lördag 29 april 2017

Franska presidentvalet rond två den 7 maj!

När det återstår 8 dagar till den avgörande valomgången den 7 maj och spänningen stiger. Marine Le Pen har börjat knappa in något på Macron, men fortfarande en klar ledning för honom.
Att Macron tappar i opinionen visar att han verkligen inte är Frankrikes val nummer ett, bara att många fransmän inte vill rösta på Le Pen.

Ett av problemen som de flesta fransmän är medvetna om, är om de lägger sin röst på Len Pen ,är det ett val där väljarna åtminstone vet vad som väntar. Med Macron kan det gå hur som helst politiskt, därav osäkerheten.
 
Marion Marechal-Le Pen påpekade i en intervju igår och hon påtalade att Macron med hög sannolikhet kommer tvingas regera med stöd av socialisterna. Hollande och socialisterna har blivit grymt impopulära, och nästan alla verkade vilja välja bort dem. Men sen får de istället en person som i mångt och mycket är en Hollande-klon, och som tycks komma att fortsätta regeringsmakten med den förra presidentens partibas. Ganska vinnande argument för Le Pen, det där. Med Macron blir det väl högst troligt ”status quo” sett till den aspekten, men då möjligen mer osäkert vad han nu kommer ställa till med inrikespolitiskt.
 
Här om besöken i Amiens av Le Pen och Macron
Från France 24, vilket är nyheter på engelska om främst Frankrike, men också andra utrikesnyheter. Intressant video, eftersom den framställer det hela som en PR-katastrof för Macron, som sitter och häckar på ett konferenshotell, medan Le Pen kramar om strejkande arbetare.
Det verkar ha varit ett impulsartat möte med arbetarna på nedläggningshotade Whirlpool som Marine gjorde. Macron hade aldrig tänkt möta arbetarna utan bara träffa facken. Macron möts sedan av arbetarnas vrede. Smart av Le Pen. Marine som gör en Trump-stunt
Detta i den statliga franska TV:n där de flesta av journalisterna säkert sympatiserar med Macron och avskyr Le Pen!


Macrons program:
Skapa en 5 000 man stark styrka av EU-gränsvakter
Gör flerspråkighet i franska till huvudkrav för franskt medborgarskap
Ge alla religiösa ledare omfattande utbildning i Frankrikes sekulära värderingar
Ett stärkt EU och ett stärkt Nato
Avskaffa 36-timmarsvecka
Höja pensionsålder
Sänkta förmögenhetsskatter

Många fransmän hartt misstanken att hela Macrons politiska karriären delvis är motiverad av ett liknande behov av att spela en karaktär och det är lika intressant som en klocka, och lika förutsägbar. Macron är en totalt ointressant figur eftersom han representerar globalisterna och etablissemanget. De flesta känner till vilken slags politik det blir, ungefär samma politik som med Hollande. Högre skatter, mer invandring, mer terrorism osv.
 
Macron skrev 2016 något som liknade ett slags program/bok för presidentvalet, "Revolution. C'est notre combat pour la France." Innehållet är ganska intetsägande. Han vill leda en "demokratisk revolution" och överbrygga den traditionella klyftan höger-vänster.
Är det egentligen inte han som är populisten, snarare än
Le Pen? Hon säger ju rätt tydligt vad hon vill, medan hans retorik länge varit ytterst luddig. Han säger också att han inte kommer presentera något "program" i sin bok, utan går mest igång, på hur man måste vara optimist, tro på Frankrikes framtid, och förnya hela det politiska livet.
Ganska förmätet, dessutom, att tala om en "revolution", vilket ju per definition är ett makttagande medelst våld.

Marcon pratar en hel del om sin kärlek för Brigitte, och "deras" 7 barnbarn. Fine. Det mest talande karaktärsdraget hos honom tycker jag på något sätt är hans upptäckt av teatern i ungdomen. Det var så han mötte Brigitte, hon var hans dramalärare. Tydligen ”diggade” han verkligen att stå på scen och visa patos och deklamera vers. Man skulle kunna få misstanken att hela den här politiska karriären delvis är motiverad av ett liknande behov av att spela en karaktär och kanske har mindre att skaffa med en genuin politisk vilja att förändra samhället till det bättre.
Här visar han sin skådespelartalang:
https://www.youtube.com/watch?v=WoLZYEO2-FQ
 
Macrons ”snack” om nytt tänkande är det många som inte ger  mycket för. Ungefär lika mycket som Hollandes löfte om tillväxt i samband med sin valkampanj innan han blev president. Mycket skitsnack!
Man har börjat omvärdera Macron efter första valrundan, när man börjat analysera hans tal. Marcon beter sig som en korsning av Martin Luther King och Hitler. Herregud vilket patos, han drar på med, sånt hör man aldrig i svenska sammanhang. Om man vill förstå fenomenet Macron, måste man betänka hans passion för skådespeleriet.
Macrons målade visioner i stora flummiga penseldrag och upprepande gång på gång att han vill bli Frankrikes näste president, är märkliga. Många får känslan av att driften är större, än att han faktiskt kan göra något med Frankrike. En del fransmän börjar få dåliga ”vibbar” av honom!
Han var arrogant under i sitt segertalet. Hela eliten "endorsade" honom. Han mötte inte arbetarna… Ja, det kan:
1. hetsa upp Le Pens väljare = mycket högt valdeltagande bland hennes supporter
2. ge Macron "Establishments" Black Spot = Mélenchons och Hamons väljare stannar hemma eller rent av röstar på Le Pen.
 
Macron är en ”tvättäkta” populist. Det är så sorgligt, det som händer i Europa med massinvandringen och hur populister likt Macron ständigt talar om tvär öppna gränser, inga kontroller, total uppblandning och likgiltighet inför problemen.
Men det är en kampanj som syftar till att skrämma bort vänster anhängare från att våga rösta på Le Pen. Att de ska stanna hemma på valdagen alltså, och inte rösta.
Det har inte att göra med någon skepsis mot "liberalismen".

Det är ju ganska uppenbart en kampanj ledd av Macrons valstrateger. De vill med det stödja Macrons kandidatur, genom att förhindra vänsteranhängare att ens komma på tanken att rösta Le Pen.

Angående stödet för Le Pen så noterar
man, att hon faktiskt har högst stöd från de franska kvinnorna, samt från ungdomen.
Det är
intressanta uppgifter med tanke på hur massmedia har rapporterat det - att det skulle vara de "världsvana" ungdomarna som gillade Macron bäst.

Le Pens program:
Avbryta all laglig invandring, återställa gränskontroller och begränsa invandringen till 10 000 årligen
Automatiskt utvisa alla utländska brottslingar och utlänningar med islamistiska kopplingar
Bevilja asyl endast till personer som ansöker om det vid franska diplomatiska beskickningar utomlands
Lämna Euro
Folkomrösta om Frexit
 
Hon benämner sina motståndare i etablissemanget som bl.a. oligarker. Som tagit ut segern i förskott. Här beskriver hon hur Macron ser Frankrike som ett territorium med en population inte som ett land med ett folk
 
I en diskussion just om det uttrycket på fransk TV, brukade Mélenchon prata mycket just om "oligarken"; medan exempelvis Jean-Marie Le Pen hade "etablissemanget" som sitt favorituttryck, och Philippot "den politiska kasten". Så det verkar vara en medveten strategi av Le Pen att försöka locka över lite Mélenchon-väljare.
Verkar som många politiska kommentatorer tycker
Le Pen börjat denna andra kampanj bäst, just för att Macron verkat ta ut segern i förskott, och suttit och softat på nån restaurang.
Enligt uppgifter i fransk media kommer 60% av proletariatet eller arbetarklassen att rösta Le Pen.
Le Pen ”flörtar” nu också rejält med Mélenchons väljare. Hon vet att många av Melenchons väljare för allt i världen inte vill se Macron som vinnare och det kan nog bli fler än prognostiserade 12% av Melenchons väljare som röstar på Le Pen. Le Pen söker stöd vänsterut.

Svensk
och EU oro för Le Pen-seger i Frankrike
EU-minister Ann Linde: ”Jag hoppas verkligen att Le Pen – som dessutom är starkt främlingsfientlig och partiet är antisemitiskt – inte vinner, men jag tycker inte man kan vara helt säker på hur det går."

SVT utmärker sig som vanligt! Le Pen är främlingsfientlig, högerextrem och antisemitisk. SVT har i sina vinklade reportage mer eller mindre ansett att hon är chanslös i valet. 

Vidrigt att se EU etablis
semangets kommentarer och involvering att påverka den franska demokratiska processen. Det om något måste väl ändå vara en varningssignal för varje tänkande individ, att vi genom EU har skapat ett maktmonster som vill vara med och bestämma, när fel kandidat kan vinna.

Valfusk?
Det har rapporterats i fransk media om valfusk. Det gäller inte bara utlandsfransoser, utan det är över hela Frankrike som folk fått två röstkort. Tydligen är det så att kommunerna har slarvat med att meddela flyttar till INSEE (den franska motsvarigheten till SCB) alternativt att de helt har struntat i att stryka före detta kommuninvånare, vilket har lett till att röstkort skickats både till den nya samt den gamla adressen eller att två röstkort skickats till den nya adressen. 95% av alla franska kommuner är drabbade av detta problem:
http://www.lemonde.fr/election-presi...8_4854003.html
Kolla sedan på utlandsrösterna och jämför med övrigt.
Le Pen fick sämst där till och med sämre än Hamon. Knappt 6,48%. Macron fick hela 40%, följt av Fillon med 26% och Melenchon med 15%.
 
Kunde ju annars vara kul att se Steffe stå och smila obekvämt omgiven av Trump på ena sidan och Marine Le Pen på andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar