söndag 14 februari 2021

Magdalena Andersson hintar om högre skatter på kapital för att betala invandringen!

I ett uttalande i DI anser finansminister Magdalena Andersson att Sverige behöver högre skatter på kapital. Här kommer det vi alla väntat på. Som vanligt hägrar bara högre skatter för staten. Var för inte göra som vanligt folk gör? Titta vad du har råd med och lev efter det.  Naturligtvis så är den svenska ekonomins grundstötning orsakad av covid och allt fler åldringar"

Magdalena: ”De ekonomiska klyftorna i landet nu alldeles för stora. Och de kan bli ännu värre, på grund av coronakrisen.”

Alla kan inte ha samma lön, pension och sjukförsäkrings förmåner som de i riksdag och regering. Foliehatten anser att riksdagen bör sänka sina löner till att ligga på medelinkomst innan de fokuserar på att plundra de skötsamma. Det är flagrant att riksdagen och regering höjde sina löner iår.

Magdalena: ”Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen.”

Att inte berätta sanningen är en sossespecialité, därför lindar man in det i fina ord som att rikedom är för lågt beskattat.

De flesta blir så trötta på sossarna, när de slirar på sanningen. Sverige har tagit in för alldeles för många invandrare som kostat enorma summor i bidrag, ökning av polis, vård, skola och alla extra brottsutredningar - misshandel, mord, skjutningar, våldtäkter, bränder osv som även det har kostat enorma summor. Vi kan komma till rätta med problemet, genom att strypa bidragen och göra en stor folkräkning, för att få bort alla som fifflar med bidrag eller är i landet illegalt.

Foliehatten misstänker att socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten, arvsskatten och gåvoskatten. Det handlar helt enkelt om en förmögenhetsöverföring från personer som jobbat och varit sparsamma till personer i huvudsak med rötterna från andra delar av världen.

Vad som menas med det politiskt fluffiga ”rika svenskar” bör klargöras ordentligt. Vad som ingår och räknas in i denna förmögenhet. När det kommer till bostäder så ska då bara värdet räknas in och beskattas eller ska det göras avdrag för de delar som består av lån?

När det gäller aktier så är det nuvarande värdet egentligen helt ointressant så länge aktien inte säljs. Värdet kan flykturera kraftigt på några timmar. Utdelningarna beskattas redan.

Slutligen så vet vi alla att när det gäller de riktigt superrika så lär knappast familjerna Wallenberg, Rausing, Persson, Douglas, Olsson, Johnson, Hult samt Stenbeck betala speciellt mycket mer i skatt.

Skulle Maggan Andersson vara historielös så väntar ett exidus av de rika och företagsamma. På 70-talet drog Kamprad, Rausing mfl från Sverige. Till och med Ingmar Bergman, Björn Borg och Ingmar Stenmark gick i landsflykt.

Orsaken till att tillväxt uppkommer är att kapitalister avstår konsumtion och investerar i innovationer och förbättringar. Dessa innovationer och förbättringar hoppas dom skall leda till högre lönsamhet och mer vinst. På så sätt får dom tillbaka det kapital de avstått.

Avkastningen på en lyckat investering i arbete med innovationer och förbättring är just vinst. Genom att beskatta vinst så inför man i praktiken böter på investeringar som leder till mindre tillväxt.

Desto högre beskattning på inkomster av kapital desto lägre tillväxt. Det är bara titta runt om i världen och observera hur det är i länder där man är mer eller mindre tillåtande för avkastning på kapital.

Att statskassan börjar bli tom, kan alla räkna ut. Det kostar enorma summor att försörja alla som går på bidrag över1 miljon medräknat barn ca 1,5 miljoner.

Med Covid-19 ser vi en nedåtgående spiral. Nu kommer företagen växa mindre eller tom läggas ner och skatteintäkerna kan bli betydligt mindre.
BNP gick ner -8% andra kvartalet 2020, men gick +5% tredje kvartalet.

Arbetslösheten är hög för att vara svensk standard. Enligt officiell statistik 8,2%, men enligt inofficiell förmodligen över 15% om man räknar med alla undantag som SCB sysslar med.

* Lockdown och restriktioner pga corona. (Den har inte dragit upp arbetslöshet så mycket, eftersom staten betalat för permitteringar och inte medtagen i arbetslösheten).
* Arbetsmarknadslager. Dessa utestänger en del av befolkningen från arbetsliv och skapar utanförskap och utanförskapsområden.

Att höja kapitalbeskattningen kommer inte leda till någon lägre arbetslöshet. Snarare tvärtom.

På 80-talet var sossarna mer kommunistiska med Ingvar Carlsson som partiledare och statsminister. Sossarna införde en skatt på penningtransaktioner. Den s.k. valpskatten.
Detta ledde till att många transaktioner flyttade till London och staten gick minste om skatteintäkter. De minskade istället för att öka. Det är antagligen en av de mest korkade beslut som en svensk regering gjort.

1995-2006 varierade statens inkomster från förmögenhetsskatten från ett par miljarder till drygt åtta miljarder per år, med en topp under 2001 och 2002. I förhållande till skatteintäkter totalt sett stod förmögenhetsskatten under dessa år för 0,3 procent till drygt 0,7 procent per år.

Idag är rörligheten större än på 80-talet. Framförallt hos yngre människor. Brain drain som en del länder dras med är en ganska effektiv fotboja som kommer hålla dessa länder ner på lägre levnadsstandard permanent.

Ökade kapitalskatter är tillväxthämmande och det kommer göra att kapitalister kommer föredra att investera i andra länder och tillväxten i Sverige kan avstanna.  Vill Sverige vara med och tävla om att överleva så är det rätta att helt ta bort kapitalbeskattning. Den är bara negativ.

Det är därför EU-kommissionen diskuterar skatt på finansiella transaktioner, det är viktigt att alla länder är med för att reglerna ska bli verkningsfulla. Socialisterna i EU är inga små tillväxthämmare. EU har också svag tillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar