måndag 14 december 2020

Enligt SCB statistik har vi en klar överdödlighet i Covid-19!

 SCB har släppt den senaste statistik över dödlighet i Sverige.

 Går vi in under fliken Tabell 1 i Excel så kan vi se att vi under november hade en överdödlighet på > 600. Detta innebär att hela underdödligheten från juli, augusti, september och oktober är utraderad. Vi har nu en överdödlighet under andra halvan av 2020, redan innan decembersiffror är inräknade.

Om vi följer den SCB- statistiken för "Covid-19 2020-21" som är perioden som börjar med de första dödsfallen i mitten av mars 2020, så har vi nu en total överdödlighet på cirka 5 500 personer.

Dessvärre ser det mörkt ut för december och vi får räkna med överdödlighet på kanske 1000 personer under december månad. För
Covid-19 året i helhet, dvs. fram till mitten av mars 2021, så får vi tragiskt nog räkna med en 5-siffrig överdödlighet.

Utan tvekan är utvecklingen dessvärre mycket negativ och oroande. Foliehatten hade tidigare befarat, att Sverige skulle få en överdödlighet för andra halvan av 2020 perioden 1:a juli - 30 november. Med novembers siffror besannades detta med 744 dödsfall.
Sedan pandemin började i mitten av mars så har vi nu en
överdödlighet på 5 635 personer. Denna siffra tar hänsyn till säsongseffekterna av att fler personer dör på vintern än under sommaren. Det ser mycket oroande ut för december, och det är svårt att se att vi skulle landa på en överdödlighet för perioden 16e mars - 31 december på under 7 500 personer.

Detta betyder att vi är
på väg att få 95 000 döda sedan 1a januari, vilket är ett felaktigt sätt att räkna, eftersom högst någon enstaka person hade dött i Covid-19 innan mitten av mars. Vi ska istället räkna 16:e mars 2020 till 15 mars 2021.

En tröst i mörkret är att ändå att nyinlagda på IVA har varit konstant i snart en månad - 30 nya per dag. Detta avspeglar smittspridning jämfört mot andel exponerad i "riskgrupper" som inte verkar ha förvärrats senaste månaden.

Vi kan också notera att
svenska folket lever försiktigare än någonsin ända sedan februari. Färre än vanligt dör i trafiken, färre än vanligt har blivit smittade och dött av diverse andra andra sjukdomar och det visar att den statistik som SCB släppt har fler än 5600 personer dött av Covid-19 är korrekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar