fredag 28 april 2017

Är rättsrötan total i Sverige?

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade på ett brutalt sätt oegentligheterna hos grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB i Hisings Backa. Man silar bort döda insekter från bönor som packas om och tvättar bort gamla datumstämplar och utnyttjar papperslösa till farligt och olagligt arbete, betalar svarta löner och fuskar med mat och datumstämplar. Samma företagskoncern har fått miljoner i stöd för så kallade nystartsjobb. Det var mer än tio personer som fick nystartsbidrag, säger en person som arbetat länge i koncernen.
Det märkliga är att Hung Fat Trading märker om produkter som är billigare att köpa in från Asien. Det kostar mer att använda arbetskraft till ommärkningen, än att köpa in nya varor!  Sådant här har asiater sysslat med i eviga tider. Deras kunder är andra företag som inte hängs ut, så inget kommer hända. Hade handlat om försäljning till konsumenter hade läget varit ett annat.
Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Migrationsverket och polisen har sedan 2015 fått in anmälningar mot företaget. Men ingenting har hänt, trots fyra separata polisutredningar med ekobrottsmyndigheten. Utredningar om grovt bedrägeri, arbetsmiljöbrott, olaga hot och skattebrott. Idag är tre förundersökningar nedlagda. Brott har inte kunnat styrkas. Utredningen om grovt bedrägeri står still.

Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos Polisen Region Väst: ”Vi får ett antal ärenden per år och vi måste göra våra prioriteringar. De som inte prioriteras går i regel helt fria från att lagföras. Vi har 24 tusen ärenden varje år vi hinner inte utreda alla.. Vi har brustit.. i är ledsna.. Vi ska se över våra rutiner, vi kan bara beklaga. Vi gör vad vi kan. I det här fallet har vi inte agerat." SVERIGE 2017.

Undrar hur många dom hinner utreda, vore intressant att veta?
När ägaren konfronteras av reportern, börjar han ”brölar” ut hur många miljoner han kommer att gå miste om. Reportern blev anklagad tillsammans med vittnena för att vara maffia och/eller för att vara utpressare. Reportern blev dessutom anklagad för att "vilja ha pengar"/utpressa. Det borde väl kunna polisanmälas för förtal. UG:s reporter blev dessutom erbjuden pengar för att vända andra sidan till -blunda och frågar honom hur mycket han vill ha.
Bolaget har en omsättning på 170 miljoner och visar inte några vinster och tog ofta betalt i kontanter . Med tanke på hur allt annat sköttes , så är det inte svårt räkna ut hur den redovisningen går till . Ägaren har mer eller mindre erkänt att han sysslar med svarta pengar... och den sedelbunt med 500-lappar som han viftade med i programmet var inte liten! Märkligt att inte Skatteverket har reagerat.


Programmet avslöjande, hur illa ställt det är med rättssamhället Sverige. Man blir chockad när man inser att det inte bara är 100.000-tals småbrott som lämnas utan åtgärd, men även grov ekonomisk brottslighet. De svar som chefen för bedrägerisektionen ger, ser man att polismyndigheterna har gett brottslingar i stort sett fria händer, att operera utan att man ingriper.
När även EKO myndigheterna tappat kontrollen över situationen med ekonomiska brott och bedrägerier i Sverige är det allvarligt.

Tydligen räcker det inte med att lämna klara bevismaterial som  dokumenterar brotten. Det som verkligen är skrämmande, att det visar sig att myndigheterna inte ens tar sig tid, att analysera bevismaterialen på grund av för stor arbetsbörda.
UG visade också att det i stort sett är ofarligt att operera för skurkarna och risken att åka dit, är nästan på lika med noll. Nu är det inte längre brottet som avgör om man skall bli dömd, utan vilka prioriteringar som polisen gör.

Det är sanslöst att behöva konstatera att våra myndigheter inte räcker inte till längre och hur illa det är ställt ute på fältet. Våra politiker har lämnat fältet fritt för brottslingar att agera i Sverige.

Robert Karlsson, chef vid Polisens utredningsenhet:
Jag tror faktiskt att här behöver vi rannsaka oss, vi som varit inblandade, inte minst polisen. Det handlar om att samverka bättre, för bättre resultat.”

Återigen hör vi samma svammel,
från våra myndighetschefer när de blir utsatta för granskning i sin myndighetsutövning.

Planeringsledare Pia Eriksson,Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet samarbetar med statliga myndigheter: ”Om Kunskapscentrum har lovat att förmedla kontakter till Arbetsmiljöverket och vi har missat det. Och det har lett till att Arbetsmiljöverket inte agerar, så är det högst beklagligt.”

Granskningen avslöjade ännu en gång, hur illa ställt det är hos våra myndigheter. Myndigheter som skall skydda medborgarna i respektive verksamhetsområde.
Våra politiker verkar totalt nyvakna varje gång det kommer på tal. Från politikerna får vi höra fagra tal om förändringar, men det förbytts snabbt mot total handlingsförlamning. Verkligheten i rättssäkerheten för medborgarna blir precis tvärt om över tid visar det sig, med facit i hand  när man börjar forska bakom fasaden hos våra myndigheter.  

Foliehatten undrar om våra politiker räcker till i sitt skapande av Sverige. Det har gång på gång visat sig under de senaste åren, att börjar man skrapa det allra minsta i fasaden, så uppdagas det brister som våra politiker har ansvaret för, men som de sällan eller aldrig vill låtsas om eller erkänna, att man inte riktigt ha räckt till i sitt politiska uppdrag.
Kanske är det den stora faktorn som spelar in, när medborgarna i opinionsmätningar övergår till att stödja partier som inte varit allierad med någon av de politiska blocken - som en demonstration för att nu räcker det!


Kontrollerar man fru Truong på Allabolag.se, så ser man att hon är med som befattningshavare i Hung Fat.
Men det är inte allt.
Hon är också befattningshavare/suppleant för
Asian Taste Trading AB
Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva import och export av livsmedel, kläder och kosmetika samt grossist- och detaljhandel inom livsmedel, samt därmed förenlig verksamhet.
Gain Trading Asian Livs AB
Bolaget skall bedriva import och export av livsmedel, kläder och kosmetika samt grossist- och detaljhandel inom livsmedel, samt därmed förenlig verksamhet.
Gloryway Trading Imp. & Exp. AB.
Föremålet för bolagets verksamhet är att utveckla och försälja alternativa energikällor samt bedriva import och export av livsmedel, förpackningsmaterial, kontorsmaterial, tillbehör för kassaapparater, leksaker och reklamartiklar och personaluthyrning, samt därmed förenlig verksamhet.
TVK Enviro-Control Sweden AB
Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva handel med utrustning och produkter för skadedjursbekämpning, samt därmed förenlig verksamhet.
Svensk näringsgrensindelning:
46750
Partihandel med kemiska produkter.

Hmmm... Skadedjursbekämpning och kemiska produkter... Varför tog inte Uppdrag Granskning upp det?


Det är svårt att driva företag och få det att gå runt om man spelar helt enligt reglerna. Globalisering och höga kostnader i Sverige. Svart arbetskraft, lågprispraktikanter och kvalitetsfusk är mer regel än undantag inom alla möjliga branscher. Det finns alltid nån som kan göra jobbet billigare, så det gäller att vara väldigt uppfinningsrik för att överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar