onsdag 10 februari 2021

Förbereder sig Iran på sanktioner/anfall av sina fiender?

Mer än 30% av världens oljeexport går genom Hormuzsundet. Om denna export blockeras kommer världsekonomin i fritt fall. Om Iran skulle attackeras av USA, Israel och / eller Saudiarabien, kommer Iran knappast att tveka att blockera Hormuzsundet. Det skulle påverka och stänga oljeexporten flera andra länder.

Iran är sårbart på grund av Hormuz, eftersom deras export också måste gå igenom denna smala sund. Men nu kommer Iran att kunna kringgå denna flaskhals. Landet öppnar snart en ny rörledning förbi Hormuzsundet för att exportera olja till Kina och Asien från Omanbukten över Indiska oceanen.

De som följer med Joe Bidens agerande har han redan riktat hot mot Iran, med stort gillande från Israel. För Israel är Iran ett rött skynke och med Irans pipeline har de plockat bort blockadvapnet som vi har sett tidigare och de fick stora konsekvenser, när Iran inte kunde exportera sin olja.

Med byggandet av pipelinen visar också Iran att de troligtvis var medvetna om att USA/Israel/Saudiarabien skulle använda detta vapen och nu har Iran vridit detta ur händerna på dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar