lördag 27 februari 2021

EU vill förbjuda blyammunition!

Europeiska kemikaliemyndigheten har lagt fram ett förslag om förbud för användning och försäljning av blyammunition inom hela EU efter en begäran från EU-kommissionen. Det finns redan sedan 2002 i Sverige ett förbud mot blyhagel vid våtmarker som inkluderar grunda sjöar och havsvikar.

Ännu en gång är det miljömupparnas plakatpolitik som fått genomslag och som vanligt gäller det att sila mygg och svälja elefanter. Blyammunition påverkar inte naturen nämnvärt och de flesta kommer inte märka någon som helst skillnad om de förbjuder blyammunition. Det finns ingen studie som kan bevisa blyammunitions skadliga påverkan, utan det är ett tyckande i plakatpolitikens spår.

Hur ser det ut på de slagfälten i Europa som fick uppleva de två krigen?

Självklart går det att ersätta bly. Fördelarna med bly är att det har hög densitet, är billigt och är en förhållandevis ädel metall. Den reagerar inte gärna och bildar vattenlösliga salter eller oljelösliga, organiska föreningar (som tetraetylbly i blyad bensin) och dessutom är den mjuk nog för att inte rikoschettera som hårdare metaller.

Om det är blyet man är rädd för, så kan miljömupparna ge sig på och gräva upp alla blyinfattade kablar som Televerket och Statens elbolag grävt ner i jorden och ute på landsbygden de senaste hundra åren. Där finns flera miljoner ton bly att gräva upp. Men det är klart, då kan man ju inte gnälla på jägarna och hänga ut dem som miljöförstörare.

Sverige har extremt mycket skog och det är förhoppningsvis mycket få jägare som går och sätter kulor i träd till höger och vänster. Det måste vara en once-in-a-lifetime-händelse när sågen väl går på en jägares kula och när det ändå händer så är det bara att byta klinga och fortsätta, det är ingen stor grej utan sådant som man ändå gör kontinuerligt på ett sågverk.

Svenska Jägareförbundet har i 15 års tid konstaterat att blyammunition i sig inte utgör något problem Problemet handlar om utvecklingsstörda jägare som skadskjuter fåglar och på så sätt lämnar bly i naturen och lämnar slaktrester med blyfragment i naturen, det är alltså jägarnas hantering som utgör problemet inte blyammunition i sig.

Ännu en gång visar EU sin inkompetens eftersom de inte har hela bilden klart för sig.


Foliehatten har en nära bekant som är jägare och han säger att kan kan använda stålhagel istället för bly.
Att använda bly innebär mindre lidande för djuret eftersom det dör direkt, vilket ofta inte är effekten med stål oavsett om man går ner 1-2 i storlek.

Om man som beslutsfattande politiker skall välja här så blir det en motsägelse mellan miljöpåverkan (om den ens är mätbar) och djurets välbefinnande. Bara att välja, alla jägare kommer anpassa sig men kommer antagligen behöva dra ett extra skott emellanåt för att avsluta djurets lidande om man måste använda stål.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar