torsdag 25 februari 2021

Regering och FHM har tappat kontrollen över Covid-19 åtgärderna!

De som följer de beslut om Covid-19 har de senaste dagarna sett en intressant utveckling, en slags civil olydnad på lokal och regional nivå. Det har nu gått så långt att svenska folket saknar förtroende både för FHM och regeringen, med all rätt. En massa konstiga regler som ingen förstår sig på.

Det vi nu får bevittna är ett generellt problem inom svensk statlig förvaltning. Myndigheter som tidigare hade klara och tydliga ansvarsområden har fått fler och fler sidouppdrag om allt möjligt som inte har med det ursprungliga ansvaret att göra. Detta urholkar ansvaret och kan leda till handlingsförlamning i en kris, vilket vi såg redan förra våren. I stället för att snabbt vidta åtgärder för att begränsa smittspridningen väntade FHM på "signaler" och "indikationer" på att de borde göra något. Ett gammalt talesätt inom svensk statlig förvaltning är att om du inte gör något kan du inte kritiseras för att du gjorde fel.

I Stockholm beslutade det lokala smittskyddet om obligatoriska munskydd i lokaltrafiken, en åtgärd som ogillas av FHM som tror att svenskarna är för
korkade för att använda munskydd på rätt sätt. Nu när munskydd börjat användas så tror Foliehatten inte FHM kommer tala om för folk att ta av dem. Folket är för smarta för det.
Munskydd har blivit en prestigefråga både för regeringen och FHM. Man ska inte underskatta människors dumhet när prestigen går i täten.

Att använda munskydd i offentliga miljöer är inte diktatur utan sunt förnuft. Resten av världen gör det. Hong Kong använde munskydd från första veckan förra året och de har en helt annorlunda dödskurva som ine är i närheten av den svenska.

I Västra Götaland beslutade man att hålla högstadieskolorna stängda efter sportlovet för att minska smittspridningen efter sportlovsresorna.
Detta är en åtgärd som FHM och regeringen starkt ogillar, av skäl som inte har med smittspridningen att göra.

Region Jönköpings län begär nu, som första region i landet, förstärkning av personal från andra delar av Sverige.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig:”Tyvärr är personalen på våra sjukhus mycket hårt ansträngda. Vi ser ingen nedgång av antalet fall av Covid -19. Nu behöver vi hjälp från personal med intensivvårdskompetens från andra regioner. Samtidigt sänder vi patienter till andra regioner för att få intensivvård.
Vi ser en uppgång i antalet fall av
Covid -19 i åldersgruppen 20-50 år vilket oroar oss mycket. Antalet vaccinerade är fortfarande för litet för att skydda mot en ny våg.”
Det är bara 4% av svenskarna som fått sin första spruta, och färre än hälften så många som fått båda sprutorna. Det räcker inte för att stoppa den tredje vågen

Alla dessa beslut på regional nivå är ett försök att begränsa smittspridningen. Det utmanar regeringens och FHM:s strategi att "plana ut kurvan" genom "kontrollerad" smittspridning. En strategi som var korkad redan för ett år sedan och dömdes då ut av experter i Sverige och utomlands. En strategi som vi har facit på och kan jämföra med resultatet i våra Nordiska grannländer. Sveriges strategi har visat sig vara helt katastrofal och lett till att tusentals svenskar dött i onödan.

Konflikten mellan de lokala myndigheterna och regeringen/FHM var elefanten i rummet som ingen talade om vid
tisdagens presskonferens som mer kom att handla om vad vi inte ska göra - enligt regeringen och FHM, än om hur vi på bästa sätt ska bekämpa smittan.

Utbildningsminister Anna Ekström höll en lång predikan om hur viktigt det är att till varje pris hålla skolorna öppna. Udden var klart riktad mot Västra Götaland, även om det inte sades rakt ut.
Johan Carlson vid FHM fortsatte att tala om hur viktig distansering är och att vi måste undvika att trängas. När han fick en fråga om vad de ska göra som inte kan jobba på distans och måste trängas i kollektivtrafiken varje dag svarade han irriterat, att då får de väl ändra på sina arbetstider. Kanske möjligt för en generaldirektör, man knappast för de knegare som håller igång Sverige under krisen.

Samma reporter frågade också varför Carlson trodde att så få resande i Stockholm följt uppmaningen att bära munskydd. En trolig följdfråga hade varit om inte FHM:s sega motstånd mot munskydd sänder dubbla budskap och underminerar de lokala myndigheternas försök att begränsa smittspridningen. Carlson räddades av pressekreteraren som sa att nu måste vi gå vidare.

Väldigt få förstår inte greppet FHM har över politikerna. Regeringen får avskaffa/lägga när FHM precis när de vill, men regeringen har en idiotisk slapphet. Vi har aldrig tidigare blivit styrda av en enda myndighet. Till stor del handlar det nog om ett kompetensförsörjningsproblem både inom regeringen och departementen. Man har svårt att snabbt sätta sig in i komplexa frågor som ett virus och överlåter därför det politiska ansvaret på underställda myndigheter. Vi har sett det tidigare i andra frågor, men problemet har blivit akut nu under pandemin.

Regeringen har inte visat någon handlingskraft alls. Man stoppade inte skidresorna i år heller. Till och med en svagbegåvad person begriper att om folk reser (ofta med buss eller tåg) till en skidort och där minglar med andra människor så ökar smittspridningen. Löfven och Carlson hävdade idag att det inte spelar någon roll eftersom de flesta inte åker till fjällen under sportlovet. Men detta är trams: de som gör det bidrar fortfarande till smittspridningen och kan smitta flera andra när de väl kommer hem.
Regeringen vill inte heller stänga skolorna efter sportlovet (tills dess smittade elever inte längre kan sprida smittan) eller införa obligatoriska munskydd i kollektivtrafiken och affärer. Åtgärder som de flesta andra regeringar runt om i
världen klarat av att besluta om utan problem.

Besluten att tvinga folk att gå hem tidigare från krogen och förbjuda knattefotbollen framstår vid en jämförelse som rent kosmetiska. Man låtsas vara handlingskraftig, utan att göra särskilt mycket för att minska smittspridningen.

Regeringen och FHM tappade kontrollen över smittspridningen redan för ett år sedan och de håller på att tappa den politiska kontrollen över smittbekämpningen. Man börjar ett år efter det pandemin bröt ut, prata om nedstängning. Därför dog tusentals svenskar i onödan när folk i våra nordiska grannländer klarade sig. Det är positivt att man på lokal och regional nivå, öppnar dörren för en mer effektiv smittbekämpning.

Rapporter från fjällvärlden visar att skidturisterna fullständigt struntar i avstånd och smittan sprids snabbt. Andra länder med vettiga regeringar har stängt skidanläggningar. Munskydd i kollektivtrafiken i Stockholm struntar många i. Vem har respekt för en statsminister som med mästrande ton kommer med direktiv som han själv struntar i? Sverige satsade på flockimmunitet (Tegnells vansinniga påhitt) vilket innebar att flera tusen dog i onödan.
OT: Sedan Löfven kom till makten har sprängningar, skjutningar och våldtäkter ökat mycket kraftigt.
Foliehatten
kan inte komma på något som har blivit bättre med Löfven vid rodret.


1 kommentar:

  1. Detta en influensa som har uppförstorats med ett politiskt syfte. Det räckte inte att skrämmas med att världen skulle koka inom tio år. Hela saken är bluff.

    SvaraRadera