onsdag 6 maj 2020

Covid-19 onsdagen 6 maj!

+ 87 döda, + 16 IVA, + +702 nya fall, 2946 döda
Stockholm 2% ökning,Västra Götalands 6% ökning, Sörmland 3% ökning
och Örebro 4% ökning.
+70 , 948 har avlidit
särskilt boende.
Vecka efter vecka samma höga dödstal. Tittar vi på smittonivåerna i våra grannländer och dödstal, är skillnaden frapperande. Det visar att Sverige valt en fel väg.

Sverige och grannländer 6 maj
Sverige +86
Ryssland +85

Polen +7

Finland +6

Danmark +3
 
Litauen +2 
Norge +1
Tyskland 0

Island 0

Estland 0

Lettland 0

Döda/befolkning per capita miljon
Sverige 291
 
Danmark 87
Tyskland 83

Finland 45
 
Estland 41 
Norge 40 
Island 29
Polen 19

Litauen 18

Ryssland 11

Lettland 9

Test/befolkning
Island 150465
Litauen 57486
Danmark 46732
Estland 44443
Lettland 36384
Norge 34984
Ryssland 31752
Tyskland 30400
Finland 19528
Sverige 14704

Polen 10846
Det är märkligt att Tegnell har svårt att hålla sig till fakta(sanningen). Han sa att eftersläpningen har stabiliserats för dödsfall ungefär tio dagar. Om man jämför FHM:s egna excellblad från idag och igår, kan man se att de senaste tre/fyra dagarna (söndag till idag onsdag) har det med rapporteringen idag tillkommit 29 dödsfall och på datumen innan söndags har det med rapporteringen idag tillkommit 61 dödsfall. Det idag tillkomna äldsta dödsfallet skedde 17 april, för drygt två veckor sedan. Alla vet att FHM fifflar med siffror och det är inget nytt i västvärldens Nordkorea.

Tegnell vägrar att fråga asiaterna, om hur man bör agera. Hong Kong med 8,5 miljoner, har bara haft 4 döda! Istället famlar man på i blindo och försöker till varje pris avfärda den enklaste och bästa åtgärden - munskydd. Det ena argumentet är mer korkat än det andra (som att man minsann sett folk bära masken fel) lanseras för att rättfärdiga, att man inte agerar. Med Anders Tegnells resonemang, anser han att svenska folket har lågt IQ och mer efterblivna, än övriga världens folk för att vi inte klarar av att sätta på en plastbit över näsan och munnen. Alla svenskar behöver gå en utbildning i hur man sätter på masken, det är därför han bromsar.

I Italien är det framför allt Lombardiet som har drabbats hårt och jämför man med Rom har staden skonats av pandemin. Så fort problemen blev kända i Lombardiet införde man lockdown. Det finns statistik på överdödlighet som pekar på minus.
Det har dött 10% mindre, än föregående år.
Romaren är hemma hela tiden, färre bilar ute på gatorna och färre olyckor. Därför kan överdödligheten aldrig bara läsas godtyckligt. Man behöver titta på statistiken.
 
För att förstå Johan Giesecke och hans sätt att se på svenska folket bör man veta lite om hans bakgrund. Johan är son till Curt-Steffen Giesecke, en Handelsutbildad företagsledare som var VD för Svenska Arbetsgivarföreningen och som även var chef för Stay-Behind.
M
ed den bakgrunden lär allt som Johan Giesecke säger och gör, gynna näringslivet och den svenska eliten i Sverige. Det är inte folket han värnar om. Och man kan anta att han har ett nätverk av högt uppsatta i svenska samhället som ligger på för att hans uttalanden ska gynna näringslivet snarare än svenska folket.
När han säger att "alla ska vi smittas", så menar han nog inte riktigt alla. Dessutom är det viktigt att veta att för varje dag får vi mer kunskap om viruset, för varje dag ökar chanserna att hitta någon medicin som hjälper, för varje dag får vi information från forskare om smittspridning och annat. Därför är det synnerligen ansvarslöst av Giesecke att förmedla: det spelar ingen roll vad vi gör, för alla kommer vi smittas. Skandal att tidningarnas journalister också förmedlar detta hänsynslösa perspektiv.

Enligt banken SEBs prognos, så klarar sig Sverige bättre såväl idag som i framtiden,
än många andra länder. Många länder är på väg mot tvåsiffrigt BNP-fall, det är Sverige inte ens nära. SEB skriver också uttryckligen att nerstängning är förödande för ekonomin och att Sveriges mjukare nerstängning skonat ekonomin jämfört med grannarna.
Foliehatten tycker det är en tolkningsfråga, det de pratade om var främst en viss dämpning på BNP, gentemot de andra länderna. BNP är inte enda måttet i en ekonomi. Vår export och arbetslöshet kommer att drabbas väldigt hårt, samt statsskulden.
Lockdownländerna kan när de öppnar upp, finnas en mycket större psykologisk effekt av att känna sig trygg i landet och vara väl omhändertagen. Det gör nog sitt till att påskynda alla ekonomiska hjul när man startar upp. I Danmark erhåller man 90/95% av arbetslöshetskassan och där väntar man en köpfest! Medan Sverige riskerar sitta fast i ett mer utdraget, ovisst förlopp och hjulen fastnar i dyn.
Foliehatten tror att de ekonomiska beräkningarna kommer behöva räknas om flera gånger om, innan detta är över och då tror inte han, att Sverige ser ut som någon tydlig vinnare sedan. Långt ifrån. Med en massa fler döda, än de flesta andra länder i EU!
 
Av dagens presskonferens framgår, att vi fortfarande sitter fast i ett hårt strypgrepp i Covid-19. Tors- och fredagens siffror kan bli väldigt dystra om eftersläppningarna redovisas. Foliehatten skulle inte alls bli förvånad om vi ser siffror på långt över +100.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar