söndag 10 maj 2020

Stolpskott utan medicinsk erfarenhet drar sin lans för FHM och regeringen!

Foliehatten hade sen frukost idag. Det är skönt att kunna sova länge och bra en hel natt. Han lyssnade på nyheterna kl 10.00 och första nyhet var att Finland, Norge och Danmark kommer att få lika många döda som Sverige i en andra våg. De intervjuade Tom Britton som är professor i statistik och matematik vid universitet i Stockholm.
Han är en av dem som tror på flockimmunitet och har haft grova missar hela tiden. I början på april sa han att halva Sverige kunde vara smittade i slutet av månaden och igår sa han juni istället och att det kan räcka med 40%.
Varför svensk media släpper fram detta stolpskott, är inte svårt att förstå. Hans fantasisiffror ligger i linje med regeringens och FHM. De behöver all hjälp och stöttepelare som stödjer dem i deras katastrofala bedömning. Sverige ligger i topp i dödlighet och regeringen har valt en strategi som skiljer sig från resten av världen, så skulle man ju kunna förvänta sig en kritiskt granskande media. Men icke, istället släpper man bara fram de som har samma åsikt. Precis som med klimatet.
Britton pratar om ”flockimmunitet” ett begrepp som tycks ha anammats av svenskarna som en verklig lösning. Flockimmunitet uppnår man annars vanligen via vaccinering, inte med levande viruskulturer. Problemet är att modeller är alldeles för simplistiska och ger sämre utfall, ju längre tiden går. De kräver också att man har rätt indata i parametrarna. Eftersom det inte finns några verkliga mätningar över smittade eller personer med antikroppar, blir indata en ren gissning.

Vi väntar alltså fortfarande på de där antikroppstesterna som utlovades för flera veckor sedan. När sådana finns, kan man bättre modellera fortsättningen. Vi är rimligtvis inte i närheten av någon flockimmunitet, givet att R är nedpressat under ett och spridningen därför går på sparlåga.
Det finns också en annan aspekt av att Britton, Giesecke och gänget valsar runt i medierna, nämligen att man sluter sig inåt i samförstånd och skjuter från sig både inhemsk och internationell kritik. Den svenska linjen ska nu försvaras till varje pris och därför angriper man inte FHM eller Tegnell och inte heller regeringen.
I Storbritannien, som har ungefär samma sjaskiga resultat som Sverige, är rubriken i en artikel i Guardian i dag: "100 days later: How did Britain fail so badly in dealing with Covid-19?"
Svensk media borde öppna ögonen och titta på ”journalistik på riktigt”, att granska makten, att ifrågasätta och inte ”jamsa” med för att få ännu mer bidrag.

Idag är det ingen som vet med 100% säkerhet hur man skall bli av med detta virus. Både Hong Kong och Sydkorea, införde i princip från dag 1. Säkerhetsavstånd, tester, munskydd, handsprit och karantän för de smittade. Resultatet är slående. 4 döda i Hong Kong och 254 döda(10 maj) i Sydkorea. Vi vet väldigt lite om viruset, anta att det är som HIV, vad gör vi då? Finns ingen flockimmunitet där. Försiktighetsprincipen ska råda tills vi vet mer, fast den åkte ut genom fönstret på en gissning av Tegnell och regering. Det som varit förödande för Sverige, var de öppna gränserna, eftersom regeringen behandlar våra gränser som någon sorts barbarisk kvarlämning som varken bör respekteras eller upprätthållas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar