söndag 10 januari 2021

Taiwanbeslutet kan försätta USA i konkurs!

Igår kastade USA: s utrikesminister Mike Pompeo in en bomb på  USAs Asien politik. Han förklarade att USA: s ”självpåtagna begränsningar” för handel och förbindelser med Taiwan nu har upphävts. Enligt uppgift träffade Pompeo Biden innan han kom med detta tillkännagivande!

Pompeo: ”Taiwan är en levande demokrati och en pålitlig partner för USA och ändå har utrikesdepartementet i årtionden fastställt komplexa interna begränsningar för att reglera våra diplomater, myndigheter och andra tjänstemän i deras interaktion med sina taiwanesiska motsvarigheter. De amerikanska myndigheterna antog dessa restriktioner ensidigt i ett försök att blidka den kommunistiska regimen i Peking. Inte nu längre. I dag tillkännager jag att jag tar bort alla dessa självpåtagna begränsningar. Alla våra verkställande myndigheter bör betrakta alla "kontaktriktlinjer" angående förbindelserna med Taiwan som utfärdats av utrikesministeriet under befogenheter delegerade till utrikesministern som ogiltiga.”

Med detta beslut begraver USA "Kina" -politiken. Vad Pompeo inte sa, är att detta innebär att han och Trump-administrationen bryter mot Shanghai-avtalet som undertecknades 1972, när president Richard Nixon träffade Mao Zedong 1972.

Kina-avtalet från 1972 gynnade inte bara Kina, utan det har också varit mycket fördelaktigt för USA. Avtalet öppnade upp Kina för de stora amerikanska företagen och gjorde det möjligt för dem, att tjäna stora förmögenheter genom att använda billig kinesisk arbetskraft. Det är svårt att föreställa sig var de amerikanska datorföretagen, mobiltelefontillverkarna och biltillverkarna hade varit idag, om de inte hade kunnat utnyttja den kinesiska arbetsmarknaden som de har gjort.

Shanghai-avtalet har också inneburit att Kina har köpt det mesta av de amerikanska statsobligationerna. Det inte alla förstår, är att Kina lånat ut till USA ca. 1 biljon dollar och Kina har medvetet haft en låg profil på ett antal internationella frågor, för att inte provocera USA.

I princip riv
er Pompeo grunden för allt detta. Detta kommer att leda till motåtgärder från Kina, åtgärder som USA kommer att ha problem med. Det vill säga: vi kommer att se vad Joe Biden gör med detta. Han har åtminstone fått en "mycket het potatis i händerna." Hittills har inga kommentarer inkommit från Kina.

Vid ett av besöken i Kina fick Foliehatten höra att Kina om de begär USA ”lösa” in statsobligationer som kommer USA gå i konkurs! I biljon dollar kommer de aldrig att kunna lösa in!
Foliehatten undrar om inte Joe Biden med detta beslut via Pompeo, har försatt USA i en sits som kan explodera!

 

1 kommentar: