söndag 28 februari 2021

Kommer topplocket på Balkantryckkokaren att explodera och EU blundar och hoppas på att inget händer!

 Svensk media är fullt upptagna med att hylla Joe Biden, Greta, jaga Ebba Busch och regeringens hantering av Covid-19 m.m.

Att det händer saker i ”Balkantryckkokaren” hittar du ingen som helst information om. Foliehatten ger först en kort sammanfattning om Kosovo. För några år sedan gjorde han en resa i alla de nya länderna i ex-Jugoslavien. Foliehatten fick då höra att det kommer att hända saker på Balkan och frågan var bara "när" detta skulle hända!
Ingen var nöjd med nuvarande situation!

Kosovo är en stat som skapats av Nato efter Balkankrigen, för att dela upp den före detta socialistiska republiken Jugoslavien. Området drivs som ett protektorat under Nato och EU.
Krigsförbrytaren och tidigare KLA-ledare Hashim Thaçi
har varit Kosovos president sedan 2016. Han var tidigare utrikesminister och premiärminister. Under 2010 presenterade den schweiziska senatorn Dick Marty en rapport på uppdrag av Europarådet där han kopplade Thaçi till organiserad brottslighet, inklusive omfattande narkotikahandel och smuggling av kroppsorgan och vapen.

Joe Biden kallade Thaçi för "Kosovos George Washington."

Kosovo är i praktiken en gangster/banditstat och ett amerikanskt protektorat skyddat av den enorma amerikanska basen Camp Bondsteel. 2016 skrev l’Espresso, en av Italiens ledande nyhetstidningar.

l’Espresso:Islamiska staten har minst fem träningsläger i landet (Kosovo). Den största av dem är nära Bondsteel, som är den största militärbasen utanför USA. Tränarna är några tidigare militanter från KLA, "hjältarna" från kriget mot Serbien. Där lär sig jihadister av albanskt ursprung arabiska och koranstudier samt hantera vapen. De tränar skytte och gerillainetik.  Kosovo är en mafiastat som är känd för att vara ett centrum för både organhandel och narkotikahandel. Förenta staterna och Nato har också säkrat minst en militärbas i Albanien."

År 2019 började den första fasen av en modernisering av flygbasen Kucova, ett projekt värt 58 miljoner dollar.

Anläggningen dimensionerades enligt Natos standarder och planen är att basen ska vidareutvecklas och bli en viktig stödpunkt för Nato vid Adriatiska havet. USA kommer att se många fördelar med att stödja kraven på ett "StorAlbanien." Den tidigare skaparen av "StorAlbanien" var Benito Mussolini och de italienska fascisterna.

I början av detta år började spänningen stiga på Balkan. Kosovos politiska oppositionsledare Ramush Haradinaj har hotat att förena Kosovo med Albanien om Serbien inte godkänner utbrytarkommissionen som en oberoende stat. Från den serbiska sidan fördömdes uttalanden starkt och Haradinaj beskrevs som en krigsförbrytare och ledare för en narkotikakartell. Haradinaj var en av ledarna för KLA under Kosovokriget.

Analytikern Paul Antonopoulos kommenterar situation på Balkan och påpekar hur riskabel en sådan politik är. Krigen på Balkan på 1990-talet borde vara tillräckligt bra exempel på hur farligt det är att börja leka med det etniska lapptäcke som Balkan är. 

Antonopoulos skriver att om ett sådant påstående skulle genomföras, skulle det leda till:

"Kroater och serber i Bosnien-Hercegovina skulle kräva enande med Kroatien." 

"Grekerna i norra Epirus i södra Albanien skulle kräva enande med Grekland."

"Bulgarer i norra Makedonien skulle kräva enande med Bulgarien."

Det här är bara några av de många nya kartförändringarna på Balkan som olika etniska grupper skulle kräva. Antonopoulos skriver att det faktum att EU inte svarar på krav som har så långtgående och drastiska konsekvenser visar hur svagt och splittrat EU är. Unionen kan inte ens förhindra en utveckling som den inte vill ha. Fem EU-länder har inte godkänt Kosovos självständighet - Grekland, Cypern, Spanien, Slovakien och Rumänien.

Paul Antonopoulos analyserar detta enligt följande: Det finns flera faktorer som gör att EU inte ser verkligheten på västra Balkan. Europa tar INTE itu med interna intressen i sina medlemsstater av rädsla för en ekonomisk kris och förklarar varför Turkiet till exempel inte har sanktionerats trots dagliga territoriella kränkningar mot medlemsländerna Grekland och Cypern.

EU har ingen gemensam geopolitisk ståndpunkt, och därför saknar de möjligheter att främja sina egna geostrategiska intressen, som de på Balkan eller till och med under förra årets krig i Nagorno-Karabakh.
Foliehatten har länge påståt att EU är ett stort skämt och ännu en gång sitter de handlingsförlamade i Bryssel! EU största intresse är att jaga Ungern och Polen och när de nu står inför en verklig utmaning, finns det inget ledarskap i Bryssel.

Ett geopolitiskt svagt Europa innebär att USA, under den nya presidenten Joe Biden, kommer att använda detta tomrum för att främja sina egna intressen på Balkan. 

Om USA och EU inte blir överens med varandra och EU inte står på egna ben kommer etniska grupper att använda detta utrymme för att främja sina egna idéer och inflytande. EU har inte kommit med någon tydlig ståndpunkt på grund av egen splittring i Kosovofrågan.

De flesta förstår kanske inte att med Biden har det blivit storpolitik. Om en sammanslagning av Albanien och Kosovo genomförs som ligger i USAs intresse, försvagar det Serbien och ryska intressen på Balkan. Frågan är om Biden vågar sätta sina planer  i verket?
Biden ser att Bryssel är i opposition mot hans planer. Detta beror på att EU inte kan förhindra det på grund av sin egen geopolitiska svaghet och långvariga tillbakadragande från regionen och att flera medlemsländer 
tycker inte som Bryssel.

1 kommentar:

  1. Biden är bara en korrupt gammal gubbe. Maktspelarna håller i trådarna som styr den torra, fnasiga kasperdockan Joe Biden. Vilka är det som styr det korrumperade, globalistetablissemanget?

    SvaraRadera