lördag 17 juni 2017

Varför är inte kärnkraften framtiden i Sverige?

Den som tror att sol och vind kan ersätta några andra energislag måste leva i en fantasivärld, där det alltid är lagom blåsigt, molnfria dagar och sol på natten!

För att ersätta kärnkraften får det i Sverige inte förekomma natt, moln eller vindstilla.

Verkligheten är att sol och vind inte kan ersätta någonting. Vad som händer i praktiken är antagligen, att det ”ersatta” blir kvar, fast nu som reglerkraft. Med nästan lika stora produktion som tidigare, men mindre effektivt och förutsägbart. En annan verklighet är att det ”ersatta”, ersätts egentligen av fossileldade reglerkraftverk och inte av de där solpanelerna och vindkraftverken som sällan producerar någonting. Då finns i alla fall möjligheten att det nya är lite mer effektivt än det gamla och därmed har lite mindre utsläpp per producerad kWh.

Alla de som genast vill snabbavveckla fossila bränslen, kan väl inte för ett enda ögonblick fundera över konsekvenserna av vad de föreslår?
En sådan snabbavveckling skulle få mycket värre följder än även många graders global uppvärmning. Bara en ny istid är en värre klimatförändring som realistiskt kan inträffa.
 
Det var debatt i riksdagen för några dagar sedan. För de politiker som vill ha bra energi, bra miljö och god ekonomi var det bara en debattör som förstått problembilden. Alla andra lever i en ”koldioxidbubbla” där man tror på detta, Allra värst är Lövin som är ett bra skräckexempel på total okunnighet! Flygskatten är ett bra exempel på idiotin!


Inför förra valet 2014 gav Alliansen SD öppet mål om invandringsfrågan som de utnyttjade väl. Nu håller de övriga på att göra om samma misstag en gång till, om koldioxiden.
Lär de sig aldrig?

Vad finns att lösa? Antingen långtidsförvarar vi bränslet (redan löst) eller förstås ännu bättre kör det kärnkraftverk generation 4 eller mer. ”avfallet” som alltså inte är avfall, finns redan, så vad hjälper det att lägga ner kärnkraft? Lönsamheten är OK utan straffskatter!
 
Svaret som i stort sett alla politiker i Sverige inte vill inse, är att kärnkraften är en så effektiv kraftkälla, att den skulle konkurrera ut allt vad som heter förnybart!

Det förnybara är ingenting annat än AGW-rörelsens
snuttefilt. När skall regering, riksdag och väljare informeras om att kärnkraft kan ersätta allt vad som heter förnybart? Hur länge skall vi låta oss förledas av den dolda sufflören bakom IPCC?
 
Kärnkraften utvecklas nu så enormt, att den kan sopa golvet med allt annat.
En lösning är att bygga breedreaktorer som samtidigt som de bränner avfallet genererar energi. Det finns en model PRISM, utvecklad av GE mm, som bland annat har varit på förslag i UK. 
Även här blir det restprodukter men då pratar vi hundra års förvaring, inte flera tusen.
 
Ett alternativ som redan används idag är upparbetning och produktion av sk MOX-bränsle. Det tar naturligtvis inte bort problemet helt, men det reducerar volymerna som måste hanteras.
Att lägga ner det i ett bergrum som den svenska planen är, är väl ok men varför – är det inte bättre att bränna det och generera energi?


Den nya solenergiparken i Indien som Jens Ergon berättade om i SVT förra veckan kostar ca 12 miljarder kronor (varav 10 miljarder var den ursprungliga budgeten) för ca 1 000 GWh/år, dvs en tiondel av ett normalstort kärnkraftverk.
Med 10 år avskrivning och 6% ränta blir kapitalkostnaden ca 1:40 kr per kWh. Till det kommer driftkostnader. Det har gått åt 2 000 km elkabel, det är förfärande mycket för något som producerar så litet.
Solkraft kan inte utvecklas så mycket mer. Den teoretiska gränsen för verkningsgraden ligger på 33%. Det är bara dubbelt så mycket som nu. Det innebär att det finns en undre gräns för produktionskostnad för solkraft i Indien vid ca 80 öre/kWh.
Det talas om solceller baserade på gallium, det är möjligen dom som kan nå 33%. Problemet är bara att idag kommer väl all gallium som en biprodukt från aluminiumsmältverk och såna ska vi väl inte ha i den gröna utopin.

Vänsteraktivist Jens Ergon som vill omvända världen och han fortsätter i SR som nyss körde ett reportage från en indisk solcellsinstallation som ABB deltar i. Verkar som om SVT och SR samsänder propagandan!

Lite siffror: 648 MW solceller , 6 miljarder i installationskostnader och 25 års avskrivning. Gissar på 2000 timmar med solel. Då blir avskrivningskostnaden 20 öre per KWh. Inte illa men därtill kommer kostnader för marken, driften och för moln och natt elproduktionen! Det nämndes att bankerna ville ha 11% i ränta för att låna ut till detta riskfulla projekt.
 
Denne Jens Ergon är nog SR/SVTs mest ohederlige journalist, endast distanserad av Erika Bjerström. Jens Ergon har varit aktiv i våldsbenägna vänsterextremistorganisationen Attac. De var kopplade till Göteborgskravallerna

Det som är radikalt i USA är verklighet i Sverige!
68 Mdr i skatt på energi plus 25 i väg och trafik samt övrig energi!

Vi är värst!

Priserna för elcertifikat har rasat under våren 2017 och ligger nu runt 50 SEK/MWh. Det finns rätt så många vindkraftsparker som byggts under de senast tio åren som räknat med elpriser på 500 Sek/MWh och certifikat på 300 sek/MWh. Spotpriset har under våren sällan varit över 300 sek/MWh och med certifikaten nere på 50 så kommer vi snart se en bransch som går på knäna. Nu kommer väl alla får vara med och skjuta till lite mer subventioner så att kollapsen skjuts ytterligare något år in i framtiden.


Det system vi har i Sverige och EU är sämsta tänkbara i alla avseenden, det utdöms t.o.m. av IPCC. Tror man på utsläppshandel som ett effektivt verktyg, men vem gör egentligen det, så ska man inte röra till det med skatter och subventioner!

Fråga vilken ekonom som helst om vansinnet som pågår!
Det enda det råder konsensus om är att roffa åt sig så mycket stålar som möjligt. Och det enda konkreta man uppnått är momsbedrägerier i miljardklass och, som visat av Janne Josefsson, till stor del gått till finansiering av jihadister. Oj vad det kommer att göra ont när den här bubblan till slut spricker. SVT nyheter har skrivit om detta

Chalmers Magasin nr 2 2017.
Professor Tomas Kårberger påstår att FÖRNYBAR ENERGI, sol och vind, nu är billigast.
Bra, det kan han ju tala om för politikerna så kan de TA BORT SUBVENTIONERNA till förnybart!
Sen säger en annan expert: Solen en väg ur FATTIGDOMEN. Det måste nog vara en helt orörd väg!
Professor Rikard Landberg vill utveckla tekniker som kan individanpassa kostråden. MINDRE KÖTT!
Gamla Chalmerist har berättade detta för Foliehatten – de undrar och suckar, hur det står till?

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte varför man inte bara tar detta jättefarliga avfall från kärnkraften och kör ut den i rymden. Skjut ut avfallet i riktning mot solen. Problem solved.

    SvaraRadera
  2. Finns många intressanta punkter ovan att kommentera men tar bara upp en..
    Ett närliggande köpcentrum har en större solcellsanläggning där man på en elektronisk display stolt visar upp hur mycket den levererar.
    När det är solsken alltså! Dvs soliga dagar, på sommaren, Övriga med lite mulet är effekten nere i "några bilgeneratorerklass", 5-6kW.

    SvaraRadera