lördag 9 maj 2020

Vad händer när du drabbas av Covid-19?

Man önskar att de någon gång på en presskonferenser, att de berättade hur svårt sjuk man kan bli och att rehabiliteringen kan bli väldigt långdragen. Men istället upprepar man man samma svammel hela tiden i varje presskonferens.

Här några citat från ett fall där en läkare drabbades av Covid-19 och hamnade i respirator "Akutläkaren arbetade med de första coronafallen."
Den 16 mars sövdes han ner och fick andningshjälp i respirator. Han berättar att tillståndet var kritiskt några gånger, men att han efter 12 dygn kunde väckas.

Flera patienter som varit nedsövda har berättat om obehagliga upplevelser och mardrömslika känslor. Det gällde också för Per Lundström: "När jag vaknade upp hade jag, liksom många andra, obehagliga minnen. De här obehagliga drömmarna sorteras inte bort som mardrömmar man har på natten, utan minnena finns kvar och känns väldigt verkliga."

Covid-19 orsakar en väldigt kraftig inflammation i kroppen och en del patienter får även hjärnskador av infektionen som kan leda till minnesförlust och förändringar av personligheten.
Åsa Landerholm: "De patienterna som överlever får en ganska komplex bild av olika skador och det är väldigt individuellt.
De som har fått intensivvård under lång tid får ofta neurologiska skador, så kallade critical illness neuropathy och myopathy, vilket innebär att musklerna skadas."
 
Beroende på hur svårt man drabbas, kan en rehabilitering ta allt ifrån månader till år. Det är så hemskt och det är unga personer i arbetsför ålder som också drabbas av detta. Många vet inte hur farlig sjukdomen är. Folkhälsomyndigheten har från början hamrat in i folks medvetande att sjukdomen, i de flesta fall är mild. Man borde berätta även om den andra sidan av myntet för den finns och försvinner inte. Svenska folket har rätt att veta sanningen och inte FHMs drömmar som kan leda till en verklig mardröm för många!

1 kommentar:

  1. Samma som kan hända vid vanlig lunginflammation osv. Men de flesta får inga symptom överhuvudtaget. Sen är det ju i många fall inte ens fråga om cv19 utan nåt annat.

    SvaraRadera