söndag 10 maj 2020

Röda siffror i alla EU-länder efter Covid-19!

Enligt EU-kommissionens nya vårprognos för den ekonomiska utvecklingen i EU, kommer den svenska ekonomin att drabbas hårdare av Covid-19, än våra grannländer, rapporterar danska Document. Tittar man på försättsbladet på EU-kommissionens ekonomiska vårprognos, är den friskt grön och blommig, men insidan bjuder på nattsvarta uppgifter/siffror och allt är röda siffror.


EU siar om ett BNP-ras för Sverige på drygt 6,
1% i år och en arbetslöshet på nästan 10%, både 2020 och 2021. BNP i Danmark faller med 5,9 %, Norge som samtidigt drabbas hårt även av oljepriskrisen med 5,5%. Detta trots att grannländerna infört betydligt mer långtgående åtgärder för att stoppa spridningen av Covid-19. Priset för Sveriges egna väg, är att hittills har drygt 3.200 personer rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige och Norge, Finland och Danmark har betydligt färre döda än i Stockholm.

Ekonomikommissionären Paolo Gentiloni säger när han presenterar resultatet på en presskonferens i Bryssel: ”Coronaviruset har drastiskt förändrat utsikterna för EU:s och världens ekonomi. Det står helt klart att EU har gått in i sin djupaste ekonomiska recession hittills och höga statsskulder och arbetslöshet. Han varnade dessutom för att det verkliga resultatet snarare riskerar att bli värre än bättre jämfört med prognosen.”

Hela EU sias om ett jätteras av BNP i år med 7,4 % och arbetslösheten uppgår till 9%. Sämst till ligger Grekland, Spanien och Italien som får räkna med att BNP faller med nästan 10%. Greklands statsskuld väntas i år stiga till 196% av BNP, medan Italien kommer upp i 158 % och Portugal i 132%. Snart skall stödpaket presenteras och det skall bli mycket intressant att se, hur detta kommer att utformas. Stefan Löfven vill att krisländerna bara skall få låna, medan länderna i syd vill att det skall ske i form av bidrag/stöd!

Sverige väntas klara sig något bättre än genomsnitten när det gäller den totala ekonomin i år, även om det ändå innebär en tillbakagång i BNP med 6,1 procent. Därefter följer en beräknad uppgång med 4,3 procent 2021.

Arbetslösheten
i Sverige förutspås i sin tur tillhöra de högsta i EU. Gissningen om 9,7 % arbetslösa i Sverige toppas bara av Grekland (19,9), Spanien (18,9), Italien (11,8), Kroatien (10,2) och Frankrike (10,1). Även nästa år väntas en hög svensk arbetslöshet, 9,3 procent. För att komma tillbaka igen manar EU-kommissionen till samarbete.

Finansansvarige vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande: "Alla EU-länder är drabbade och alla kommer att hamna i recession i år. Vår gemensamma återhämtning kommer att hänga på fortsatt starka och koordinerade åtgärder på EU-nivå och nationell nivå. Vi är starkare tillsammans."
EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att förlänga det tillfälliga förbudet mot icke nödvändiga resor till unionen en månad, fram till den 15 juni. ”Situationen är fortfarande ömtålig i Europa och i världen”, skriver kommissionen i ett uttalande.

EU beskrivs som svagt och fogligt inför kinesiska påtryckningar. Nej, nej, sade den kinesiska censuren när EU-länderna i ett öppet brev ville nämna att Covid-19 viruset spreds från Kina. EU gav med sig och ger nu nytt bränsle till kritiken mot en svag hållning gentemot Peking.
I ett öppet brev i statsstyrda tidningen China Daily betonar de 27 EU-ländernas ambassadörer vikten av samarbete och goda relationer. Men att ta med den tämligen harmlösa meningen "utbrottet av coronaviruset i Kina och spridandet till resten av världen" gillades inte av China Dailys redaktörer.
För att trots allt få ut texten gick EU med på att ändra orden, om än bara "efter betydande tvekan", förklarar en talesman för EU:s utrikestjänst för tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Inte bra, tycker dock kritikerna, även om EU:s utrikestjänst valt att publicera originaltexten på sin webbplats.

Vad är meningen med att låta sig censureras? Det hade inte kostat så mycket att stå upp för vad man tror på, säger en anonym EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe. Händelsen följer dessutom på anklagelser från i förra veckan om att EU:s utrikestjänst ska ha vikt sig för påtryckningar från Kinas ambassad i Bryssel. En rapport om statlig kinesisk d
esinformation ska ha tonats ned rejält, jämfört med vad som sades i en tidigare läckt version som förnekades av utrikeschefen Josep Borrell.
- Vi har inte vikt ner oss för någon. Det finns två olika rapporter, för två olika läsare, sade Borrell inför EU-parlamentets utrikesutskott på valborgsmässoafton. Det räckte emellertid inte för att tysta kritiken.

Den tjeckiska ledamoten Markéta Gregorová enligt Politico Europe: ”Oavsett om det är sant eller inte så är skadan redan skedd och vi har oavsiktligt meddelat att det fungerar att skrämma och trakassera våra diplomater.”


För övrigt kan Foliehatten notera att pandemin har visat att EU är odugligt som överstatlig konstruktion eftersom inget EU-land har fått någon hjälp överhuvudtaget med nationella problem under krisen. Det visar sig med all önskvärd tydlighet.  

1 kommentar:

  1. Det är väl ett av de mest graverande erkännande någon i EU har kommit med. "Vi har inte vikt ner oss för någon. Det finns två olika rapporter, för två olika läsare" Vilket i sin ynkedom måste konstateras att en av dem är direkt felaktig information i en av dom.Det är EU i sin prydno.

    SvaraRadera