söndag 21 februari 2021

USAs intåg i Syrien bryter mot FNs resolutioner!

Den 18 februari flyttades en amerikansk försörjningskonvoj in i nordöstra Syrien från de kurdiska områdena i Irak. Konvojen bestod av 60 lastbilar med logistikförråd, militär utrustning och pansarfordon.

Några av fordonen var äldre Humvees, som troligen kommer att levereras till SDF: s Kurddominerade styrkor. Det så kallade Syrian Observatory for Human Rights SOHR sa att konvojen var på väg mot staden al-Qamishli i norra al-Hasakah-provinsen. Enligt den Londonbaserade gruppen var detta den 12: e konvojen av den USA-ledda koalitionen som invaderade Syrien i år.

Enligt Voice of America har Biden-administrationen beslutat att bygga en ny militärbas i norra ockuperade Syrien. Den 6 februari anlände cirka 50 lastbilar till Hassakah, lastade med byggmaterial.

Biden-administrationen stärker USA: s militära närvaro i Syrien, vilket bryter mot internationella lagar och FN-resolutioner. Hasakah kontrolleras till stor del av SDF, men syriska myndigheter och ryska styrkor har också en betydande militär närvaro i staden. En högre militär talesman för SDF bekräftade för VOA att amerikanska trupper faktiskt hade skickats till en ny plats inne i staden Hasakah. 

"Medan amerikanerna har varit närvarande i Hasakah är byggandet av denna bas troligen en del av deras omlokaliseringsstrategi i nordöstra Syrien," sade den kurdiska ledaren, som bad om anonymitet eftersom han inte var behörig att prata med media om sådana frågor.

Donald Trump försökte avsluta USA: s militära närvaro i Syrien och det saboterades av Pentagon och nu är Biden / Harris-administrationen tillbaka på krigsspåret som lades under fredsprisvinnaren Barack Obama.

I en rapport framgår det att USA håller på att upprätta/bygga en flygplats vid ett strategiskt viktigt oljefält i Syriens östra provins Deir Ezzor som är ett militärråde anslutet till de Kurddominerade syriska demokratiska styrkorna (SDF) i provinsen som meddelade nyheterna och det nämndes i den arabiskspråkiga dagstidningen Al-Anba i Kuwait.

Enligt rapporten etablerar/
bygger Washington flygplatsen i oljefältbasen al-Omar, som är en av de största militärbaserna för de amerikanska styrkorna i Syrien. Utvecklingen kommer efter Pentagons tillkännagivande att ett amerikanskt företag använder syrisk olja utan tillstånd från Damaskus. Amerikanska styrkor var stationerade där under Donald Trump för att säkerställa olaglig kontroll av oljan. Under de senaste månaderna har USA skickat hundratals lastbilar med militär och logistisk utrustning till den nordöstra provinsen Hasakah. Washington har också flyttat trupper till oljefält som kontrolleras av USA-stödda SDF-styrkor i östra Syrien.

Det är intressant att notera att onlinetidningen War on the Rocks som har tydliga band till Pentagon, är mycket skeptisk till den nya strategin. USA har få attraktiva alternativ i Syrien. Realistiskt sett kan Biden-administrationen nu stå inför ett val mellan en obestämd halv-in, halv-out militär närvaro i norra Syrien och ett tillbakadragande som lämnar Amerikas lokala anti-ISIL-partner med de väntande vargarna. Ryssarna stärker också sin närvaro i Syrien och ser med förundran på vad Biden/Harris håller på med!

Frågan är hur länge Ryssland och Syrien kommer att acceptera att USA agerar på detta sätt! Det kan leda till en väpnad konflikt!

1 kommentar:

  1. Det är en fräckhet utan dess like av USA och inte särskilt många och inte tillräckligt inflytelserika bryr sig om detta fruktansvärda brott mot allt vad krigslagar och FN bestämmelser är. Visst om rätt skall vara rätt så skall USA-trupperna köras ut med våld om så behövs och deras baser skall raseras.

    SvaraRadera