tisdag 19 maj 2020

Covid-19 tisdagen 19 maj!

+ 45 döda, + 20 IVA, + 422 fall, 3772 döda.
Finland +2 döda +19 fall
Norge 0 döda + 2 fall
Danmark 0 döda +76 fall 
 
Land: Peak dag, kumulativt antal döda, per 1 miljon
Belgien: 14 april, 362 döda/1M
Spanien: 1 april, 202 döda/1M
New York: 8 april, 318 döda/1M
Frankrike: 11 april, 212 döda/1M
Italien: 30 mars, 190 döda/1M
Lombardiet: 22 mars, 345 döda/1M
Sverige: 24 april, 216 döda/1M
Andorra: 10 april, 338 döda/1M
Saint Marten: 17 april, 209 döda/1M
UK: 16 april, 235 döda/1M
Isle of Man: 22 april, 176 döda/1M
Holland: 9 april, 141 döda/1M
 
Det som är intressant, i Belgien går det ner snabbt +28 döda +232 nya fall.

Frågan är om peak i Sverige är nådd eller mörkas det? I slutet av veckan vet vi bättre. 371 som IVA-vårdades igår - 383 idag. Är vi på väg åt fel håll igen eller ..?

SoS Taha fortsätter att prata om positiva nyheter och kurvor. Hon är inte på Tegnells nivå, men hon försöker.
Det är stor parodi att FHM/SoS först nu verkar ha kommit på att det kanske kan vara värt att testa nyckelpersonal. Kanske har många människor dött helt i onödan. Detta är en av de största skandalerna under denna kris.

Förnekelsefaktorn är rätt hög hos FHM/Socialstyrelsen. Man har släpphänt låtit äldreomsorgen fortsatt befinna sig på den långa nivån. Det är inte heller FHMs primära ansvar att se till att det finns en fullvärdig äldreomsorg i landet. Det är politikens uppgift. Här har alla partier varit lika odugliga vad gäller att resa krav på en bättre äldreomsorg. Vänsterfalangen har i princip bara tagit de anställdas parti och den andra falangen har i princip bara riktat in sig på att öppna dörren för andra utförare. De äldre har man aldrig brytt sig om på riktigt. Det har mest svamlats om höjd kvalitet, utan att man har en förbannade aning om vad kvalitet är.

Att FHM i detta läge skulle utfärda något slags undantagstillstånd eller särskilt nödläge känns inte realistiskt.
Döda i region Stockholm per miljon invånare: 777
Region
Köpenhamn Hovedstaden: 168
Region Skåne 92.
Är det något
Skåne borde göra, är stänga gränsen mot Danmark och bevara Skåne tryggt.

I Newsweek har nu Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell medgett att Sverige hade haft lägre dödlighet och smittspridning med en hårdare strategi mot smittan. 4 av 5 personer som avlidit av covid-19 i Sverige hade kunnat räddas, står det i den amerikanska tidningen.

Sveriges ledning framstår i omvärldens ögon som mördare/diagnoser. Sverige/SAP satsade på fel häst. En autistisk häst. Europa är inte rädda för svenskarna. De är rädda för det system som låter en "Tegnell" experiementera med folket. Det är olagligt enligt EU kommissionen (och FN) att sprida okända virus. Europa öppnar sina gränser – Löfvens "strategi" gör att Sverige måste vänta.

Tegnell & co säger: "Så fort gränserna öppnas tar smittspridningen fart igen! Det beror på vilka man släpper in och vilka man stänger ute. Det är en avvägning mellan politik (inte stöta sig med grannen) och smittskydd ("vi vill inte ha tillbaka smittan på grund av er"). Att släppa in norrmän känns rätt ofarligt, dom har nästan ingen smitta i landet. Att släppa in svenskar känns som att be om problem.
 
Efter att ha studerat prognoserna hos världens mest ansedda institut, den som amerikanska CDC använder, kan man dra några slutsatser. Med medicinska skäl kan man anta att "säkra" nivåer av smitta uppnås ungefär såhär:
Norge: redan där
Danmark: I slutet av maj månad
Finland: Före midsommar
Sverige: I bästa fall 1
augusti troligen senare.

Politiskt står nu våra nordiska grannar inför ett dilemma. Vågar de utesluta Sverige i dagsläget och vänta tills Sverige uppnår samma nivå? Ann Linde har redan "hojtat" om att det är "diskriminerande!"  Svenskarna får semestra hemma i år.

Att tro att vi skulle passerat någon slags peak i smittspridningen för Sveriges, är alldeles för tidigt att säga. Viruset härjar för fullt, men hos andra grupper. Foliehatten tror att vi kommer ha det så här resten av året. Möjligen värre om folk börjar slappna av. Hade hellre sett striktare regler, så vi kunde få en paus. Inte minst vården behöver det.
 
Testkapaciteten i Sverige är ett fullständigt haveri. Speciellt med tanke på att det är avgörande för att minska spridningen. Vaknar du i Sydkorea med snuva vet du efter lunch om det är Covid-19 eller inte. I Danmark får nu alla under 25 år med symtom testas utan att behöva remiss från läkare. Nästföljande veckor gäller det oavsett ålder. I England får även nu alla över 5 år testas vid symtom. Det räcker att du vaknar och mår prima men morgonkaffet smakar inte så får du testas samma dag.
Just testkapaciteten tillsammans med spårning kommer vara helt avgörande för hur hårt en eventuell andravåg kommer slå till i vinter. Med fri tillgång till testning och god smittspårning kommer varje tecken till utbrott kunna kvävas i sin linda.

Den svenska modellen, omsorgsfullt framröstad av generationer av svenskar som innebär att samhället ska ta hand om oss från vaggan till graven. In med 1-åringen på dagis och sedan fixar ”samhället” resten. Att gamlingar hamnar på något hem är helt i sin ordning, det är helt enligt svenska folkets önskemål. Vi verkligen inte vill ha något med gamlingar att göra och då får ”andra” ta hand om dem.
Många anställda på äldreboenden kan knappt kan läsa på sitt hemspråk eller prata svenska, har inte bekymrat politiker tidigare. Nu är det aningen förbryllande, att gamla plötsligt har upphöjts till att vara, det mest värdefulla vi har och att folk blir upprörda när de dör av just den här sjukdomen. 
 
Visst är det ytterst märkligt att det bara är utländsk press som ställer relevanta frågor? Financial Times ställer en fråga om FHM är oroliga för, att Sverige har högst dödlighet i Europa per capita de senaste 7 dagarna och då börjar ”slynan” från FHM skratta och svarar något spydig! FHM säger på en presskonferens inför media att dom inte är medvetna om Sveriges dödsfall per capita de senaste 7 dagarna. Chockerande och anmärkningsvärt.
Foliehatten kan se Fin Tim's rubrik:The agency responsible for the Swedish strategy is clueless about that Sweden at the moment has the highest death rate per capita!

Vad Sveriges journalister håller på med är en gåta. Dessa
genomtrötta får och åsnor till journalister från svensk regimmedia har inte ställt en enda kritisk fråga. De sitter och ställer en massa efterblivna idiotfrågor dag efter dag. Är de belagda med munkavel von oben?
 
BBC har skrivit om det svenska eländet idag, efter det att de grillade Tegnell igår. Rekommenderar att ni läser denna artikel och har ni BBC News hemma så titta på nyheterna där. De har detta som stående inslag under dagen:
Coronavirus: What's going wrong in Sweden's care homes? 

Vi kan nog konstatera att Sverigebilden definitivt är begravd tillsammans med alla som dött i Covid-19!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar