fredag 21 april 2017

Lotteriet i skolan är en typiskt socialt ingenjörsverk modell sovjetiskt system!

Skolor i attraktiva områden har ofta får fler ansökningar än de har platser.  Nu föreslår regeringen att lottning, snarare än hemort, ska avgöra vem som få gå i skolan. Mao skulle det innebära att elever i rika områden kommer vara tvungna att gå på skolor som ligger i fattigare områden och vice versa.
Förslaget är regeringens men verkar också få starkt stöd från borgerliga debattörer.
Hur kommer medelklassväljarna som köpt bostäder för mångmiljonbelopp för att säkra en bra skola åt barnen reagera på detta förslag?

Skulle detta förslag hjälpa integrationen?

Hur kommer opi
nionssiffror påverkas på sikt om detta realiseras?
Foliehatten har en känsla att det här är inget lotteri, utan de kommer medvetet placera ut ungdomar på ett sätt de behagar. Det här är inget annat än social ingenjörsverk, dvs politiker bestämmer var dina barn ska gå i skolan. Det här är ett sovjetiskt system.

Förslaget innebär att om man har en friskola i sitt närområde, där man vill att ens barn ska gå finns närhetsprinciper och syskonprinciper som idag trumfar sökande utan dessa parametrar. Förslaget ämnar prioritera lottning framför dessa parametrar, dvs man kan bli nekad plats trots att man bor nära och/eller har syskon i skolan och därmed behöva placera sitt barn, på en geografiskt mer avlägsen plats.
Ett scenario kan vara man bor i Täby och söker åt sina barn i de tio närmaste skolorna och får beskedet: ”det finns ledigt i Tensta och Södertälje!” Vansinne!

Förslaget innebär att man tar elever från sämre presterande skolor och bussar ut dem till bättre presterande skolor, det vill säga att antagligen kommer man att sprida ut det som gör att vissa skolor inte fungerar så bra till alla skolor. Därigenom får man en jämn och "bra" kvalité på alla skolor.

Problemen lösta! Eller?

Dubbelidiotin i förslaget är att man tror att några få duktiga etniska svenska medelklasselever ska "lyfta" klasser med 90% barn som knappt förstår svenska. Samtidigt tror man inte att utslussning av störande element till väl fungerande klasser ska dra ner dem. Det krävs bara ett par stökiga elever för att totalt sänka en klass.
 
Foliehatten förstår inte att folk plötsligt blir förvånade och upprörda? Det här har varit på gång länge, ett gammalt förslag alltså. Antagligen kommer det att bli full kalabalik nu, hos den nyvaknade medel- och överklassen, såvida de inte hittar ett nytt sätt att "köpa sig" förbi det här socialistförslaget.

Kommer förslaget igenom riksdagen kan det innebära att få privata skolor kommer att fortsätta drivas och helt sonika står Sverige inför en ny skolkris, när det fattas 300 000 skolplatser år eleverna. Då blir det sporadiskt faveltänk, a´la modulhus och kortsiktiga lösningar, precis som i migrationspolitiken.

Påpekas kan att lottning som urvalsmetod är mycket tvivelaktigt. För det första bör man alltid fråga sig hur lottningen går till och hur slumpmässig den verkligen är. Att få till slumpmässighet är svårare än man tror och intresset att påverka lottningen kommer så klart att vara stort. För det andra så är lottning som urvalsmetod till studier tvivelaktigt rent rättvisemässigt. 
I FN:s Barnkonvention, som Sveriges samlade vänsterpartier brukar framhålla när det passar deras samhällsskadliga agenda.
I artikel 28 framgår: ”göra högre utbildning tillgänglig för alla på grundval av förmåga genom varje lämpligt medel.
https://unicef.se/barnkonventionen/las-texten#full
Mycket tveksamt om
förslaget följer barnkonventionen!

I en
mycket intressant kommentar på FB Expressen ledarsida:
Citat:
Ska vi då också lotta ut förstahandskontrakt i Stockholm?
Förturer till cancerbehandlingar?
platser på äldreboenden?
Är detta nästa steg i socialiseringen av Sverige?

Gudmundsson är som vanligt lysande i sina sarkasmer:
”Den största orättvisan i livet grundläggs dock redan vid födseln. Det självklara svaret från regeringen bör även här vara lottningen. Bebisar kan med fördel födas centralt, för att sedan med slumpens hjälp fördelas bland landets myndiga invånare.”

Men först av allt borde man kanske lotta ut riksdagsplatserna, så att nuvarande makthavare fick en chans att komma ut i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar