tisdag 9 februari 2021

Kinesiska muren i Malmö har blivit utsatt för det senaste i ekonomisk brottslighet!

"Kinesiska muren" är ett begrepp i folkmun på ett fastighetskomplex i stadsdelen Rosengård i Malmö, eftersom man importerade byggelement från Kina. Kör du på Ringvägen runt Malmö och kommer från norr ligger två vita niovåningshus utmed Ringvägen på höger sida. De byggdes 1971 av MKB(Malmö kommun). På 80-talet var det kontor och såldes av MKB strax efter år 2000, en del blev studentlägenheter och resten bostadsrätter.

I förra veckan hade SVT Rapport ett inslag om kinesiska muren, där man visade hur nergånget/slitet det var och vilka ekonomiska problem som Brf-föreningen har.

SVT nyheter: ”Redan några steg in i huset blir förfallet tydligt. Det är kallt, det är mörkt, det är smutsigt. Och hissen är som vanligt trasig. Det har den varit i över ett år, berättar en kvinna vi möter i trapphusets mörker. Hon är på väg ner till fots – från sin lägenhet på nionde våningen. Nu hoppas de boende i en av föreningarna, BRF Taxeringsrevisorn 2, att ett antal nytillträdda styrelsemedlemmar ska rycka upp skötseln av huset, och rädda föreningen undan en konkurs. Vid en konkurs skulle medlemmarna förlora sina hem men ha kvar sina skulder."

Redan 2014 slog miljöförvaltningen i Malmö larm om missförhållandena. Lägenheterna var fuktiga och mögliga och ibland stängdes elen av. Polisen berättar om knarkhandel och dålig kontroll på vem som bor i huset. Men först i januari i år gjordes en orosanmälan till socialtjänsten gällande 119 barn. ”De här lägenheterna hör ju till de bästa i stan”, säger fastighetsförvaltaren.

I kinesiska muren handlar det om att det fastighetsbolag som ägde fastigheten innan det ombildades till bostadsrätter har behållit 75% av rösterna.
Fastighetsbolaget har 75% av rösterna enligt stadgarna och det borde ha varnat alla som läst dem. Det har varit svårt att få fram stadgarna och det är obegripligt hur mäklare eller köpare har kunnat gå vidare med att köpa en lägenhet, utan att ha sett varken stadgar eller en någorlunda färsk årsredovisning, för att se situationen.
Mäklarna som sålt utan
dessa viktiga dokument har säkert brustit mot någon del av god mäklarsed och de människor som lånat hundratusentals kronor för att köpa en lägenhet utan att ha fått läsa varken årsredovisning eller stadgar har inte uppfyllt sin undersökningsplikt enligt Jordabalken 5:5.

Den som har ansvar för eländet i kinesiska muren är fastighetsbolaget Prime Livings gamla vd Jan Severa. Prime Living var/är börsnoterat men betedde sig som fastighets Jönssonligan under hans ledning. Severa ägde 34 av de 79 lägenheterna (genom bolag) men har ändå 75% av rösterna enligt stadgarna.

Sydsvenskan: ”Nästan hälften av lägenheterna i föreningen - 34 stycken – ägs av Jan Severa genom ett annat bolag. De lägenheterna har han hyrt ut till fastighetsskötaren Sapko Sinani. Sinani har i sin tur hyrt ut dem, bland annat som akutlägenheter åt Malmö stad, där skattebetalarna har skjutit till flera miljoner kronor.
Men Sinani och Severa har blivit osams: Sapko Sinani har inte betalat hyra på nästan två år. Därför kräver Severa att Sinanis privata bolag ska försätta
s i konkurs och betala tillbaka hyresskulden på drygt två miljoner kronor. ”

Här har båda dessa herrar lyckats hitta kryphål och myndigheterna är helt handfallna och passiva. Ingen skulle normalt köpa in sig som medlem i en sådan här Brf men tack vare sanslös invandringspolitik, så är många desperata.

Fastighetsförvaltare: ”Jag tror att det här är den nya brottsligheten, när de går in och kapar bostadsrättsföreningar. Särskilt när de som bor där är mindre utbildade eller nysvenskar som inte känner till systemet. ”
Den nya ekonomiska brottsligheten går till på sättet att man kapar en bostadsrättsförening, låta sina egna företag utföra jobben och överfakturera - i invandrartäta områden. Ett stenkast lite längre bort ligger Brf Ida som också hade ett liknande upplägg. En ordförande som lånade upp hundratals miljoner och försnillade dem. Enligt uppgift finns det flera Brf i Malmö med samma problem!

Den som köper en lägenhet i Brf Thomsons väg har inte en aning om hur stora lån föreningen har eller hur stor risk det är att föreningen går i konkurs – eftersom föreningen inte har lämnat någon årsredovisning sedan 2012. Brotten att inte lämna in årsredovisningar är många och leder sällan till någon åtgärd.

Systemet med bostadsrättsföreningar bygger på att alla medlemmar driver sitt hus som en demokratisk förening. Medlemmarna väljer en styrelse – och röstar bort personer som de inte har förtroende för. I Brf Thomsons väg har systemet havererat. I praktiken har styrelsen det senaste halvåret bara bestått av Sinani och en person till. HD och Sydsvenskan har upprepade gånger sökt den andra styrelsemedlemmen, men hon har inte velat bli intervjuad.
Andra ledamöter har hoppat av eller blivit utslängda från styrelsen. Det är många år sedan styrelsen bjöd in medlemmarna till stämma för att redovisa föreningens ekonomi och hålla demokratiska val.
Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna. De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.
Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Sydsvenskan: ”Sapko heter Sinani i efternamn. Det är han som härskar över Kinesiska muren. Sedan sex år tillbaka sitter han i styrelsen för Brf Thomsons väg. Alla vi pratar med pekar ut Sinani som den som bestämmer i huset. Dessutom anlitar föreningen honom som fastighetsskötare: det är hans bevakningsföretag Sinani Security som sköter både ekonomin och fastighetsunderhållet i huset under namnet Sinani Boservice. Sapko Sinani är också politiker för Centerpartiet.”

Det här är ett utmärkt tillfälle att titta till hur politiken fungerar i Malmö. Svensk politik är inte vad den har varit. Vilken fantastisk representant för Centerpartiet Annie måste vara stolt över hur mycket spännande multikultur som finns i partileden. Ni glänser verkligen.

Vänsterpolitikerna har länge trummat på att de nyanlända skall "äga" sina bostäder. Då slutar vandalismen och man fostras i demokrati. Vad de glömde är att var tionde nyanländ är kriminell och att plundra sina landsmän är normalt i beteende i många länder som gamla Jugoslavien och Irak. Att släppa ”tyglarna” för här beteendet utan kontroll är typiskt naivt svenskt och har säkert sopats under mattan av socialtjänst m. fl. eftersom det kan svartmåla någon med fel efternamn.

Foliehatten skrattar varje dag åt Malmö. Kommunen är mångkulturvurmarnas flaggskepp och den sjunker som Titanic.

1 kommentar:

  1. Titanic hade dock den goda iden att sjunka snabbt!
    Malmö länspumpas ju hela tiden av övriga sverige - om jag fattat rätt!

    SvaraRadera