onsdag 27 januari 2021

Kvinna betalde hyra med sex!

 Ibland snubblar man över en artikel som visar hur det stor till Sverige och att svensken när det går snett ekonomiskt händer märkliga saker!

Hem & Hyra beskriver i en artikel hur en ensamstående kvinna med fyra barn tvingas sälja sin kropp för hyran för att överleva.

H&H: ”En personlig tragedi lämnade flerbarnsmamman Anna svårt skuldsatt. Under ett och ett halvt år tvingades hon sälja sin kropp till hyresvärden för att familjen skulle få bo kvar.”

Den äldre mannen hade tidigare kommit med sexinviter till henne, men ändå var det till honom hon sökte sig när hon behövde en bostad. Hon flyttade in som hyresgäst i den nedgångna villan. Men efter ett tag flyttade hon ut igen, till en del på grund av uppvaktningen av hyresvärden.

Sju år senare behövde kvinnan en bostad igen, när hennes sambo hade avlidit och hon var överhopad av skulder. Då vände hon
sig återigen till till sin gamle ökände hyresvärd och februari 2018 flyttade hon och hennes fyra barn in i samma gamla villa, trots att hon visste att hon kanske inte hade råd med hyran på 8000 kronor.

När vräkningsproceduren började inledas, på grund av obetalda hyror, tog hon erbjudandet om att betala den nu 70-årige hyresvärden med sexuella tjänster. Det var möten i bilar och på hotell runt om i Sydsverige. Värden skickade också mängder med meddelande av sexuell natur.

Hon är numera skuldfri och har råd att betala hyran för den nedgångna villan, men har nu fått krav på tidigare hyror av sin
tidigare värd via Kronofogden, hyror som hon uppger sig ha betalat ”in natura.” Hennes ombud från Hyresgästföreningen som nu driver ärendet, säger att det svårt att tro att hyresvärden kan få i genom sina krav.

Mannen har bevisligen gjort sig skyldig till sexköp eller.... till ett värde om 8 000 kr per månad under en längre tid

Från Socialstyrelsens kunskapsguide: "Vad är sex mot ersättning?”
Begreppet sex mot ersättning har kommit att användas allt oftare för att vidga perspektiven kring situationer där ersättning lämnas eller utlovas för sex. Ersättning kan till exempel ges i form av pengar, presenter, alkohol, droger eller någonstans att bo. De flesta kontakter sker inte på gatan utan på internet."

Vi har bara hört ena sidan av historien och Hem & Hyra är knappast neutrala, det finns en sak som stör den här historien: sexköpslagen är över 20 år gammal, mannen i fråga visste med all sannolikhet (om Annas story stämmer) att han begått ett brott. Foliehatten tycker att man kan ifrågasätta om mannen verkligen skulle anmält för uteblivna hyror, om han inte hade tagit betalt in natura.

Kvinnan framstår väl inte som det främsta av sanningsvittnen. Tvärtom verkar hon vara en uppfinningsrik tjej med rymlig moral och sådana kan vara trevliga i vissa sammanhang, i andra sammanhang kan de ställa till rejält med problem.
I den bästa av världar hade både mannen och kvinnan varit nöjda med sin affär. Han f
ick sex av en yngre kvinna under en lång tid och hon fick utrymme att möblera om i sin ekonomi så att hon kan bli skuldfri, något som också verkar ha skett.

Mannen verkar ha ganska rymlig moral för den delen även utan att man tänker på den sexuella utpressningen. Att ta över 8000 i månaden utan reparationer för ett mögligt och fallfärdig hus utan värme är ockerhyra

4 barn genererar barnbidrag samt flerbarnstillägg och bara det är 7000-8000kr i bidrag. Har hon haft utöver det barnbidraget ett jobb och låt oss räkna lågt en ca 15.000 efterskatt då har hon totalt 22-23k tillgodo (15.000) efter hyran. Det finns god marginal till att betala av en skuld efter hyran.
Hade kvinnan inte har ett jobb, så förmodar Foliehatten soc täcker hyreskostnaden. Barnbidraget underlättar väldigt mycket samt att barnen tas med i hennes uträkning. Hon hade haft någon tusenlapp över efter hyran och nödvändiga räkningar och ev mat.

Hela historian
är mycket märklig. Mannen må vara ett svin men kvinnan har inte heller hon skött sig exemplariskt. När man läser artikeln försöker artikelförfattaren måla upp det hela till en beroendeställning. Funderar man ett tag inser man snabbt, att hon har haft pengar tillgängliga från första början, så kunde hon ha undvikit allt. Intressant ändå att det dyker upp sådana här märkliga historier och det visar hur det ser ut i dagens Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar