torsdag 27 april 2017

Öland mörklagd av för mycket vindkraftsel!

Det är grundläggande i elförsörjningen, att det hela tiden måste vara balans mellan produktion och konsumtion. För mycket i ena vågskålen så blir det ”black-out.” Kunniga ingenjörer har tidigt varnat för så kallade intelligenta elnät där de många små "gröna" tryckpunkterna leder till stor risk för just black-out!
 
Tro det eller ej i fredags ”slocknade” Öland och blev mörklagd. Anledningen var att vindkraften producerade för mycket, när de blåste som värst 18,8 per sekund i byarna och elnätet klarade inte av att ta emot all el som producerades!!

Vi kan se det som en övning i kommande framtid när kärnkraften avvecklas och vindkraft inte klarar av att leverera pga ingen blåst! Vi kan känna oss blåsta och är det ingen som kan prata förstånd med Baylan som inget begriper? Man kan sammanfatta detta så att sossarna har ägnat de senaste 30 åren åt att ersätta det som fungerar, med det som låter bra.

Följande finns beskrivet på FB av händelsen:
”Jag har pratat med en kille som underhållen elnätet på Öland.
Enligt honom så beror de stora investeringar i elnätet som sker idag, på grund av en tabbe av staten och de giriga elbolagen. Staten har styrt upp hur mycket elbolagen får ta betalt för överföring. Efter klagomål som varit. Dock klantade sig staten. Hur mycket man får ta betalt beror på hur gammal kablar och utrustning. Har elbolagen gamla kablar som är redan betalda och avskrivna. Får inte elbolagen ta betalat när dessa används.
Om jag minns rätt var det utrustning äldre än 35år. Så idag byter ut fungerade kablar som är 35år, som kanske nått halva sin livslängd, bara för att kunna lura oss konsumenter.”
Vad skall man säga – Sverige går från den ena galenskapen efter den andra!


Efter att ha följt debatter i SVT finns det klara brister på kunskaper hos politiker! Ingen tycks kunna skilja på "energi" eller "effekt"!

Sverige kan minska världens koldioxidutsläpp en tusendel.
Sverige kan inte rädda världen från mer utsläpp än landet själv producerar.

Rädda klimatet?
Vad händer om man skär radikalt i bilparken, lägger ner kärnkraften, jagar energikrävande industrier ur landet och sänker Sveriges koldioxidutsläpp
med så mycket som femtio procent, säg avrundat 30 megaton?
(Det vore en större nedskärning än något land i världen lyckats med.)

Eftersom vindkraft inte producerar prima kraft går det inte att jämföra med kärnkraft. Det är som att jämföra äpplen och päron. Detta förstår inte politikerna dvs skillnaden mellan energi och effekt. Vindkraft ger i stort sett noll i effekt vilket man inte talar om dvs vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft eller kolkraft!Inte ens det mest perfekta vindkraftverk kan konkurrera med gas kol kärnkraft eller vattenkraft vare sig prismässigt och ALDRIG i funktion som baskraftsleverantör. Ett ytterligare aber för utbyggnad vindkraften är kostnaderna för den kraft som måste ersätta vindkraften når det inte blåser och får till konsekvens att vi tvingas dubbelinvestera för samma produktion. Utöver dessa fundamentala nackdelar så tillkommer dessutom de extrakostnader för kraftnätets anpassning till den ryckiga vindkraften där notan handlar om miljarder.
De körde rätt in i kaklet redan efter Maglarp och dess begränsningar blev fastlagda. Kärnkraften visade sig vara en förbaskat bra investering och den enda teknik som idag i en utvecklingsfas erbjuder en möjlighet att hantera de äldre verkens avfall och med en mängd andra möjliga spinoff-effekter som vindkraften är i total avsaknad av. Vindkraften är en svindyr dysfunktionell landskap förstörande återvändsgränd med oöverskådliga sekundära samhällskostnader. En total idioti!

"När man läser den och perspektivplanen 2025 så inser man att det går att bygga ut en ganska mycket vindkraft utan att det blir problem med elförsörjningen. "

Vad man helt negligerar är det faktum, är att vindfjollor är intermittenta och de saknar det mest elementära, start och stoppknapp.
Det som levereras ifrån intermittent elproduktion har ingen leveransgaranti. Den sammanlagda undermåliga elleveransen är fullständigt meningslös för Sverige. Kärnkraft tillsammans med vattenkraft levererar mer än 100% av Sveriges behov plus exporten av el, under hela året!
Varför då medvetet bygga  vindkraftverk som kräver landyta som te.x Smålands yta? Som dessutom påverkar menligt människor, djur och natur. Och det värsta av allt: Vi behöver inte dom!

Det som "nyss" var ett lagringsproblem ifrån kärnkraft är nästa generations kärnkrafts behov av bränsle i ca 500 år, och kraftigt bidrar till enklare, billigare behov av "slut" 
förvaring! Nästa generations kärnkraft konstrueras och påbörjar drift inom 24 månader! 

Men inte i Sverige? Tidigare politiker införde "tankeförbudslagen" för forskning inom kärnkraft?
Hoppas att dagens politiker lägger vindfjollor tillbaka till historieboken, de fungerade lika intermittent som väderkvarnar!
"
Först till kvarn" är ett bra begrepp!
 
Groucho Marx:
”Han må se ut som en idiot och tala som en idiot, men låt inte lura dig, han är verkligen en idiot!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar