lördag 9 maj 2020

Vem blir nya partiledare efter Nyamko Sabuni?

De stor fyra rikstidningarna SvD, DN, Expressen och Aftonbladet, men även Sydsvenskan, har nu samfällt i dagarna angripit Nyamko Sabuni och Liberalerna för att vara ett storföretags lobbyoffer! Kan det vara ett slumpartat sammanträffande eller...? Cover, som jänkarna säger, för att dölja mediers lobbyister på regeringen och stödpartierna.
L står idag under kraftig beskjutning som varandes ett lobbyparti för storföretag och Sabuni som ett tillsatt språkrör för osynliga krafter i partiet. Lars Leijonborg uppges inte ha släppt sitt grepp över partier, den ”utvalde” tar inte ett avsked, utan att komma igen på något vis, givet stamreglerna. L ter sig idag dödsdömt. Synd för flera hade trots allt hellre sett detta parti i riksdagen än C, men liberalerna för skylla sig själva, de orkade inte med en livsviktig förnyad politik.
 
Sydsvenskan: ”När Liberalernas ledare Nyamko Sabuni talar, vems är orden? Egentligen? Svaret borde vara självklart: det är partiets tankar och idéer hon för fram.
Men enligt Svenska Dagbladet var det förslag om en elektrifieringskommission för svensk vägtrafik som Sabuni presenterade i sitt första stora tal som partiledare i Almedalen 2019 i praktiken ett beställningsverk av buss- och lastbilsjätten Scania, snyggt paketerat och förmedlat av lobbyister på byrån Nordic Public Affairs.
Den som sålt in idén hos Sabuni ska ha varit en person med ytterst goda kontakter inom Liberalerna, den tidigare partisekreteraren Johan Jakobsson, Nordic Public Affairs grundare.
I detta fall lyckades lobbyingen så väl att förslaget om en elektrifieringskommission blev regeringspolitik, en del av 73-punktsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.
Samme Jakobsson ska, uppger Svenska Dagbladets källor, ha hjälpt Sabuni i kampen mot Erik Ullenhag om ordförandeposten i partiet. Och en annan gammal toppolitiker i lobbysvängen, partiets tidigare ordförande Lars Leijonborg, pekas ut som Sabunis förtrogne och talskrivare.”

Givetvis kunde inte Hanif Bali hålla sig utan twittrade:
SvD driver tesen alltså att lobbyister tillsatte Nyamko Sabuni för att få L för kärnkraft och vilja ha nån någon låtsaskommission om elstolpar på motorvägar? Wtf. Den av sina herren styrda husn*gern en är gammal meme, men oväntat att SvD plockar upp den.”

Vänstern går bananas och nu försvarar Hanif förvisso henne och använder ordet hus''''' istället och han har själv kallats för husneger i åratal. Vänstern är inte direkt kända för sin strålande klarsynthet och förmåga att läsa mellan raderna.

Nyamko Sabuni är ny satt under hård press, för att få henne av avgå? Det är absolut ingen tillfällighet, att de här granskande artiklarna om henne och hennes kontakter och gynnare kommer upp nu, man vittrar uppenbarligen "blod" inom partiet och vill ha bort henne. Att hon gynnar lobbyister är väl inte så underligt, hon kommer närmast från en lobbyistposition, lite som Alice Bah Kunkhe gjorde och tydligen blir lobbyister dåliga politiker.

Foliehatten är inte så säker på, att det är Sabuni som är problemet, han tror hon är fullständigt bakbunden av partiet. En partiledare skall företräda sitt parti, inte sig själv. Problemet är vad i all världen står L för, vad har de för unika frågor, varför skall men ö.h.t. rösta på dem? Innan de har svaret på de frågorna spelar det nog ingen större roll vem de har som partiledare, vederbörande måste nämligen ha en politik att marknadsföra. Nyamko Sabuni har definitivt underpresterat som partiledare, inte lyckats med att profilera partiet inom ramen för JÖKen och inte någon annanstans heller. Två år kvar till nästa val, dags att agera nu, om man vill etablera en ny partiledare i tid.

Foliehatten räknar kallt med att hon tvingas bort kanske redan innan nästa val, frågan är då! Vem ska ta över? Erik Ullenhag blev just ambassadör i Israel, men är ännu ung och kan nog tänka sig en partiledarpost som han snöpligt förlorade mot Sabuni senast. Men vill partiet ha honom? Birgitta Ohlson har lagt ner politiken och börja på
ett lönande jobb. Johan Pehrsson är vice partiledare och har nog stöd lite här och där.
 
Sabuni fick, efter förra politikerperioden, ett hittepåjobb på ÅF (numera AFRY) för att hon passade in i nån dum idé att konsultbranschen ska vara mångfald, istället för att vara tekniskt kompetent. Marknadsfördes hårt på diverse sajter. ÅF var på den tiden ett konsultföretag med teknisk inriktning.

Hon fick väl några kvinnliga kompisar där. Men sen insåg hon väl att de 100 papp i månaden och BMW:n inte var nog. ”Politikerskrået” har förutom hög lön andra förmåner. Hon valde åter politikerskrået. behöver man inte bekymra sig om firmabilen, däckbyten osv. och diskretionen blir bättre. Möjligheterna till diverse extrainkomster ökar. Plus en och annan livvakt när det behövs.

Nyamko Sabuni har en bakgrund som förskräcker. Givetvis skenskrivning och
varför inte i Täby. Nyamko Sabuni är skriven hos sin far Maurice i Täby. Är det inte dags att flytta hemifrån, när man är 50 år eller flytta till pojkvännen….. Alla vet , utom Skatteverket, att hon bor på Kungsholmen. Gammal kärlek rostar aldrig! Det ser väl bra ut?
1 kommentar:

  1. Jag skrev initierat och intressant. Jag borde tillagt intelligent också. Jag läser dina artiklar varje dag. De lär mig så mycket. mvh/Lisbeth

    SvaraRadera