lördag 2 januari 2021

Världens största generalstrejk!

Den 26 november 2020 genomfördes i Indien världens största generalstrejk! Cirka 250 miljoner indier i hela Indien deltog i generalstrejken, vilket gjorde den till den största strejken i världshistorien.

Jordbrukare och jordbruksarbetare från norra Indien marscherade längs olika nationella motorvägar mot Indiens huvudstad New Delhi som en del av generalstrejken den 26 november. De bar affischer med slagord mot de lagar som antogs av Indiens Lok Sabha (underhuset) i september, som riktar sig till bönderna och gynnar företag. Lagarna pressades genom Rajya Sabha (överhuset) med endast en muntlig omröstning.
De s
trejkande jordbruksarbetarna och bönderna bar flaggor som visade deras anknytning till ett antal organisationer, från den kommunistiska rörelsen till en bred front av bondeorganisationerna. 150 jordbrukarorganisationer samlades också för marschen mot New Delhi. De marscherade mot privatiseringen av jordbruket, vilket de säger undergräver Indiens livsmedelssuveränitet och förstör deras förmåga att stanna kvar i jordbruket.

Två tredjedelar av Indiens befolkning har sina inkomster från jordbruket, vilket bidrar till ungefär 18% av Indiens bruttonationalprodukt (BNP). De tre besluten om jordbruket som antogs i över/underhuset i september undergräver regeringens minimiprogram för stödköp. Cirka 85 procent av jordbrukarna äger mindre än 2 hektar mark och med förslaget måste de förhandla med monopolgrossister om priset. Det nya systemet med marknadspriser kommer att förstöra det tidigare system med fasta priser på jordbruksproduktionen anser demonstranterna och det kan innebära att många får lämna sina småbruk eftersom de små jordbruken inte kan försörja en familj.

Indien har världens andra största befolkning i världen med 1,35 miljarder. Kina toppar med nästan 1,4 miljarder, USA 328 miljoner och Indonesien 262 miljoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar