onsdag 3 februari 2021

Kommer det att bli skärpta krav på arbetskraftsinvandringen?

Igår gick M ut och krävde stopp för arbetskraftsinvandring för lägre kvalificerade arbeten.

SVT Nyheter skriver: ”Moderaterna vill stoppa arbetskraftsinvandring för lägre kvalificerade arbeten då man anser att det finns gott om folk i Sverige som kan ta de jobben. Anställda där man tjänar mindre än den svenska medianlönen ska inte kunna rekryteras från utlandet. Ny huvudregel för om ett jobb anses som lågkvalificerat eller inte bör enligt Moderaterna vara lönenivån. Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas för arbeten med lön som ligger över den svenska medianlönen, något som varje år fastställs av Statistiska Centralbyrån (SCB). För närvarande uppgår den till 31 700 kronor i månaden. ”

Regeringens utredare och LO vill också ha nya regler, men regeringen är uppbunden av de andra JÖKEN partierna.

Arbetsgivarorganisationen Almega resonerar med en märklig logik:
”Moderaternas förslag får dock skarp kritik från tjänstesektorns arbet
sgivarorganisation Almega som anser att förslagen kommer att försvåra rekryteringen i många servicebranscher.
Enligt chef
sekonomen Patrick Joyce innebär ett så högt lönekrav att flera branscher inte kommer att kunna rekrytera personer från länder utanför EU. Dessutom får bristyrken, som kockar och kvalificerade yrkesarbetare inom teknikkonsulttjänster, svårt att klara ett så högt satt lönekrav.

– Den höga arbetslösheten bland flyktinginvandrare beror inte på arbetskraftsinvandringen utan på dålig integrationspolitik och bidragssystem som hindrar nyanlända kvinnor från att ta enklare arbeten, säger han. ”

Alla möjliga jobb kallas "bristyrken." Ordet verkar numera betyda något annat än vad det betydde tidigare.

Är lönekravet för högt för "kvalificerade yrkesarbetare inom teknikkonsulttjänster?  Vi har en arbetslöshet i Sverige och kan troligen bemanna jobben själva. Om det är specialistkompetens eller hantverkare - tjänar de ofta mer än 31700 kr per månad. Vissa arbetaryrken som efterfrågas har bra löner.

Medianlönen i Sverige ligger runt 31000, inte så märkvärdig lön om man jobbat ett antal år. Poängen är såklart att inga städare eller personliga assistenter kommer upp i de lönenivåerna, alltså stoppar man den okvalificerade invandringen genom att sätta den nivån.

Klart politikerna börjat fundera kring världens liberalaste arbetskraftsinvandring. M har hela tiden försvarat politiken, trots att de vet att integrationen inte gynnas av bristen på enkla jobb för människor som redan bor i Sverige.  Sverige är ett av de länder som har lägst procent enkla jobb. Det har skapat integrationsproblem och bidragit till att fler levt på bidrag(siffran på närmare 1,5 miljoner nämns) än de annars skulle ha gjort.

Moderaterna tror inte ens på sina egna förslag - de följer bara det som ligger "rätt i tiden". Om det nu skulle gå igenom så finns det inga som helst garantier för att linjen kommer att bestå på sikt. När man känner för det så gör man bara en ny politisk tvärvändning i 180 grader.

Notera särskilt att det gäller
arbetskraftsinvandring. En oerhörd andel av de som kommer hit faller inte in i det facket och kommer alltså inte att omfattas av kraven i förslaget.

Praktexempel på en av alla parasitbranscher som vuxit upp runt det svenska invandringsträsket är assistentbolagen. Självklart är det inga problem för tjänstesektorn att rekrytera arbetskraft i Sverige, inte minst sedan Corona. Problemet är såklart att företag som importerar arbetskraft från U-länder tjänar mycket bättre pengar genom att blåsa staten på skattepengar genom svartjobb samtidigt som man mjölkar bidragssystemen. Konkurrensen inom vissa branscher är numera satt ur spel och företag som inte fuskar går inte runt. Denna situation är sossarna tydligen mycket nöjda med. Inte konstigt att ingen ur den kvarvarande arbetarklassen röstar på S.

Expressen stödjer M: ”Det viktiga är att Migrationsverket får i uppdrag att göra rimlighetsbedömningar av ansökningarna så att inte skrupelfria företag börjar anställa diskare till fantasilöner på papperet som sedan betalas tillbaka på lönedagen.
Socialdemokraterna borde rimligen applådera Moderaternas omsvängning. S har ju angripit M gång på gång för dess ”tokliberala arbetskraftsinvandring”. Problemet för S är att man samtidigt har lovat att värna ”dagens regler för arbetskraftsinvandring” inom ramen för Januariavtalet.
Det visar hur snurrig politiken har blivit av Januariavtalet. I värsta fall slutar allt med att S nobbar M:s utsträckta hand medan M svarar med att attackera S för dess ”tokliberala arbetskraftsinvandring.”

Sossarna accepterar Ms utspel och hävdar att de vill se så skarpa åtgärder som möjligt.
Morgan Johansson: ”Jag tycker det är bra att Moderaterna vaknat nu, det här är ju deras stora migrationspolitiska reform för tio år sen som har visat sig slå så fel och bli så eländigt. Vår uppgift är nu att städa upp i den reformen med dom förslag vi har här och dom förslag som kommer ytterligare i november. Jag utesluter inga vägar, här gäller det att få till så skarpa åtgärder som möjligt.”

Efter hösten 2015 blev det politiskt omöjligt att hålla uppe asylinvandringen. Många asylsökande blev "spårbytare" och omklassificerades som arbetskraftsinvandrare. Det låter väldigt oseriöst, men det rensar faktiskt bort många oanställningsbara som inte ens lyckas få ett hittepåjobb. Det var många företagare som för några år sedan jublade över lönedumpning. Men de flesta av dem har tystnat eftersom den medföljande kriminaliteten helt enkelt kostar mera.

Moderaternas agerande är såklart inget annat än en omvändelse under galgen. Reinfeldts lärjungar hoppas att det bara är en svacka och vill återuppta nedmonteringen av välfärden med hjälp av massinvandring, så fort de får chansen. Vilket inte kommer att hända vid valet 2022 eftersom Alliansen är död och medelklassen inte längre kan fly mångkulturen.

Nu när moderaterna , som vanligt tio år efter, äntligen vaknar upp och förstår verkligheten och det orealistiska i deras tidigare beslut så passar de på att kolla om detta skulle kunna gå igenom. Äntligen verkar M ha kommit fram till att man måste ge upp en del av sin ursprungliga idé. Gårdagens förslag är tydligt och effektivt. Det märks att de var med från början och har kunskapen att lägga rätt åtgärder. Det går inte heller att tvivla på vad detta förslag vill uppnå.

Vilket sammanträffande! En utredning på samma tema lades fram igår. M ville gärna låtsas som om de inte att den skulle komma igår.  Morgan öppnade lite grann för detta i TV igår när han tyckte att det var ett bra förslag som M lagt.

I utredningen har de flesta förslagen
, kommit från extremistpartierna inom migration, MP och C. Det blir i det närmaste fritt fram att slänga in ansökan om än det ena än det andra och på så vis hålla sig kvar i landet på obestämd tid (byta grund för sin ansökan). I utredningen har smugit sig in avsnitt som snarare ökar incitamenten för lågutbildade och framtida bidragstagare att hålla sig kvar i landet/söka sig till Sverige än tvärtom. Det blir otydligt när en person egentligen ska lämna landet och kan tänka mig att det blir än mer omöjligt för polisen att jobba med verkställighet. Samtidigt som vi får massor med personer som befinner sig långa tider i limbo. Inte bra för Sverige och inte bra för individen.

Betänk också att arbetskraftsinvandrarens hela familj automatiskt får uppehållstillstånd och att de har omedelbar tillgång till hela välfärdssystemet. Retroaktiv föräldrapenning, barnbidrag, flerbarnstillägg, sjukförsäkring, VAB etc. Även om han får betala tillbaka en del av lönen så kan det bli en plusaffär.

Frågan är var/hur L ställer sig. De vill bryta Januariavtalet pga invandringen så nu finns det ett bra läge att visa att man vill ha en annan politik. KD och SD är garanterat med på tåget.

Just nu känns det som om det står och väger för svensk invandringspolitik. Ibland verkar det som om vi går mot lite mer restriktivare åtgärder men gång efter annan poppar MP och C fram och vrider om allting 180 grader.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar