måndag 11 januari 2021

Inom ett år har vi plattformar på Internet som ingen kan utöva censur mot!

 Den senaste veckan har vi sett att Twitter stängt av Trump och många av hans följare. De har flyttat över till Parler för att kunna tala fritt. Tidigare i veckan tog Google Play och App Store bort Parlers app från sina tjänster. Nu släckts de ner helt och blir offline från och med igår. Parler får väl välja en annan tjänsteleverantör helt enkelt.

Vad man ska kalla Twitter, Google och Apple för "privata eller något annat" har de en enorm maktposition för det fria ordet.
De är uppenbarligen hierarkiskt överordnade den svenska staten
och den amerikanske presidenten. För att klargöra det på ett bra sätt, är inte big tech överordnade presidenten eller bestämmer över politiken, de är en del av politiken och den permanenta makten i USA och Sverige.
I denna rejäla ”soppa” av censur är det en stor ynkedom, konstaterande och se, att det journalistiska skrået blivit diktaturens främsta medlöpare, möjliggörare och försvarare.

Man måste komma ihåg att plattformarna inte var för censur till att börja med, utan det är något de först tvingats till och sedan fått smak för. Att censurera, flytta om i sökresultat hit och dit är dyrt, resurskrävande, omständligt och man riskerar att dra på sig kritik. Dessutom var man, åtminstone i början, rent allmänt för någon slags frihet på Internet.

Helt plötsligt blev läget akut, IS närvaro med sina ”halshuggningar” på plattformarna ställde krav på censur och Trumps framgångar på plattformarna ställde också krav på mer censur. Innehållsleverantörer ställde krav på omedelbar radering av upphovsrättsskyddat material. Sedan fick man smak på att censurera, Makten gillar när man censurerade vissa, men inte andra och den vilsna vänster fann en ny ursäkt för sin existens.

Det som alla inte känner till är att plattformar fått massa statliga bidrag och skattelättnader som de sedan använder för att censurera större delen av skattebetalarna.
Bara här i Sverige har Facebook fått 140 miljoner av svenska skattebetalare och elskatten sänkt med 97%, trots att man belastar elnätet hårt med serverhallar som ligger här. Det är sosseregeringen som är den drivande och de har fört samtal med IT-jättarna om att få bukt med det s.k. "hatet" politiska åsikter som inte ingår i deras agenda.
Våra myndigheter använder dessa plattformar. Ska du som medborgare söka information om t.ex. Covid-19 så hittar du inte dem på Bitchute, Gab eller Parler utan det är på Youtube och Twitter.

För den som glömt eller inte sett vad regeringen sysslar med, hade Morgan Johansson ett möte med Google för ett par år sedan och det är ett av flera möten som tillkännagivits.
Morgan: ”I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå.”

Morgan i möte med Google efter kritiken - Google lovar åtgärder.
Morgan:”Bland annat har Google, genom Youtube som var på plats, visat på en rad åtgärder som man nu kommer att vidta. Åtgärderna presenterades i ett brev som nu har blivit offentligt och går i korthet ut på att plattformarna kommer att skärpa kontrollen av sitt material och anställa fler som kommer att kontrollera vad som publiceras.”

Vi kan snabbt summera att makten haft flera möten i andra länder med mediegiganterna och etablerad nyhetsmedia. Efter påtryckningar av politiker har mediegiganter satt upp regler för en mer kontrollerad Internetkommunikation.  Äger du hårdvaran och mjukvaran så är det du som bestämmer reglerna.

Foliehatten hoppas att alla förstår, att techjättarna inte plötsligt blivit politiskt medvetna på egen hand. För vänstern har vänsterkritiken på Internet blivit en stor böld i "rumpan" som man till varje pris vill skära bort och det finns politiska krafter i varje land som trycker på och vill införa censur. Hur det ser ut i varje land och hur öppet pressen från makten ser ut varierar .

Joe Biden blir snart president och det har med största sannolikhet varit många informella möten som ligger bakom det som sker nu. Det har nog varit många telefonsamtal mellan demokrater och IT-jättar de här dagarna. Liksom ett hårt tryck från politiskt medvetna vänsteraktivister.

Det positiva med detta är å andra sidan att nya plattformar kommer uppstå, dit alla icke PK kan söka sig.
I det långa loppet är det positivt, då högern får en möjlighet att göra sig oberoende av dessa big tech jättar och kan förhoppningsvis skapa något som kan ta ifrån dem deras monopol. Helt enligt kapitalismens och den fria marknadens regler. Det som är bra är att Parler nu kan söka sig någon annanstans och Parlers användare som ogillar beslutet kan välja att bojkotta Amazon.

Google skjuter sig i foten genom att utestänga appar från sin App store. Det kommer leda till att mobiler med andra icke Google operativsystem kommer öka. Ökad konkurrens är bra.

Det märkliga har nu inträffat att det är vänster som är kapitalister. Det är bara vänstern som använder de där argumenten. Alla stora globala företag i världen Amazon, Google, Netflix, McDonalds, IKEA osv. är antingen öppet vänster ägnar sig åt "social justice" eller uttalar sig inte alls eller är neutrala som Redbull. I princip inget globalt företag är uttalat höger.
De som kallar sig höger idag är konservativa. Konservativa skapade den första välfärdsstaten i världen - Tyskland efterWW1 och är inte uttalade kapitalister på det sättet. Liberalismen är själva definitionen av vänster bokstavligen att man satt "till vänster" i det franska parlamentshuset och därmed är marknadskapitalism en uttalad vänsterideologi. Socialismen är i princip en egen gren och i vissa länder skulle socialister kunna anses vara höger (en slags folkkonservatism, exempelvis i Kuba där progressivism som HBTQ anses vara kapitalism.

Västvärlden konvergerar sakta mot samma Internetstruktur som i Kina, vi tog bara en omväg dit. Det är det naturliga stabila slutmålet då makt koncentreras alltmer. Den så kallade vänstern hejar på för tillfället, men för majoriteten av människorna, höger eller vänster, kommer den nya verkligheten att vara sämre.
De som röstar vänster idag, förstår inte vad de röstar på. Det är först när den järnbeklädda skosulan står på deras huvuden som de inser detta.

Fundera över ”vem” avgör vad som är extremt att publicera på nätet? Ser ingen problematiken i detta?

5 kommentarer:

 1. Mycket bra sammanfattning av det rådande läget.
  Och som vanligt är PKisterna i framkanten med att kväsa obekväma röster. Nu helt öppet med mutor betalade med våra skatter och höjda elkostnader.
  Morgan & co är riktigt fula fiskar måtte de få sitt straff.

  SvaraRadera
 2. Notera att det var Otto von Bismarck, genomförde sjukförsäkring 1883, olycksfallsförsäkring 1884, och obligatorisk ålderdoms- och invaliditetsförsäkring 1889. Otto von Bismarck var alltså ultrakonservativ Rikskansler i Tyskland, och framlade först förslaget för den tyska riksdagen 1878. Det var alltså inte deb socialdemokratiska Ebert-regeringen som införde socialstaten.  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla svenska idéer kring folkhemmet och välfärdsstaten är importer från Tyskland, först fascistiska, sedan övertagna av Socialdemokratin och nu åter fascistiska då S gått från ett folkrörelseparti till ett etablissemangsparti.

   Radera
 3. I vårt nya fina samhälle är det inte VAD som skrivs eller görs som spelar roll utan VEM som skriver eller gör, då BLM river städer och plundrar är det en god handling av solidaritet och människokärlek, då Trumpsympatisörer turistar och blir skjutna i Capitolium är det inbördeskrig och terrorhandlingar.
  Att Internet, vars existens är kontrollerat av Amerikanska myndigheter skulle tillåta fri information är uteslutet, inom ett år är nätet kliniskt rent från opposition.

  SvaraRadera
 4. https://www.friatider.se/den-stora-utrensningen-av-konservativa-inleds-nu
  Räkna dina vänner när du ligger ner : Richard Nixon

  SvaraRadera