckande arrogante unge mannen.


Att svensk totalmedia/Löfven beskriver Trumps förlust i skeva och orättvisa ordalag, är inte oväntat. De är mycket nöjda med att Biden nu skall stärka EU genom ökad handel blocken emellan, fjärran Trumps tecken på krav på "fair trade" eller rent av isolationism. Svensk totalmedia har nu en av sina högtidsstunder och över hela linjen är det bravo ljud och vinskålarna är legio - från Aftonbladet till SvD, Bonniers alla publikationer och inte minst hos Public service.

Svensk totalmedia som befinner sig på en annan planet har inte sett, att det inte är fröjd överallt i EU över Bidens seger. Merkel har varit reserverad men naturligtvis sagt ett och annat positivt ord, om än svalt, utåt. Foliehatten skulle gärna höra vad Merkel säger, när mikrofonen är bortkopplad och Macron har svårare att tygla sitt missnöje.
De mellaneuropeiska EU-medlemmarna är inte över hövan lyckliga
tillsammans med London och Johnson som har intagit samma inställning som Macron. Ganska säkert var att de önskade att Trump fortsatte.
Från EU:s ledning har man haft lättare att hylla Biden eftersom inga nationella politiska hänsynstagande därifrån utgår som från Paris, Prag, Warszawa, London etc.


Hittills har Joe Biden sysslat mest med symbolfrågor som att skriva på Parisöverenskommelsen eller att ge transpersoner rätt att göra militärtjänst vilket inte betyder något på det stora hela. Inte ens demokrater bryr sig om dessa frågor. Tillsättningen av enbart judar och svarta i regeringen kommer även göra vita demokrater besvikna.

Utan att kunnat jämföra eller bevisa vågar
Foliehatten påstå, att svensk totalmedia var de i hela EU som blev mest i byxan över Bidens och dems seger. 

2 kommentarer:

 1. Apropå den förb-de korsikanen: Idag för 257 år sedan föddes i Pau en grabb som skulle kraftigt bidraga till Nappes fall!
  Leve J. B Bernadotte !

  SvaraRadera
 2. Läser idag att var tionde väg i Sverige är i dåligt skick.
  De håller tydligen med dig!
  Själv anser jag enligt egna erfarenheter att de är utmärkta...
  Och jag som alltid gnäller!

  SvaraRadera