tisdag 19 maj 2020

Feminism möte nationalism i SVT ”Mötet!”

SVT har ett nytt programinslag som de kallar för ”Mötet!” Ganska intressant. Förra programmet mötes två forskare på varsin sida i debatten om Covid-19. Igår sände de en liten debatt mellan Gudrun Schyman och Mattias Karlsson - vad världen behöver efter Covid-19. Två personer som representerar varsin kant på den politiska skalan.
Mötet startar med att de får läsa upp ett påstående som motståndaren sagt. Gudrun läste upp Mattias påstående om nationen och gemenskap och att länderna tog hand om sina befolkningar. Hon talade sig varm för globalismen. Hur Gudrun kan påstå att Covid-19 uppstod i samband klimatkrisen, kan bara komma från henne och att nationalismen bygger på våld, hot och att det är klimatkrisen som är det stora hotet.

Mattias påpekade att de stora samfunden EU och FN inte fungerade i början av krisen. Varje land fick själva ta ansvar och sjukvårdsmateriel som de hade beställts, levererades inte.

Mattias Karlsson växte lite i Foliehattens ögon faktiskt. Han kändes som en ganska normal människa helt plötsligt. Den här medverkan tjänade han nog enormt på, sett ur PR-synpunkt.
Gudrun Schyman är enormt svår att debattera emot, när hon blir ställd, glider hon bara undan och börjar prata om något annat. Man ser att hon har varit med länge i den politiska debatten.
Avslutningen blev väldigt konstigt när
Gudrun hävdar att hon inte vill träffa Mattias igen, eftersom det riskerar att normalisera hans parti. Men hans parti pendlar ju mellan att vara ett av Sveriges största parti, medans Gudruns parti knappt ens finns kvar längre.
Gudrun
är en kvinna som varit med i ett parti som hyllar/t kommunism samt representerar ett av Sveriges mest extrema och minsta partier, vill inte riskera att normalisera ett av Sveriges största partier! Ibland undrar man, om man hör rätt?

Gudrun berömmer Mattias litet mer än
han kanske förtjänar, men det är intressant att de värden som han lyfter fram är tidlösa och samtidsrelevanta. Sedan blir det förstås synnerligen typiskt svenskt, att den fråga de möts i, är det svenska välfärdssamhällets problem. Om man inte vet vilken ”märklig” människa Gudrun är innerst inne, så framkom det ganska bra i debatten. Gudrun Schyman sitter i Simrishamns KF och Foliehatten har sådan info, att hon ensam förlänger alla möten med minst 1-2 timmar, med allt sitt svammel!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar