lördag 13 februari 2021

Vilken väg kommer Frankrike att ta?

Frankrikes president Emmanuel Macron börjar så smått förbereda sig för presidentvalet i Frankrike 2022. Det går inte bra för Macron på hemmaplan, Stödet för Le Pen har ökat sedan förra valet. I flera opinionsundersökningar skiljer det inte mer än ca 4%. 52/48% mellan vänster och höger i Frankrike, i Sverige 82% vänster 18% nationalister.

Att sätta hoppet till Macron är lite väl optimistiskt. Anledningen till Macrons uttalanden är att han är pressad på hemmaplan. Marine Le Pen ligger inte långt efter Macron i opinionen, men även Dupont-Aignan har fått ökat stöd och tillsammans med Asselineau och Lassalle samlar de ungefär en tredjedel av den franska väljarkåren. Macron måste helt enkelt visa sig stark och anspela på konservatism och fransk nationalism för att överhuvudtaget ha en chans.

I förra valet vann han med 66 % mot Le Pens 33 % i andra ronden. Nu visar siffrorna en fördelning på 55-45 fördel Macron. I en mätning var resultatet 52 % Macron mot 48 % Le Pen.

Samtidigt verkar det inte finnas någon annan utmanare. Den traditionella liberalkonservativa högern har slitits itu av interna stridigheter mellan de som är mer konservativa som Laurent Wauquiez och mer liberala politiker som Xavier Bertrand. Socialdemokraterna har kollapsat och föredettingar som Hollande och Segolene Royal föreslås som kandidater. Paris borgmästare Anne Hidalgo är den populäraste men tveksamt om hon kan samla tillräckligt med stöd för att utmana Le Pen och Macron. Många socialdemokrater föredrar Macron och gröna kandidaten Jadot har snappat upp en del socialdemokrater och även Melenchons väljare från vänsterkanten.

Macron är helt enkelt rädd för att Le Pen ska bli president, det är därför han agerar som han gör.

Det är glasklart att om någon verklig eller inbillad stormakt skulle reagera på Bidens USA är det Frankrike. Macron har visat med sina uttalanden att man får vibbar om De Gaulle i ”pojken”med en hustru som kunde vara hans mor!

Paris bidrog till att avlägsna UK från EU och då var det första steget taget. Tillsammans med Berlin skall distansering från USA - med betoning på ”kultur och historia” - inledas, över huvudet på övriga EU-länder som från Frankrikes horisont spelar underordnad roll, med visst undantag för Spanien, som Frankrike har speciella historiska band till och vice versa - som Voltaire till Rousseau.

USA riskerar att bli ett "liberalt" näste för smittspridning som det i alla lägen konservativa Frankrike ser som en paria som nationen genom reduktionism i relationerna Europa - USA, det gäller att nedgöra värsta yttringar av och konsekvenser för. Macron har satt sig som
förträdare för Europeisk kultur och historia mot Imperialismens Liberala Kärnland.

Frågan är om Macron får med sig Tyskland? Merkels efterträdare
Armin Laschet är inte alls intresserad av ett Frankrike i de evigt historiska drömmarnas förflutna.

EU håller på att slitas sönder inifrån och det är väntat med 26 olika länder i unionen där Tyskland och Frankrike försöker valla in i hägnet ”överlåtet åt två” att bestämma ödet över. Sverige är det villigaste fåret att låta sig ledas in. Med en sådant ”får” som Löfven kan man inte förvänta sig mer. Spelet som Frankrike/Tyskland håller på med, är över Löfvens intellekt!

Frågorna är många med vad som kommer att hända med Tyskland efter Merkel. Merkel sitter som fastlimmad på sin post till hösten. Merkel är/var en garant för ett passiviserat Tyskland. Hon tillsattes efter ett märkligt kuppartat förfarande när en populär och stark förstakandidat blev föremål för en skandal. Hon föddes i Östtyskland, växte upp där och var starkt engagerad som kommunist. För henne är det naturligt att tyskarna ska böja nacken och ta order från stormakter.

Det skall bli intressant att se om hon bakom kulisserna kommer att dra i trådarna eller är hennes sjukdom så allvarlig, att hon lämnar allt?

Naturligtvis så kommer både Imperiet och Kina att söka destabilisera och f
örsöka få ökat inflytande i Europa, för sina egna intressen. Ett enat och starkt Europa är framför allt ett hot mot Imperiet. Europa har en större befolkning och ekonomi än Imperiet. Tänk om Euro på sikt skulle ersätta USD som handelsvaluta? Då tar den Liberala världsordningen slut.

Tänk på att Frankrike i snart tusen år varit en bastion för den franska kulturen och det franska folket. Foliehatten njuter när han besöker Paris och vindistrikten.
Han hoppas att han snart får Covid-19 vaccinet så att den planerade resan till Bourgogne blir av i höst. Foliehatten
tycker det är tragiskt att se Paris gradvis förslummas och övertas av invandrare. Låt fransmännen vara stolta över sin kultur och sin historia. Även de behöver en ”Stor Hemvandring.”

Över 65% av fransoserna tycker att det är för många invandrare i landet. Denna ståndpunkt kan man förstå efter att ha besökt "la banlieu"-förorten eller Paris gatubild med tiotusentals invandrare som blockerar gator under bönetiden!
Notera att
svensk media ständigt smutskastar och brunsmetar de som vill behålla Frankrike i dess tidigare form och inte vill ha det liberala imperiets inflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar