fredag 5 juni 2020

Covid-19 fredag 5 juni!

+77 döda, +9 IVA, 1056 nya fall, 4668 döda.
Norge +0 döda, +5
nya fall
Danmark +4 döda, +64
nya fall
Finland +0 döda, +30
nya fall
Belgien +18 döda, +140
nya fall
Nederländerna +15 döda, +210
nya fall

Antal nya konstaterade fall idag för de EU-länder som rapporterat hittills:
Slovenien +2
Malta +3
Lettland +3
Litauen +7
Ungern +16
Estland +20
Schweiz +23
Finland +30
Bulgarien +34
Österrike +38
Danmark +64
Polen +129
Belgien +140
Rumänien +196
Holland +210
Summa: +887
Sverige +1056
och då passar vi på att släppa reserestriktionerna.

Smitt fallen fortsätter öka mycket kraftigt! Trots att Sverige idag testar mycket mindre än Danmark, Norge och Finland har Sverige ändå +1000 fall mer än dom! Det verkligt obehagliga är att uppgången i antal smittade i Sverige verkar vara konstant. Om man bortser från att det inte verkar finnas någon koppling mellan antalet dödsfall och smittade i Sverige, så borde/kanske ökningen av antalet döda komma som ett brev på posten 18-25 dagar senare. Det är de moderatstyrda sjukvårdsregionerna som hanterar smittan sämst. Det är de privata vårdhemmen som har flest döda. Åtta år med Reinfeldt har satt sina spår.

Lite smått komiskt när den otrevliga FHM tanten kläcker ur sig, att det är konstigt att Sverige särbehandlas av Spanien, gällande turism. Det hon inte förstår är att i Spanien, har man, oavsett resultat, försökt att kväsa smittan, medans man i Sverige har haft en slapp attityd. Hon blev helt ställd av nederländska journalisten när han sa, att Sverige inte har kontroll på smittan och kan ses som en paria i Europa.

Nu närmar sig Sverige 5.000 med stormsteg och ingen ser ett slut! Skrämmande höga siffror på nya fall de senaste dagarna! Detta är innan restriktionerna släpps över sommaren! Omvärlden vill inte ha med Sverige och svenskar att göra. Av förståeliga skäl. Inte heller våra närmsta grannar. Gränserna till Finland och Norge är också stängda. Danskarna ytterst tveksamma. Munskydd som de svenska styrande anser onödigt krävs/obligatoriskt nu på allt fler ställen runt om i världen. Flockimmuniteten börjar mest likna flockidioti!

Snart får de som känner sig ”friska” resa fritt inom Sverige. Hur ska man veta till 100% att man är frisk, eftersom man kan vara symptomfri..men ändå vara sjuk/smittad? Ingen som vet eftersom man kan inte bli testad och även om man har antikroppar så vet ingen hur länge man har immunitet.
"Hyfsat länge"
, sa Tegnell. Vad betyder det ?

Norge, med 5 miljoner invånare, har nu totalt 26 personer inlagda på sjukhus för covid-19 och endast 50 smittade personer. Av dessa ligger 6 stycken på intensivvårdsavdelning, varav 3 vårdas i respirator. Vi kan bara konstatera att Norge har en strategi som är totalt överlägset Sveriges strategi. Självfallet skulle Sverige dragit mycket nytta av normänens erfarenheter om hur man begränsar smittspridningen. Först igår kommer Sverige att masstesta!

Enligt Sveriges mäktigaste, mest kunniga och bäst betalda person i coronakrisen, Anders Tegnell så innebär det bara att Norges överdödlighet kommer att komma ikapp, senare när samhället öppnar upp. Norge har lättat på sina restriktioner i början av april och när säger Tegnell att dom ska börja avlida? Det är minst 4250 personer som behöver avlida i Norge om de skall vara ikapp Sverige. Någon som tror att det kommer hända, förutom gurun Anders Tegnell?

Om regeringen och FHM byter strategi genom att ge upp drömmen om flockimmunitet och börjar testa/spåra och isolera kommer vi kanske snart att se en markant nedgång i antal smittade. Det ser ut som att strategin är utbytt sedan Tegnell erkände det stora misstagen som FHM gjorde i början. Det uppstår säkert en kamp nu mellan FHM och regeringen om ensam mandat om bestämmande. Men det blir säkert en kortsiktig kamp.

Sanningen är att testa/smittspåra och isolera är mycket långt ifrån flockimmunitet och det är ett strategi byte. När svenska folket äntligen vaknat och sagt sitt i op-mätningar fick sossarna panik och visst är det byte av strategi.

Regeringen anslår nu X miljarder" har vi hört ministrar stå och stoltsera. Det är lätt med extra pengar att sätta in extra IVA-platser. Göra om avdelningar, köpa in respiratorer osv. Frågan är vad det hjälper, när det saknas händer, armar och material? Det finns inte material pga global brist. Man har avskaffat lager och slimmat vårdorganisationen i 25 år, medan befolkningen ökat med 2 miljoner. Det här är ingen skuta man vänder på en femöring. Det tar väl 3 år att utbilda en sjuksköterska. 7 år för bli färdig läkare. Sjukhus tar också år att uppföra och att bedriva avancerad vård i och tält har sina begränsningar. Nu har man försökt lösa det genom att t.ex personal som annars jobbar inom cancervården som blir förflyttade till IVA. Men det är långt från optimalt. De kan vård, men de kan inte just denna vård. Det blir då dessa utbildade som får dubbla arbetsroller, dels se till patienterna, sedan agera som barnvakter åt dessa outbildade.

I denna stund hjälper nog inte hur mycket man än anslår utom möjligen på marginalen. Många blev tagna på sängen av denna pandemi. Man trodde det bara var sådant som hände på film. Foliehatten hade aldrig underskattat risken, om han suttit i en beslutsfattande ställning. Han har för vana, att samla på hög. Däremot hade han nog stängt ned mer till en början när krisen väl, var ett faktum. Han hade dragit i nödbromsen direkt.

Det handlar om anständighet och att sjukvårdspersonal inte är slit-och-släng-varor. Man kör inte slut på sin egen personal fullkomligt, för att sedan neka dem semester. Då undergräver man förtroendet för hela förhållandet på arbetsmarknaden mellan parterna. Men det kanske man struntar i i Sverige, precis som med allt annat i pandemin. Om man struntar i att folk dör, så lär man väl strunta i att man förlorar kompetent personal också. Covid-19 för oss allt närmare att bli en bananrepublik, sorgligt nog.
Sjukvårdspersonal har inte rätt att strejka. Deras enda val, är att säga upp sig om det är för usla villkor, så som att arbetsgivaren bryter mot lagen om semesterrätten.

Det är bara ett spel för galleriet. Det har aldrig funnits några restriktioner. Man har kunnat köra sin husvagn från Ystad till Haparanda genom hela krisen. Inga kontroller och det har inte varit brottsligt. Det har bara funnits en allmän vädjan, att låta bli och glöm inte tvätta händerna. Nu tar man bort denna rekommendation lagom till semestrar för att inhemsk besöksnäring ska få sina intäkter. Its all about the money. Vår regering och myndigheter spelar ett högt spel. De har ingen son helst koll på det här viruset, utan behandlar det som tidigare kända virus. Det är den krassa sanningen.

Bjud in Stefan Löfven till SVT Agenda eller Aktuellt och låt han svara på frågor om Sveriges höga dödstal i direktsändning och tvinga idioten att stanna kvar tills alla våra frågor är besvarade. Sveriges statsminister gömmer sig och deltar bara i presskonferenser där man meddelar något positivt.
Precis i skrivande stund skriver AB att Stefan Löfven är KU-anmäld av M för felaktiga uppgifter om tester! M anser att Stefan Löfven har misslett allmänheten om testning för Covid-19. Bakgrunden är en intervju i Sveriges radio, där Löfven säger att regionerna ansvarar för att testa alla fyra så kallade prioriteringsgrupper. Äntligen!

1 kommentar:

  1. Talande siffror ...
    Angående strategi: alla experter är överens om att vi saknade kunskap om detta virus och att vi successivt lär oss mer och mer om det. Den enda förnuftiga strategin i det läget är att inleda med kraftigt begränsande åtgärder (nedstängning) för att därefter (när kunskapen ökat liksom när samhället och i synnerhet sjukvården hunnit förbereda sig) steg för steg lätta på restriktionerna. Detta är grundläggande riskhantering, men FHM och regeringen i vårt land har agerat stick i stäv mot detta - resultaten kan vi avläsa svart på vitt i jämförelser med andra länder i vår närhet.

    SvaraRadera